Открийте ни и в

Хай-тек

Секретно приложение: Да разпознаеш някой за 5 секунди

Проект на Facebook позволява това да става чрез снимка със смартфона
Avatar

публикувано

на

Да разпознаеш всеки непознат на улицата? Кой е, откъде е, кои са приятелите му, на колко години е, женен ли е… Може да ви се вижда като утопия, но това би могло да е реалност. Благодарение на тайно приложение на Facebook! То е било разработено само за вътрешно ползване в компанията и е имало възможността да дава бърз отговор на подобни въпроси.

Трябва само да насочите камерата на смартфона си към лицето на конкретния човек. Във времена, в които хората водят видеоразговори, гледат клипове и ровят из социалните мрежи, докато се разхождат, това не е чак толкова сложно.

Приложението, разработено от компанията на Марк Зукърбърг в периода 2015-2016 г., е било е тествано само във вътрешна среда – т.е. сред самите служители на Facebook.

За да изпълнява задачата си, то разчита на широката база данни на социалната мрежа, качени от потребителите снимки и информация от лицево разпознаване.

Самото разпознаване чрез смартфона става за време между 3 и 5 секунди, след което приложението показва името и профилната снимка във Facebook на разпознатия човек.

За съществуването на подобно приложение първо съобщи изданието Business Insider, но по-късно от Facebook потвърдиха, че то наистина е било създадено, макар никога да не е публично обявявано, нито да е било достъпно за по-широка аудитория, информира webcafe. Според източници на BI приложението е демонстрирано на служители на компанията през 2015 г. като „пример за бъдещи иновации“, които технологиите и данните, с които Facebook разполага, могат да направят възможни.

Година по-късно – през 2016 г. – бета версия на приложението е била

достъпна за сваляне от служители на компанията

Чрез него те са имали възможност да разпознаят чрез смартфона си всеки, за който социалната мрежа има достатъчно информация, без значение дали също е служител на Facebook или не.

Едва на по-късен етап е било включено ограничение – смартфоните да разпознават само хора, които вече са приятели във Facebook на неговия притежател. Според източниците едва тогава служителите на компанията са започнали да използват приложението върху лицата на своите познати. Говорител на компанията обаче отрича приложението някога да е имало възможност да идентифицира непознати, които не работят в компанията.

„Описаното приложение беше достъпно само за служители на Facebook и можеше да разпознава само служители и техните приятели, при които лицевото разпознаване е било включено като опция“, се посочва в становище до CNET.

Нещо повече, говорителят отбелязва, че работата по приложението е била спряна.

Facebook от години използва технология за лицево разпознаване, за да може бързо да препоръчва на потребителите да отбележат своите приятели на снимките, които са качили. Тази версия на технологията обаче се използва само за снимки и не е достъпна в реално време.

През септември от технологичната компания съобщиха, че ще има промени по тази възможност, за да не се приема по подразбиране, че потребителите са съгласни

лицата им да бъдат сканирани

Приложението за реално времево разпознаване е било разработено преди скандала с Cambridge Analytica от 2018 г., при който базираната във Великобритания консултантска фирма събра данните на 87 милиона потребители на социалната мрежа, за да ги използва за политически цели. Този скандал доведе до поредица от подобни проблеми за Facebook и по-сериозен и задълбочен поглед към това как компанията зад социалната мрежа борави с личните данни на потребителите.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

СЕТИ пак се подсети. Започва ново мащабно търсене на извънземни в Космоса

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: SETI

Институтът за търсене на извънземен живот СЕТИ обяви началото на нова програма, чиято цел е да бъде открит интелигентен и технически грамотен извънземен живот.

За целта институтът ще използва най-модерната технология за сканиране на Космоса с надеждата да открият следи от технология или „техноподпис“ на някоя отдалечена планета. За целта ще се използват телескопите край Сокоро, Ню Мексико.

Т.нар. „техноподпис“ може да бъде всичко – от конкретни химикали, които се отделят в атмосферата на дадена планета при индустриални процеси, до светлина от изкуствено осветление и данни за изкуствено създадени структури.

Сериозни индикатори за живот на друга планета са големи количества кислород и по-малки количества метан, например.

Това означава, че СЕТИ ще събира ужасно много данни от различни точки в Космоса. Всичката информация ще бъде напълно достъпна за обществото, като целта е дори учени, които не работят в програмата, да търсят следи от извънземен живот.

Това не е първата програма на СЕТИ, за която институтът търси помощ от обществото. През 2015 г. беше пусната „Инициативата за слушане“ на института, при която данни от космически сигнали се пускат свободно за обществото с надеждата някой да намери „зов“ от друга планета.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Приложението за запознанства на Facebook в Европа – отложено. Пак личните данни

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Facebook

Facebook отложи пускането на ново приложение за запознанства заради притеснения какво ще се случва с личните данни на потребителите, съобщи „Индипендънт“.

Планът на компанията беше новата услуга да бъде представена на Свети Валентин тази година. Международни регулатори обаче алармираха, че не е ясно как, къде и защо ще се складират личните данни на потребителите.

От компанията заявиха, че забавят пускането на дигиталния продукт, „за да са сигурни, че е готов за eвропейския пазар“.

Facebook представи новата си услуга още през май 2018 г., като целта й да се изправи срещу приложението за запознанства Tinder. С приложението за запознанства, потребителите на социалната мрежа ще могат да търсят хора за среща сред профили, които не са в списъка им с приятели.

В момента услугата е достъпна eдинствено за потребителите от Колумбия и Съединените щати.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Зукърбърг със странен апел към EС и САЩ: Какво да се цензурира във Facebook?

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Собственикът на Facebook призова Европа и САЩ да определят правилата за премахване на публикации в социалните мрежи.

Според милиардера не може да се очаква от частна фирма като Facebook да решава какво да цензурира и къде е границата на свободата на словото.

Затова Марк Зукърбърг призова Европа да напише правила в три направления – за политическите послания, за личното пространство на гражданите и за употребата на данните, които социалните мрежи събират.

Според него, ако Европа не напише правилата, то авторитарни режими като китайския ще го направят вместо тях.

„Докато няма правила кое съдържание да се ограничава, ние като компания правим най-доброто, на което сме способни. Можем само да се надяваме, че ще очертаем границите направилното място. На практика трябва да се отчетат толкова много фактори, че няма правилен отговор на въпроса какво съдържание да се премахва. Можем само да се надяваме да намерим отговор, който хората да виждат като основателен“, каза собственикът на Facebook на конференцията по сигурността, която се провежда в Мюнхен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada