Открийте ни и в

Вашите пари

Сделката за жилище: Как да се подготвим за големия ден (II)

Вижте всичко, което трябва да знаете за процедурите и документите

публикувано

на

Денят, в който ще сключим сделката за нашия нов дом или ще продадем стария, винаги е изпълнена с притеснения. Когато обаче знаете какво предстои, със сигурност те ще са по-малко. В миналия брой разгледахме част от документите, които ще са ви нужни във важния момент.

Денят на сделката за жилище: Какво трябва да знаем

Ето останалите:

Сертифицирани фондове

Като купувач ще получите т.нар. „Closing Disclosure“ формуляр три дни преди сделката. Този формуляр съдържа подробности за новата ви ипотека. В него ще бъдат изброени лихвеният процент, сумата на ипотеката, месечното ви плащане и сумата, която ще трябва да донесете за първоначална вноска (down payment), и достатъчно средства, които ще трябва да покрият разходите по цялата сделка (closing costs).

Имайте предвид, че не можете да платите тези разходи с пари в брой или с личен чек. В повечето случаи ще бъдете инструктирани да занесете или касов чек, или заверен чек. Има възможност да получите и инструкции как да преведете средствата предварително. Ако това се случи, моля, не забравяйте да се свържете с агента по затваряне на сделката или с агента, който защитава правата ви, за да може да ви даде ясни и точни инструкции за това. Използвайте телефонен номер, който предварително сте потвърдили, и в никакъв случай не използвайте телефонния номер или уеб адреса, посочени в имейла. Тази надлежна проверка може да ви помогне да избегнете измами.

Ако роднина или друг допустим дарител ще ви подари първоначална вноска и/или разходи за приключване, ще трябва да предоставите писмо от този дарител, в което се посочва, че средствата са подарък, а не заем. Говорете с вашата банкова институция още в началото на процеса за взимане на заема. Така ще имате повече информация как правилно да подготвите това писмо.

 Сертифицирани средства за продавачи

 Като продавач ще имате и разходи за приключване (Closing costs for sellers), свързани с продажбата на вашия дом. Разходите по затваряне на продавачите често се приспадат от приходите при финализиране на сделката. Ако разходите ви не се приспадат от цената на дома, ще трябва да носите касов чек или доказателство за банков превод за дължащите от вас средства.

След приемане на договора за покупка

Ето и няколко конкретни съвета какво трябва да направите веднага след приема на договора за покупка:

  • Насрочете професионална или непрофесионална инспекция за дома. Решете дали искате да добавите допълнителни проверки, като например проверка на радон или канализация.
  • Предоставете на кредитора си копие от договора и обсъдете възможностите за заключване на лихвения процент.

По време на домашната инспекция

По време на домашната инспекция направете снимки на къщата. Това е моментът, в който да направите и измервания за закупуване на мебели, обработка на прозорци, уреди и др. Не се страхувайте да задавате на инспектора въпроси относно състоянието на дома или да научите повече за вътрешната работа на новия си дом.

В рамките на първите две седмици от датата на приемане на окончателния договор прегледайте доклада от инспекцията и се допитайте с вашия агент, за да създадете списък с артикули, към които искате да се обърне към продавача.

В този период започнете да правите план как точно ще се осъществи преместването ви. Много често фирмите по преместване искат да се резервира датата със седмици напред.

Ако вашият кредитор вече не е поръчал оценка на дома, уведомете го да го направи. Ако проверката на дома ви е задоволителна, това ще е идеално, но ако не, ще трябва да работите отново с агента си, за да достигнете нова договорка с продавача.

(Следва продължение)


Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Какво е Private Mortgage Insurance, или частна ипотечна застраховка?

Няколко съвета, ако искате да купите имот, но не знаете каква да е първата вноска

публикувано

на

Виж цялата статия

Най-доброто определение на това какво точно е частната ипотечна застраховка е това, че ако сте планирали да закупите имот с първоначална вноска, по-ниска от 20% от покупната цена, вашата банкова институция ще ви задължи да имате такъв вид застраховка, без значение от големината на сумата по заема. Същото важи и когато рефинансирате сегашния си заем, ако вече сте закупили имота си. Това всъщност е допълнително заплащане към нормалния ви лихвен процент, който възлиза на 0,5% от сумата, която взимате като същински заем. Това допълнително заплащане обаче не стои завинаги. В един момент то отпада, което автоматично намалява общата сума на ипотечното ви задължение. Ето и как може да постигнете премахването на този вид застраховка:

  • Когато правите месечните си ипотечни плащания и главницата, изплатена до момента, е натрупала 20% от първоначалната покупна цена. На този етап

е ваша отговорността

 да се свържете с вашата банкова институция и да ги помолите да премахнат застраховката. Ако вие не го направите в този момент, банката автоматично ще го направи, когато изплатената сума стане 22%.

Пример: Ако сте закупили имот за $100,000 с първоначална вноска от $5,000 (което е едва 5%), вие ще трябва да заплатите освен нормалната лихва, която банковата институция ще ви наложи на остатъка от $95,000, но и допълнително 0,5% на същите $95,000 (което ще е $475.00/година допълнително). Когато обаче след определено време вече сте покрили $20,000 от главницата, тези $475/година отпадат, но основният лихвен процент си остава, както е бил първоначално по договор.

  • Рефинансиране на заема е вторият начин, по който може да премахнете това допълнително плащане от $475.00 (както бе примерът по-горе). Ако сте закупили имота си преди 5 години за $100,000, а сега цената му се е вдигнала с 20%, то вие може да направите нова оценка, която да представите пред банката си и на която база (вече виждайки, че вие дефакто имате достатъчно стойност (equity) в имота си, банката да го премахне. Не предприемайте обаче нищо сами, преди да сте се консултирали с вашия банков агент. Всяка банка си назначава свои оценители, и ако вие сте заплатили $450-$600 за оценка, при която вие сте наели оценителя, банката няма да ви я приеме.

 Допълнително предимство

 на рефинансирането е, когато сте закупили имот на по-висок лихвен процент, а той е паднал (както е в момента). Тогава вие ще спестите за всеки 1% при покупна цена $100,000 общо $1,000 на година само от лихви. По този начин вие не само ще спестите от това, че ще плащате по-малко лихва, но и ще премахнете допълнителната частна ипотечна застраховка, която е темата на този брой днес.

  • Предплащане на заема е третият вариант за по-бързо изплащане на тези 20%. Ако наред с месечната си вноска вие заплащате една малка сума от по $50-100, или на всеки 12 месеца правите по един допълнително, то вие (без да усетите) може много бързо да стигнете до мечтаната цел и да изпреварите амортизационната таблица, която банката първоначално ви е предоставила.

Каква всъщност е идеята на този вид застраховка?

Тя изплаща на банковата ви институция вашите ипотечни задължения, ако вие спрете да го правите.

Какви са вашите права?

1.) По закон вашата банкова институция трябва да ви уведоми в деня на сделката какви са условията по заема ви или колко години трябва да изплащате, преди да сте в състояние да премахнете по-горе споменатата застраховка.

2.) Банковата институция трябва да ви изпраща годишни разпечатки, които да показват на кого трябва да се обадите, ако вече сте изплатили необходимата сума.

Ако искате да изчислите колко% вече сте изплатили от оригиналната си ипотека, разделете сумата, оставаща по главницата, на оригиналната покупна цена. Пример: Ако дължите 80,000 главница, а сте закупили имот за $100,000, може да го изчислите като разделите 80 / 100=0,80 (приемайки, че 1=100%). Следователно 0.8=80%.

3.) Ако сте стигнали необходимите%, то вие трябва да изискате премахването на частната ви застраховка писмено и трябва да не сте се забавяли с плащанията си до момента.

4.) Трябва също да докажете, че не сте заложили имота си на друга кредитна институция.

5.) Оценката на имота трябва да докаже, че цената на пазара в момента отговаря на поне 20% повече, от колкото вие все още дължите за имота си.

Надявам се тази статия да помогне на много от вас, които се замислят да закупят имот и не са сигурни каква първоначална вноска да заплатят. Моят съвет винаги е бил, че ако имате пари в банка, които просто си седят, по-добре ги дайте за по-висока първоначална вноска, защото по този начин не просто ще премахнете тази частна застраховка, но и ще намалите основната лихва, която ще се начисли на остатъка от допълнителната главница, която банката трябва да ви отпусне като заем.

 

Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Безработицата в България е рекордно ниска

Близо 153 хил. безработни започнаха работа на първичния пазар на труда от началото на годината

публикувано

на

от

Виж цялата статия

България изпраща 2021г. с исторически най-ниското ниво на безработица от 4,8% в началото на декември.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „Работодател на годината“, организиран от Агенцията по заетостта, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Той отчита това като голямо постижение заради ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката.
„Близо 153 хил. безработни започнаха работа на първичния пазар на труда от началото на годината. Продължиха и активните действия за превенция на продължителната безработица и индивидуална работа с хората, които са икономически неактивни и трудно намират работа сами“, отбелязва Донев.

По думите му в резултат на това през 2021 г. броят на продължително безработните е намалял над два пъти за последните 5 години – от 103 098 през 2016 г. до 40 078 през октомври 2021 г.

Социалният министър посочва най-важните предстоящи задачи в областта на политиката на пазара на труда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Купувачите на жилища в САЩ притиснати да решават веднага

Индианаполис, Денвър и Сиатъл са сред местата, където имотите се продават най-бързо

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Купувачите на жилища в САЩ трябва да мислят по-бързо отвсякога, за да стигнат до сделка, което принуждава много от тях да вземат прибързани решения за това каква къща да купят и колко да платят, пише Wall Street Journal.

Между юли 2020 г. и юни 2021 г. жилищата за продажба са останали на пазара за среден период от едва една седмица преди подписването на договор, показва допитване на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Това е спад спрямо три седмици по-рано и бележи ново рекордно дъно от началото на воденето на статистика през 1989 г.

Бързите продажби обясняват защо броят на продадените жилища расте до многогодишни върхове по време на пандемията от COVID-19, въпреки че наличностите от жилища за продажба остават ниски.

Пандемията стимулира най-големия бум на жилищния пазар от над десет години. Купувачите, които успяха да запазят работата си, са потърсили повече пространство, за да работят от разстояние, и са се възползвали от ниските лихви по ипотечните кредити. Много домакинства също така спестиха повече по време на пандемията и се възползваха от растящия фондов пазар.

Същевременно

предлагането е ограничено

Предпазливостта при огледите на жилища по време на COVID-19, нежеланието на някои собственици да излизат на конкурентния жилищен пазар и възможностите за рефинансиране при ниски лихви кара много евентуални продавачи да задържат обявяването на жилището си за продажба.

При толкова бързо растящ пазар купувачите нямат много време да обмислят една от най-големите покупки в живота си и понякога пренебрегват традиционни предпазни мерки. Много купувачи се отказват от правото си да прекратяват договор заради ниска оценка или неблагоприятен оглед, за да направят офертите си по-конкурентни в ожесточеното наддаване.

Жилищата обичайно се продават на цена малко под офертната, но в годината до юни средната продажна цена отговаряше напълно на офертната и достигна най-високото ниво, откакто NAR води данни от 2002 г. Средната продажна цена за този период беше 305 хил. долара, което е ръст спрямо 272 500 долара година по-рано, показват данните на асоциацията, цитирани от „Инвестор“.

През септември пазарите, където жилищата са се продавали най-бързо, са Индианаполис, Денвър, Гранд Рапидс, щата Мичиган, Сиатъл и Такома, Вашингтон, сочат данни на компанията Redfin.

Инструменти, които позволяват на купувачите да оглеждат жилища от разстояние и да насрочват онлайн огледи, също са помогнали за ускоряването на процеса по покупка на жилища през миналата година, казват брокери. Големият дял на

купувачите с пари в брой

включително инвеститори, също е допринесъл за бързите обороти на пазара, допълват те.

Заради продължаващия недостиг на жилища на пазара много купувачи заемат изчаквателна позиция. Около две трети от активните купувачи са търсили жилище най-малко три месеца, сочи допитване от септември на Националната асоциация на жилищните строители. Около 45% от тези купувачи са заявили, че не са успели, защото други купувачи са предложили по-висока оферта.

Нажеженият жилищен пазар се охлади леко през последните месеци, тъй като много купувачи не искат да сменят жилището през зимните празници. Но брокери твърдят, че много жилища продължават да се продават бързо и при много подадени оферти. Активните обяви през четирите седмици до 31 октомври са намалели с 22% спрямо година по-рано, показват данните на Redfin.

Но някои купувачи може да са склонни да се сдобиват с жилище през обичайно бавния сезон на празниците с надеждата да срещнат по-малко конкуренция, казва Майк Мидлър, главен изпълнителен директор на компанията Century 21 Real Estate, филиал на Realogy Holdings Corp.

„Има толкова много хора, които са били изтласкани, и определено има натрупано търсене“, допълва той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА