Открийте ни и в

СВЯТ

Северна Македония обмисля дали да приеме френското предложение

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски новото в предложението на френското председателство е далеч по-добро

публикувано

на

Македония решава за френското предложение
Седалището на правителството в Скопие

Извънредно заседание на правителството на Република Северна Македония и пресконференция на премиера на страната Димитър Ковачевски бе обявено от пресцентъра на правителството. На заседанието се очаква да бъде разгледано модифицираното предложение на френското председателство за начало на преговори с ЕС на Република Северна Македония. То днес е пристигнало официално в страната.

“Днес в македонското министерство на външните работи официално получихме предложение от френското председателство по отношение на спора с България. Предложението пристигна след нашата реакция на първия проект”, каза македонският премиер Димитър Ковачевски.

Той съобщи, че искането ме в преговорната рамка да не фигурират исторически въпроси е било прието. Официалната позиция на страната ще бъде обявена след консултации с парламента, гражданите, експертите и президента на страната.

Едновременно се провежда и извънредно заседание на Изпълнителния комитет на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, откъдето казват, че нямат официална информация за предложението, но първоначалните им информации сочат, че не става дума за много различно от предишното предложение.

Макрон: Намерен e компромис за спора между България и Северна Македония

“По наша информация става дума за предложение, в което са променени само две думи. Неслучайно това модифицирано френско предложение беше прието първо от българските президент и министър-председател. Това е нокаут за македонската дипломация”, каза в четвъртък вечер Християн Мицкоски, президент на ВМРО-ДПМНЕ.

От своя страна министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска съобщи, че няма ново френско предложение, което да се различава от вече одобреното от българския парламент.

По-рано днес на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че консултациите по въпроса за присъединяването на Северна Македония са продължили „с македонските и българските власти“ и въз основа на тези консултации той е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси.

Ковачевски: Историческите въпроси не са част от преговорната рамка. Генчовска: Няма нищо ново

„Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото”, подчерта Макрон.

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски новото в предложението на френското председателство е далеч по-добро за страната и модифицира няколко от текстовете. Пендаровски каза, че с него са запознати и властите в София и след консултации двете държави ще дадат окончателното си решение.

По думите на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в модифицираното, но окончателно предложение на френското председателство са взети предвид забележките на Северна Македония, „но доколко и по какъв начин“, Османи не пожела да каже, уточнявайки, че още тази вечер ще ги представи на правителството и вероятно утре обществеността ще бъде запозната с тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА