Открийте ни и в

Войната в Украйна

Секретен параграф в указа на Путин позволява мобилизация на милион души (ВИДЕО)

Въоръжените сили на Руската федерация са малко над 1 милион души и за още около 2 млн. души се смята, че са резервистите, годни за бързо мобилизиране

публикувано

на

Секретен параграф от указа на президента Владимир Путин за мобилизация позволява на Министерството на отбраната да призове един милион души.

Това твърди “Новая газета. Европа”, цитирайки източник от президентската администрация.

Медии и анализатори забелязаха още след публикуването на документа от Кремъл, че в него срещу точка 7 пише единствено: “За служебно ползване”.

Освен това нямало посочен срок за “частичната мобилизация”.

По-късно, отговаряйки на въпроси на журналисти, прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че класифицираната информация се отнася до броя на резервистите, които могат да бъдат призовани за военна служба.

За 300 хиляди души говори единствено министърът на отбраната Сергей Шойгу в интервюто веднага след изявлението на президента в сряда, но без да става ясно дали това е еднократно набиране на резервисти и военноотчетни руснаци или само един от етапите.

Започна мобилизацията на резервисти в Русия (ВИДЕО, СНИМКИ)

Източникът от Кремъл на “Новая газета. Европа” твърди, че първоначално е бил обсъждан въпросът за въвеждане на целия текст на указа с гриф “за служебно ползване”, за което настоявали представители на Министерството на отбраната.

По-късно обаче е решено да се скрие  само седма точка, която наистина се отнася до броя на онези, които трябва да бъдат мобилизирани.

Цифрата беше коригирана няколко пъти и накрая се спряха на милион, твърди източникът.

“Новая газета. Европа” е потърсила органите на изпълнителната власт, които по правило получават пълните текстове на президентските укази, включително тези с гриф “за служебно ползване”, но се оказало, че в министерствата също не са получили пълния текст на указа и няма как да видят засекретената част през междуведомствена система за документооборот (МЕДО).

Българка, чакала 12 часа за последно сбогом с Елизабет Втора: Ще гласувам, но нищо няма да се промени

Въоръжените сили на Руската федерация са малко над 1 милион души и за още около 2 млн. души се смята, че са резервистите, годни за бързо мобилизиране.

Шойгу каза в сряда, че страната разполага с “огромен ресурс” за попълването на армията – около 25 милиона души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено