Открийте ни и в

САЩ

Демократите гласуваха плана на Байдън за климата и здравеопазването (ОБНОВЕНА)

Той е на стойност 430 млрд. долара

публикувано

на

Републиканците в Алабама се готвят за оспорвани първични избори за място в Сената

Демократите в Сенатът на САЩ приеха дългосрочния план на Джо Байдън в областта на климата и здравеопазването, насочвайки милиарди към амбициозни цели за добиване на чиста енергия, което е трудно извоювана победа за президента преди междинните избори.

Мнозинството само от демократи одобри пакета на стойност 430 млрд. долара, който ще се върне в Камарата на представителите следващата седмица, където се очаква да премине през окончателно гласуване, преди да бъде подписан от президента на САЩ.

Президентът Джо Байдън приветства приемането от Сената на неговия мащабен план за климата, данъците и здравеопазването – резултат от 18-месечни трудни преговори.

“Това изискваше много компромиси. Правенето на важни неща почти винаги го изсква. Камарата на представителите трябва да го приеме възможно най-скоро и аз очаквам с нетърпение да го подпиша като закон”, се казва в изявление на президента.

Законопроектът – наречен Закон за намаляване на инфлацията – ще представлява най-голямата инвестиция в областта на климата в историята на САЩ и ще внесе значителни промени в здравната политика, като за първи път ще даде на програмата на Обама за здравно осигуряване “Медикеър” Medicare правото да договаря цените на някои лекарства с рецепта и ще удължи с три години изтичащите субсидии за здравеопазване.

Републиканците обаче успяха да спрат предложения от демократите таван на цената на инсулина от 35 долара.

Законодателството ще намали дефицита, ще бъде платено чрез нови данъци – включително 15 % минимален данък за големите корпорации и 1 % данък върху обратното изкупуване на акции – и ще повиши събираемостта на данъчната служба.

То ще доведе до над 700 млрд. долара държавни приходи за 10 години и ще похарчи над 430 млрд. долара за намаляване на въглеродните емисии и удължаване на субсидиите за здравно осигуряване по Закона за достъпното здравеопазване, а останалите нови приходи ще се използват за намаляване на дефицита.

Сумата от 369 млрд. долара за действия в областта на климата е част от пакет, наречен Закон за намаляване на инфлацията.

Законодателството има за цел да помогне за намаляване на въглеродните емисии в САЩ с 40% до 2030 г.

Законодателството ще бъде най-голямата досега инвестиция на САЩ в чиста енергия. То обаче е умален вариант на много по-широка мярка, която много демократи се надяваха да одобрят миналата година.

Мерките за промишлеността в законопроекта включват данъчни облекчения за развитието на чиста енергия, които ще помогнат за покриване на високите първоначални разходи. Ще бъде създаден нов “ускорител на технологиите за чиста енергия” на стойност 27 млрд. долара, който ще подпомага развитието на технологиите за възобновяема енергия. Същевременно някои

домакинства ще могат да получат данъчен кредит в размер до 7500 долара

за закупуване на електромобил и 4000 долара за употребяван автомобил.

Ще бъдат отпуснати и 60 млрд. долара на общности, които са пострадали най-много от замърсяването с изкопаеми горива.

Президентът Джо Байдън, който нарече законопроекта “исторически”, обеща да върне САЩ на международната сцена в областта на действията по климата. През април миналата година той се ангажира да намали емисиите на парникови газове в САЩ с поне 50 % до 2030 г.

Миналия месец той обяви 2,2 млрд. долара за подпомагане на изграждането на инфраструктура, която да може да издържа на екстремни метеорологични условия и природни бедствия.

През последните години САЩ бяха засегнати от смъртоносни наводнения и горски пожари.

Анализатори посочват, че Бразилия, Китай и Индия също трябва активно да работят за зелена икономика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено