Открийте ни и в

САЩ

Сенатът одобри бърза процедура за промяна в тавана на дълга

Министърът на финансите предупреди, че след 15 декември предстои дефолт, което би било катастрофално за икономиката

публикувано

на

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън

Сенатът гласува в четвъртък за приемане на закон за бърза процедура, която ще разреши на демократите да повишат тавана на националния дълг самостоятелно, без помощ от страна на републиканците. С 59-35 гласа законодателите направиха съществена стъпка в надпреварата с времето за избягване на изпадане на държавата в неплатежоспособност.

Министърът на финансите предупреди, че след 15 декември предстои дефолт, което би било катастрофално за икономиката. В малкото останало време лидерите на двете големи партии се съгласиха, че това не бива да се допуска, но републиканците настояха на позицията си демократите да извършат повишението на таван на дълга сами.

Новоприетата процедура дава възможност на демократите в Сената да прокарат отделен законопроект за повишаване на тавана на дълга, който може да се приеме с мнозинство от само 51 гласа.

Сенатът на САЩ отхвърли задължителната ваксинация за бизнеса

“Все още ни остават няколко стъпки преди напълно да решим въпроса, но съм оптимист, че след днешния вот сме на лесен път за избягване на катастрофалния дефолт” – заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Някои републиканци предварително бяха обявили, че ще подкрепят приемането на бързата процедура, но техният лидер Мич Макконъл срещна и известна съпротива от свои колеги сенатори, които смятаха, че дори и по този начин все пак оказват помощ на демократите в справянето с проблема – нещо, което не желаеха.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА