Открийте ни и в

САЩ

Седмица втора на Байдън: Акцентира върху политиките за здравеопазване, миграция и опазване на климата

Джо Байдън ще прекара втората седмица от президентството си по същия начин, по който прекара първата си: в подписване на множество документи, предназначени да отменят определени административни политики на Тръмп

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Джо Байдън ще прекара втората седмица от президентството си по същия начин, по който прекара първата си: в подписване на множество документи, предназначени да отменят определени административни политики на Тръмп.

Тази седмица президентът Байдън ще се съсредоточи върху имиграцията, здравеопазването, климата и други области, като всеки ден следва определена тема.

Ето върху какво се очаква Байдън да предприеме действия, според записки, получени от The Hill.

Понеделник: ден ‘Buy American’ day

Очаква се Байдън да подпише заповед, която насърчава агенциите да засилят изискванията, така че да придобиват стоки и услуги от американски фирми и работници. По време на кампанията Байдън обеща да направи инвестиции от 400 милиарда долара през първия си мандат във федерални покупки на продукти, произведени от американски компании. Освен това той се ангажира да затегне вратичките, които позволиха на федералните агенции да купуват продукти, произведени в чужбина, и да предприеме мерки срещу фалшивата реклама около продукти, за които се твърди, че са произведени в Съединените щати.

Бившият президент Тръмп подписа изпълнителна заповед за купуване от американци и наемане на американци през първите месеци на управлението си, която имаше за цел да увеличи заплатите в страната, като същевременно ограничи потока на определени притежатели на визи.

Вторник: Ден на „равенството“

Във вторник Байдън ще подпише широк набор от изпълнителни заповеди, свързани с преодоляване на неравенството. Президентът вероятно ще създаде полицейска комисия и ще възстанови правилата от епохата на Обама относно прехвърлянето на военно оборудване на местните правоохранителни органи.

Байдън възстановява в понеделник ограниченията за идващите в САЩ от Европа

Очаква се той също да подпише документ, с който да нареди на Министерството на правосъдието да подобри условията в затворите и да започне да премахва използването на частни места за изтърпяване на наказания.

Други изпълнителни действия, планирани за вторник, включват меморандум, насочващ агенциите да засилят ангажираността с индианските племена, меморандум, нареждащ на Министерството на жилищното строителство и градското развитие да насърчава равенството в жилищата и заповед, с която се отказва дискриминацията срещу азиатско-тихоокеанските острови.

Последната тема излезе на дневен ред в началото на пандемията от коронавирус, когато азиатските американци заявиха, че са били тормозени, тъй като вирусът произхожда от Китай.

Някои от изпълнителните действия, които Байдън вероятно ще предприеме във вторник, все още са в процес на финализиране и могат да включват допълнителни мерки около имиграцията и отмяна на забраната за транссексуални военни, които служат в армията.

Сряда: ден на „климата“

Байдън ще обяви плановете за домакинска среща на върха в САЩ, която ще се проведе в Деня на Земята, като едно от многото действия, насочени към справяне с климатичната криза. Очаква се президентът да подпише изпълнителна заповед, която инициира поредица от регулаторни действия за „борба с изменението на климата вътре в страната и издигане на изменението на климата като приоритет на националната сигурност“, въпреки че засега не се оповестяват подробности.

Байдън: Не можем и няма да оставим хора гладни

Той освен това ще възстанови президентския съвет на съветниците по наука и технологии, както и меморандум, призоваващ агенциите да вземат решения въз основа на наличната наука и доказателства. В първия си ден на управление Байдън отново ангажира Съединените щати към Парижкото споразумение за климата и подписа изпълнителна заповед, с която отменя ключово разрешение за тръбопровода Keystone XL и спира лизинга на нефт и газ в убежище за диви животни в Аляска.

Четвъртък: ден на „Здравни грижи“

Байдън в четвъртък ще предприеме дългоочакваните действия за отмяна на така наречената политика в Мексико Сити, която забранява използването на американско финансиране за чуждестранни организации, които предоставят или насърчават абортите.

Политиката е създадена за първи път от тогавашния президент Рейгън и многократно е била отменяна от президентите на демократите и възстановявана от републиканските президенти през годините след това.

Байдън също ще нареди преглед на спорните промени на администрацията на Тръмп в програмата за семейно планиране от дял X, която изисква доставчиците, участващи в програмата, да спрат да предоставят или насърчават аборти, за да останат допустими за финансиране. Президентът също трябва да подпише изпълнителна заповед, насочена към укрепване на Medicaid и иницииране на открит период за записване съгласно Закона за достъпни грижи.

Тръмп често се хвалеше, че унищожава Закона за достъпни грижи, въпреки че републиканците не успяха да отменят напълно закона, както беше обещано.

Петък: ден на „имиграция“

Байдън ще надгражда някои от свързаните с имиграцията действия, които е предприел в първия си ден на поста, с няколко допълнителни заповеди, които трябва да бъдат подписани в петък.

Байдън планира да отмени "драконовската" имиграционна политика на Тръмп

Според записката, получена от The Hill, президентът вероятно ще подпише заповед, свързана с регионалната миграция и обработката по границите, която ще отмени административните политики на Тръмп около системата за убежище и ще насочи създаването на стратегии за справяне с основните причини за миграцията от Централна Америка.

Байдън също ще подпише заповед за създаване на работна група за събиране на семейства мигранти, разделени по време на администрацията на Тръмп.

Самият Байдън се сблъсква с критика по време на първичните избори за политиката на депортиране на администрацията на Обама, но администрацията на Тръмп прилагаше официална политика на нулева толерантност, която доведе до разделянето на хиляди семейства мигранти.

Президентът също така ще подпише заповед, с която се ръководи незабавно преразглеждане на правилото за публична такса „и други действия за премахване на бариерите и възстановяване на доверието в законната имиграционна система, включително подобряване на процеса на натурализация“.

Четвъртият ред, установяващ принципи за ръководене на изпълнението на програмата за приемане на бежанци, е ориентировъчно в графика за петък, но може да бъде отменен или променен, според бележката.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Уорън Бъфет е спечелил над $80 млрд. през 2020 година

За цялата минала година са изкупени обратно акции за 24,7 милиарда долара, надхвърляйки предишния рекорд от 5 милиарда долара за 2019 година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Конгломератът Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway Inc) на Уорън Бъфет обяви , че тримесечната му оперативна печалба се е увеличила с 14 процента благодарение на резултатите от застрахователния бизнес, а общата печалба е доближила 36 милиарда долара на фона на рязкото поскъпване на акции в портфейла на компанията.

Оперативната печалба за четвъртото тримесечие е достигнала 5,02 милиарда долара или около 3,252 долара на акция клас А спрямо 4,42 милиарда долара година по-рано.

Чистата печалба, отразяваща поскъпването на акциите, е скочила с 23 процента до 35,84 милиарда долара спрямо 29,16 милиарда долара за същия период на 2019 година.

Уорън Бъфет насърчи инвеститорите да залагат на Америка

За цялата 2020-а оперативната печалба е намаляла с 9 на сто до 21,92 милиарда долара, с нетната е спаднала с 48 на сто до 81,42 милиарда долара.

През тримесечието Бъркшър, чиито акции следваха по-широкия пазар през последното десетилетие и най-вече през 2019 и 2020 година, е изкупил обратно свои книжа за около 9 милиарда долара. Това е знак, че според Бъфет конгломератът му с централа в Омаха, щата Небраска, е подценен.

За цялата минала година са изкупени обратно акции за 24,7 милиарда долара, надхвърляйки предишния рекорд от 5 милиарда долара за 2019 година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Иран отказа да води преговори със САЩ за ядрената си програма

Според дипломати това не е краят на надеждите за преки преговори през идните месеци

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Иранските власти са отхвърлили предложението на ЕС за преки дипломатически контакти със САЩ, на които да бъде обсъдена ядрената програма на Техеран.

Решението може да доведе до повишаване на напрежението между Техеран и западните столици.

Преди да изпратят представители на среща в Европа, иранските власти искат гаранции, че САЩ ще отменят някои санкции след срещата.

Първа военна акция на администрацията на Байдън: САЩ удариха проирански милиции в Сирия

Вашингтон изрази готовност да участва в срещата, която ЕС се надяваше да организира през идните дни, но отказа да изпълни искането за санкциите.

Според дипломати това не е краят на надеждите за преки преговори през идните месеци и може да е опит на Техеран да получи преимущество на евентуални бъдещи преговори. Възможно е те да започнат още преди иранската Нова година в края на март.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

След бедствията в Тексас: Байдън подготвя пакет за нови пътища, мостове и ток

„Инфраструктурата не е изградена така, че да устои на тези екстремни метеорологични условия“, каза Лиз Шерууд-Рандал, помощник на президента по вътрешната сигурност

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

След бедствията в Тексас, които оставиха щата без вода и ток, президентът Джо Байдън и неговия екип подготвят нов законопроект, който да финансира изграждането на нова инфраструктура. Парите би трябвало да отидат за националните пътища, мостове и друга инфраструктура.

Проектът обаче може срещне съпротивата на републиканците заради големите разходи.

Байдън и екипът му са започнали дискусии за възможните параметри на инфраструктурен пакет с членове на Конгреса. Разчита се особено на това, че неотдавнашната борба на Тексас с спирането на тока и недостига на вода след жестоката зимна буря дава възможност за споразумение за устойчиви разходи за инфраструктура.

Ел Пасо в Тексас: Единственият подготвен град за зимна буря

Джина Маккарти, национален съветник на Байдън по климата, коментира пред АП, че смъртоносната зимна буря в Тексас трябва да бъде „сигнал за събуждане“ за необходимостта от енергийни системи и инфраструктура, които са по-надеждни и устойчиви.

„Инфраструктурата не е изградена така, че да устои на тези екстремни метеорологични условия“, каза Лиз Шерууд-Рандал, помощник на президента по вътрешната сигурност. „Знаем, че не можем просто да реагираме на екстремни метеорологични събития. Трябва да имаме план за тях и да се подготвим за тях“, добави тя.

Очаква се Белият дом да излезе с предложение през март.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Снежна буря идва към Чикаго: може да падне най-тежкият снеговалеж за сезона

Предупреждението, издадено от Националната метеорологична служба, влиза в сила в понеделник следобед и ще продължи до вторник вечерта

Затвори