Открийте ни и в

България

Сербезова: В болници са раздавани десетки хиляди на конкретен човек

В резултат на проверки и вътрешен одит са ми докладвани редица нарушения, заяви здравният министър

публикувано

на

serbezova
Сн: БТА

В лечебни заведения за определен период от време са раздадени няколко десетки хиляди на конкретен човек. Това обяви здравният министър проф. Асена Сербезова в Нова телевизия.

„Някои са маркетинг мениджъри, други са конкретни изпълнители на медицинска помощ. В резултат на проверки и вътрешен одит ми беше докладвано, че медицинска сестра е получавала повече от 10 000 лв. в университетска болница”, добави тя.

Сербезова коментира и вдигането на заплатите на медицинските работници, след като от 1 август ще бъдат увеличени с 25% клиничните пътеки.

Ако си представим здравеопазването като кораб с пробойни, преди да се инвестират нови 604 млн.лв. – което е революционно увеличение в посока и на профилактика и за болничната помощ – 25 % за клиничните пътеки, трябва да се запушат пробойните”, коментира Сербезова.

Затова, според нея, е много важно да има електронизация, която до края на годината изцяло ще бъде въведена. Така на практика ще има проследимост на процесите. “Ние като имаме достъп до електронно здравно досие ще знаем какво ни се е случило, какви изследвания ни са направени. Въвеждаме го, защото не може да се управлява ефективно процес, който не се познава”, коментира още здравният министър.

Сербезова каза, че на отделни места има аномалии – за една болница, например, са сключвани договори с научни секретари за много повече средства. След което уточни, че става дума за болницата в Русе. “Имаме много доклади от Агенцията за държавна финансова инспекция, на 3 месеца следим финансовите показатели на болниците.

През последните 2 г. те бяха в една нетипична обстановка. Но също така смятаме, че системата на здравеопазването има ресурси за по-добра организация. “Има и оздравителни програми, така че тези процеси трябва да вървят заедно – повече пари срещу реформи и повече контрол”, смята здравният министър. Относно Детската болница Сербезова заяви, че е заварила хаос и там също са направени доста промени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА