Открийте ни и в

Политика в САЩ

Сенатът павира пътя пред законопроекта за финансирането на правителството в САЩ

Законът трябва да мине през Конгреса преди изтичането на сегашния срок на финансиране

публикувано

на

Сенатът павира пътя пред законопроекта за финансирането на правителството в САЩ

Сенаторите на САЩ гласуваха във вторник по придвижването на законопроект, който да продължи финансирането на работата на правителството и да предотврати блокирането му. Срокът на финансирането приключва на 30 септември и по новият законопроект ще бъде удължен до 16 декември.

Гласуването за преминаване към финалния вот се нуждаеше от 60 гласа за преодоляване на евентуалния филибустер, но получи доста по-добър резултат в полза на законопроекта – 72: 23.  Не е ясно точно кога ще бъде финалното гласуване, за което е необходимо обикновено мнозинство, но законодателите се надяват проектът да мине и през двете камери на Конгреса преди петък в полунощ, когато изтича срокът на финансирането.

В текста на законопроекта освен точките за продължаване на финансиране на правителството са вкарани и 12 млрд. долара помощ за нападнатата от Русия Украйна и изискване Пентагонът да докладва как се харчат доларите на САЩ там. Помощта за Киев е двупартийно подкрепен приоритет.

Forbes: Мъск е най-богатият в САЩ, Тръмп е 343-ти

Сенатор Джо Манчин от Западна Вирджиния искаше да включи и реформи, ускоряващи процесът по издаване на разрешителни и разглеждане на енергийни проекти, но ги оттегли, защото републиканците заплашиха, че няма да подкрепят законопроект, който прикрепя тези реформи към финансирането на правителството.

Сенатор Джо Манчин

Надиграването около законопроектите за финансирането продължава от години по утвърден на Капитолия образец, при който партиите стигат почти до последния възможен момент и място за грешки няма. В крайна сметка нито една от двете партии не иска да бъде отговорна за спиране на правителството точно преди междинните избори. Борбата за контрола над Камарата е много оспорвана и както демократите, така и републиканците се опитват да покажат пред избирателите защо трябва да им дадат мнозинство.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено