Открийте ни и в

Хай-тек

Секретно приложение: Да разпознаеш някой за 5 секунди

Проект на Facebook позволява това да става чрез снимка със смартфона

публикувано

на

Да разпознаеш всеки непознат на улицата? Кой е, откъде е, кои са приятелите му, на колко години е, женен ли е… Може да ви се вижда като утопия, но това би могло да е реалност. Благодарение на тайно приложение на Facebook! То е било разработено само за вътрешно ползване в компанията и е имало възможността да дава бърз отговор на подобни въпроси.

Трябва само да насочите камерата на смартфона си към лицето на конкретния човек. Във времена, в които хората водят видеоразговори, гледат клипове и ровят из социалните мрежи, докато се разхождат, това не е чак толкова сложно.

Приложението, разработено от компанията на Марк Зукърбърг в периода 2015-2016 г., е било е тествано само във вътрешна среда – т.е. сред самите служители на Facebook.

За да изпълнява задачата си, то разчита на широката база данни на социалната мрежа, качени от потребителите снимки и информация от лицево разпознаване.

Самото разпознаване чрез смартфона става за време между 3 и 5 секунди, след което приложението показва името и профилната снимка във Facebook на разпознатия човек.

За съществуването на подобно приложение първо съобщи изданието Business Insider, но по-късно от Facebook потвърдиха, че то наистина е било създадено, макар никога да не е публично обявявано, нито да е било достъпно за по-широка аудитория, информира webcafe. Според източници на BI приложението е демонстрирано на служители на компанията през 2015 г. като „пример за бъдещи иновации“, които технологиите и данните, с които Facebook разполага, могат да направят възможни.

Година по-късно – през 2016 г. – бета версия на приложението е била

достъпна за сваляне от служители на компанията

Чрез него те са имали възможност да разпознаят чрез смартфона си всеки, за който социалната мрежа има достатъчно информация, без значение дали също е служител на Facebook или не.

Едва на по-късен етап е било включено ограничение – смартфоните да разпознават само хора, които вече са приятели във Facebook на неговия притежател. Според източниците едва тогава служителите на компанията са започнали да използват приложението върху лицата на своите познати. Говорител на компанията обаче отрича приложението някога да е имало възможност да идентифицира непознати, които не работят в компанията.

„Описаното приложение беше достъпно само за служители на Facebook и можеше да разпознава само служители и техните приятели, при които лицевото разпознаване е било включено като опция“, се посочва в становище до CNET.

Нещо повече, говорителят отбелязва, че работата по приложението е била спряна.

Facebook от години използва технология за лицево разпознаване, за да може бързо да препоръчва на потребителите да отбележат своите приятели на снимките, които са качили. Тази версия на технологията обаче се използва само за снимки и не е достъпна в реално време.

През септември от технологичната компания съобщиха, че ще има промени по тази възможност, за да не се приема по подразбиране, че потребителите са съгласни

лицата им да бъдат сканирани

Приложението за реално времево разпознаване е било разработено преди скандала с Cambridge Analytica от 2018 г., при който базираната във Великобритания консултантска фирма събра данните на 87 милиона потребители на социалната мрежа, за да ги използва за политически цели. Този скандал доведе до поредица от подобни проблеми за Facebook и по-сериозен и задълбочен поглед към това как компанията зад социалната мрежа борави с личните данни на потребителите.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Хай-тек

Бъдещето сега: Смехът като password

Скоро можем да отключваме устройствата си с начина, по който се смеем

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Паролите с множество знаци и различни символи са част от онлайн ежедневието ни. Въпреки съветите на експертите да променят кодовете си често и със сложни комбинации, много потребители продължават да подценяват проблема и да заключват устройствата си с пароли като „,12345“, „password“ и др.

Скоро обаче ще има решение и за тяхната сигурност в интернет. Учените продължават да експериментират с идеята да се използват биометрични показатели, които са уникални за всеки потребител като пароли. Разработването на подобна технология ще добави още едно ниво на сигурност към онлайн профилите и определено звучи доста футуристично.

Първата подобна система може да се появи много по-рано, отколкото вероятно предполагате, благодарение на нов проект на учени от University of Lagos. Всъщност те откриват, че е възможно да се идентифицират потребителите по начина, по който се смеят. Причината е, че за разлика от гласа и тембъра, е почти невъзможно да бъде имитиран смехът на друг човек, съобщава TechRadar.

Teстовете в лабораторния условия показват, че когато човек се смее, го прави с

уникални звукови честоти

които са различни при другите хора. Тази информация може да се превърне в индивидуален индикатор по подобие на сензорите за пръстов отпечатък.

Първата версия на компютърен алгоритъм, който разпознава хора по звука от смеха им, отчита впечатляваща ефективност от над 90%, съобщава TechRadar. Достигането на подобна стойност означава, че технологията е достатъчно добра, за да намери приложение в реални устройства на пазара.

Един от потенциалните проблеми, който трябва да бъде отстранен, за да се популяризира концепцията за подобен биометричен подпис, е фактът, че всеки човек има различни видове смях. Успоредно с това нещата, които забавляват даден потребител, може да не са смешни за друг.

Системите от този тип е необходимо да позволяват максимално бързо да се логвате в своето устройство, което означава, че веднага трябва да се засмеете на определено съдържание. Работата продължава с пълна сила, докато не се подобрят възможностите на тази технология.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Google с опция „Прочети по-късно“

Вероятно няма да отнеме време „Read it Later“ да стане част от мобилните версии на Google Chrome

публикувано

на

от

Виж цялата статия

И Google Chrome, по подобие на други браузъри, планира да въведе възможност за запазване на определено съдържание и прочитането му по-късно. Разработчиците вече имат достъп до функцията в предстояща бета версия на браузъра, която е оптимизирана за работа с десктоп платформите macOS, Linux, Chrome OS и Windows. Aко всичко върви по план, официалната премиера ни очаква в Google Chrome 86.

Вероятно няма да отнеме много време, преди „Read it Later“ да стане част от мобилните версии на Google Chrome. Oсновното предимство от наличието на функция, която е вградена в самия браузър, е, че няма да се налага да изтегляте външен софтуер.

Допълнителна икона до адресната лента ще позволи да запазите съответната публикация, която можете да отворите, когато пожелаете, само с няколко кликвания. Другият водещ акцент в следващата версия на браузъра е редуцирането на RAM паметта, необходима за извършване на основните задачи.

В следващите седмици предстоят още тестове, преди финалната версия на „Read It Later“ да стане достъпна за всички потребители.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Създадоха материал, който не може да бъде разрязан

Той разрушава остриетата на трион и нож. Ето как.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Учени от университета Дърам във Великобритания и германския институт „Фраунфофер“ създадоха материал, наречен „Протей“, който е невъзможно да бъде разрязан. Описание на разработката е публикувано в научното списание „Scientific Reports“, пише БГНЕС. При опит да се разреже, материалът изпраща вълни, които разрушават остриетата на използвания трион или нож.

Характеристиките на този материал се обясняват с неговата вътрешна структура. Състои се от керамични сфери, разположени в алуминиева пчелна структура. В резултат на това, бормашините могат да пробият горните слоеве, но се изтъпяват, когато стигнат до керамичните сфери. След това малки частици керамичен прах попълват празнините в металната конструкция, което прави материала по-труден за разрязване, а скоростта само усилва ефекта. Отбелязва се, че материалът е ефективен срещу водни резачки под високо налягане. Сферичната форма на керамичните елементи разширява водната струя и „притъпява“ дори такова „острие“. „Протей“ е с плътност 15% от тази на стоманата.

Учените смятат, че материалът може да се използва, например, за неразбиваеми ключалки за велосипеди и за защитно облекло.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА