Открийте ни и в

България

Седем души са били подслушвани незаконно през 2021 г

Проверката е установила, че около 1000 души са били разработвани по време на протестите срещу Борисов

публикувано

на

Сн. БТА

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е установило, че седем души са били подслушвани незаконно през 2021 г. Това става ясно от доклад за извършените проверки за незаконосъобразно използване на специални разузнавателни средства, публикуван на сайта на Бюрото. До момента тя е установила, че около 1000 души са били разработвани и подслушвани заради протестите миналото лято.

Общо 291 проверки за незаконно подслушване са извършени през изминалата година. 142 сигнала са от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС, а Националното бюро се е самосезирало по отношение още на 149 лица. Приключени са проверките по 246 от случаите, а 28 преписки продължават и през 2022 г.

Бойко Рашков: Ще предоставим доказателствата за незаконно използвани СРС

141 от проверките са свързани с лица от протестите през лятото на 2020 г. и са започнати „по повод медийни публикации и постъпило писмо от Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията при 46-тото Народно събрание на Република България“. 128 от тези проверки са приключили, а за останалите 13 случая продължават.

От доклада не става ясно дали именно и измежду тях са седемте души, които са били обект на незаконно подслушване.

От Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства съобщават, че вече са уведомили компетентните държавни институции и предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите лица.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА