Открийте ни и в

България

Сезонът на морето май няма да се случи: стотици чартъри остават отменени

Спадът на полетите на летище Варна е с 59%, а в Бургас със 78 на сто

публикувано

на

сн. Архив

Туроператорите вече могат да кандидатстват за дългочаканите субсиди. Възможността е открита на фона на срив в сектора не само заради въздържането на много хора от пътувания в чужбина, но и заради нарастващия брой на заразените в България, пише „Дневник“.

Данните на туроператорите и на летищата показват, че стотици чартъри са отменени през това лято, а надеждата поне през август да има повече туристи е също забравена.

С началото на август рухна надеждата за поне един силен месец след като Великобритания не включи България в списъка с безопасни страни и пристигащите на Острова от нея подлежат на 14-дневна карантина. В Германия, друг голям източник на чужди туристи, се появиха публикации за неспазване на предпазни мерки в заведенията в български курорти.

Картината на летището във Варна показва, че през юли общият брой полети (редовни и чартърни) е 1 103 (за същия месец 2019 г. са 2 715), което е спад от 59%. За същия месец общият брой пътници е 103 003 (през юли 2019 г. са 404 168) или спад от 75% спрямо миналата година.

Сходна е ситуацията и на летището в Бургас – общият брой полети е 1 160 при 5 229 през юли 2019 г. или спада със 78%. Общият брой пътници е 121 092 (за същия месец 2019 г. са 838 249) или спада с 86%.

„Цялата английска програма е сторнирана при всички туроператори. Имаше надежда от 7 август да има полети, но заради ръста в броя на заразените, се стигна дотук“, казва Иван Грошев, управител на „МТС България“, една от фирмите, която води британски туристи в партньорство с Jet2holiday.

Грошев обяснява, че за тази година вече „чисто икономически“ нищо не е изгодно да започва тепърва. Причината за това е, че първият и последният полет до дадена дестинация обективно имат празен курс – съответно на връщане и на отиване. „Но при толкова кратък сезон те не могат да се изплатят, защото средната цена се вдига. Ако сезонът е 6 месеца и имате два празни полета, е едно, а при при 35 дена два празни полета е друго“, допълва той.

На германския пазар колкото нови резервации за август и септември има толкова са и отменените, разказва Грошев и определя отказите „с една идея повече“ от записванията. „Няма нищо обнадеждаващо, спадът ще бъде някъде 70-80%“ . Към момента не може да потвърди с реални данни ентусиазма на Министерството на туризма, че през септември и октомври има силен интерес от германци да почиват в СПА хотели, което ще платят техните здравни каси. И с което ще се „разшири“ летният сезон според силно експлоатираната от управляващите теза.

Оценката на Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS, е сходна. От планирани 125 хил. туристи, в България реално се очаква да бъдат посрещнати 25 хил. Отчита като изравняване броя на новите резервации спрямо отказите от тях.

„Надяваме се ако не се случи някоя неприятна случка август, да задържим обема на записаните до момента с цената на прекрояване на полетите“, коментира той. Това ще означава, че полетите ще са с междинни кацания за прибиране на още туристи пътьом. Което е логично при положение, че по думите му няма седмица с повече от 40% заетост на седалките.

Той е от туроператорите, които събират изискваните немалко документи, за да се възползват от държавна субсидия за чартърните полети от 35 евро на заета седалка, която късно бе одобрена, но поне важи и със задна дата от началото на летния сезон. Друг е въпросът, че парите се очакват по някое време на есен.

Според него обаче важният въпрос е какви ще са резултатите, когато през есента започнат записванията за идното лято и как ще се представи България в конкуренция с Турция, Тунис и др. Напомня, че спрямо този тип държави в момента България е в комфортна ситуация и едва успяват туроператорите да балансират между записвания и откази на ваканции. Затова браншът очаква субсидията за чартърите да важи и за следващата година. За момента Европейската комисия я е одобрила до края на 2020 г., за следващи периоди трябва ново искане и ново одобрение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Почина възрастната жена, пребита от тийнейджърка за 590 лева

Дафинка Милева беше пребита посред бял ден, след като изтеглила от банкомата 590 лева

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Седмица, след като беше нападната пред банкомат в столичния квартал „Дружба”, 86-годишната Дафинка Милева, е починала. Вследствие на травмите и кръвонасяданията тя е получила белодробна емболия, съобщи Нова телевизия.

Дафинка Милева беше пребита посред бял ден, след като изтеглила от банкомата 590 лева. Парите получила като енергийни помощи.

По случая е обвинено 16-годишно момиче с множество криминални регистрации. Непълнолетната е с мярка за неотклонение „задържане под стража”. Не е изключено прокуратурата да й повдигне по-тежко обвинение заради смъртта на възрастната жена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Ваксинирането в България започва след Нова година

Вече е създаден Координационен съвет, който ще контролира имунизациите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Ваксинирането в България ще започне след Нова година. В Министерството на здравеопазването вече се разработва национален план, който ще бъде представен в четвъртък. За целта е създаден Координационен съвет, оглавяван от проф. д-р Красимир Гигов. Това стана ясно на брифинг на здравните власти в Министерския съвет.

„Със сигурност след Нова година ще започне имунизацията срещу коронавируса”, заяви доц. Ангел Кунчев.

„Във връзка с имунизацията до четвъртък Министерството на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Той ще бъде представен на следващото заседание на МС за утвърждаване. Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за ваксините. Това ще бъде проф. д-р Красимир Гигов. Той е ген. директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации“, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Мошеници забъркаха името на известен кардиолог в онлайн измама с лекарство

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че назначаването на Гигов го е изпълнила със задоволство.

„Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е, че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА”, каза директорът на болницата.

Д-р Симидчиев: Имаме ли антитела след COVID-19, не е необходимо да се ваксинираме

Гигов получи поздравление и от директора на „Пирогов” проф. Асен Балтов, който също изрази готовност да помогне по всякакъв начин на дейността на координационния център.

„Ангажимент на координационният център и правителство ще бъде всеки един гражданин, който желае ваксина, да му я осигури”, каза проф. Ангелов.

До края на тази седмица ще бъдат осигурени хладилници за съхранение на ваксината. Те ще бъдат 4 на брой – 2 ще са в София, един в РЗИ Бургас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

ГДБОП участва в мащабна международна операция срещу прането на пари

Българските правоохранителни органи са идентифицирали 98 „финансови мулета“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В периода 15 септември – 30 ноември Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Прокуратурата на Р България и Асоциацията на банките в България участваха в международната операция ЕММА 6 („Европейска седмица, посветена на превенция и провеждане на арести на „финансови мулета“).

Организатори на кампанията са Европейският център за борба с киберпрестъпления при Европол и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст, партньор е Европейската банкова асоциация, Интерпол и Western Union, съобщават от МВР.

Международната операция за предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в интернет, осъществявани чрез „финансови мулета“, е проведена на територията на 26 държави – Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария, Словения, Словакия, Обединено Кралство и САЩ.

Установени са 4031 „финансови мулета“ и 227 души, които са ги набирали, арестувани са 422 души, инициираните разследвания са 1529. Повече от 500 банки и небанкови финансови институции са помогнали за докладването на повече от 4900 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 33.5 милиона евро.

От страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 98 „финансови мулета“ и са установени 100 неправомерни транзакции на обща стойност 2 491 827 евро, като са предотвратени щети в размер на повече от 13 милиона евро.

Действията, реализирани в периода 15 септември – 30 ноември, са част от оперативния план за действие за 2020 г. в подприоритетна област „Кибератаки“, в рамките на политическия цикъл на ЕС за борба с тежката и международна организирана престъпност (ЕМРАСТ).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в спад, чартъри
Спад с над 80% на чуждестранни туристи по Черноморието

Голяма част от хотелите в морските курорти все още са затворени, а тези, които работят, го правят с капацитет до...

Затвори