Открийте ни и в

Български истории

Сергей, който създаде интелигентния кошер на бъдещето

С проекта си иноваторът предлага ефективен метод за спасяване на пчелите от загиване и света от екокатастрофа

публикувано

на

Сергей Петров със сина си Стефан на кошера.

„За какво са ни технологиите, ако не могат да подпомогнат решаването на глобалните проблеми на човечеството?“, пита се Сергей. Представете си, че сте пчелар, седите си пред лаптопа с чаша кафе в ръка и наблюдавате кошерите си от екрана, без да излизате от вкъщи. Това вече е възможно благодарение на един изключителен български проект.

Интелигентен кошер, който се грижи за здравето на пчелите и предотвратява екокатастрофата в глобален мащаб, ако те изчезнат, е дело на младия иноватор и предприемач Сергей Петров. Интегрираната хардуерна и софтуерна система за измерване и анализ на здравето и продуктивността на медоносните пчели прави медицинско досие на всяка пчелна колония в реално време и дава на пчеларите знания и възможност за дистанционен мониторинг на кошерите.

Подобен опит за дигитализиране на пчеларството е без прецедент в световното развитие на отрасъла. Интелигентната система се разпространява с голям успех в 21 страни на 5 континента – Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Австралия, съобщава Сергей пред „Труд“.

„Проблемът с опазването на пчелите е много сериозен,

от тях зависи оцеляването на човешкия род

казва Сергей. – Те опрашват това, което слагаме на масата си, и трябва да се грижим за тях. Още Айнщайн е казал, че 4 години живот остават на човечеството, ако най-важният размножителен механизъм в природата – пчелата – изчезне.“

А статистиките в последните години са тревожни – според доклад на ЕК от 2019 г. се казва, че до 2022 г. 30% от всичките пчелари ще изчезнат, а това означава и че ще намалеят пчелите. „Това вече е факт в България – казва Сергей. – От 17 хиляди пчелари, регистрирани през 2019-та, сега са 12 хиляди.“ Това още повече повишава значимостта на българския проект за този своеобразен миникомпютър в кошера, изобретен от Сергей Петров.

Екипът на „Pollenity“.

Всичко при него започва от едно обучение в НАСА. Роденият в София авиационен инженер по образование, с втора магистратура по бизнес администрация, работи в представителството на чужда компания, световен лидер в областта на анти спам технологиите. Задава си оня въпрос – защо са ни високите технологии, ако не могат да спрат екокатастрофата с измирането на пчелите.

Той кандидатства за едно състезание на университета „Сингюларити“ в базата на НАСА Еймс в Силициевата долина, Калифорния. Победителите печелят стипендия за 10-седмично обучение в този университет по експоненциално (ускорено) развиващи се технологии и тяхното използване в иновативни бизнес модели. Курсът е 30 хиляди долара, а победителите го получават безплатно като награда.

Задължително условие е проектите

да помогнат на поне един милион души

от региона на кандидатите чрез използването на технологиите. „Сметнах, че проектът ми с интелигентния кошер е на правилното място и че може да подобри живота не на милион, а на поне милиард хора по света“, казва Сергей. Той печели състезанието и прекарва едно „животопроменящо“ лято в НАСА.

Beebot – вътрекошерното устройство, следящо ключови показатели за пчелната колония и информиращо пчеларя за настъпили промени в съответния кошер.

Казва, че винаги се е интересувал от Космоса. В България той се записва като кадет в създадената от Райчо Райчев програма „Космически предизвикателства“. На нея студенти и гимназисти се запознават с абсолютно всички страни на предизвикателството да бъдеш космонавт. Канят се известни астронавти от САЩ, Европа и света, които вдъхновяват курсистите, че и българин може да стане космонавт, ако много силно го желае и ако е много упорит и последователен в целите си. После Сергей става вдъхновяващ лектор в програмата.

Междувременно през 2014 г. проектът му за интелигентен кошер вече е на фаза прототипни серии. През 2015 г., заедно с Иван Кънев, той основава компанията „Bee Smart Technologies“, с представителство и в САЩ. Същата година проектът е финалист в световното състезание „The Venture“. Стартъпът получава и други значими признания, като инвестиция от бизнес акселератора NEVEQ 2, награда от „World Summit Awards“ за иновации в сферата на здравето и опазването на околната среда. Номинирани са и в категорията „Startup компания на годината“ за наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

От 2017 г. започват продажбите на основното устройство – Beebot.

Какво представлява интелигентният кошер?

Информация пчеларят получава чрез сензори, прикрепени към кошера, които комуникират с един централен компютър, разработен също от екипа. Той подава информацията, която бива анализирана, и от другата страна – при пчеларя – излиза във вид на красиви графики и нотификации или аларми, които му съобщават резултати и съвети какво да прави.

Така европейските иноватори от „Hiveopolis“, част от които е Сергей Петров, си представят кошера на бъдещето.

Основният продукт – Beebot – е вътрекошерно устройство, следящо ключови показатели за пчелната колония и информиращо пчеларя за настъпили промени в съответния кошер. Чрез наблюдението на измененията в температурата и влажността в кошера може да се засекат много събития, свързани със здравето и силата на пчелното семейство. „Beebot анализира и честотите, на които жужат пчелите, като по този начин получаваме ценна информация за тях и създаваме своеобразен речник между човека и тях“, обяснява Сергей.

Интелигентният кошер непрекъснато се развива през годините. Днес вътре е поместена технология, която наблюдава с видео, звукови и всякакви други сензори състоянието на пчелите, на техните яйца. Дава много навременна информация и дори помага за избягването на някои ситуации, застрашаващи здравето и живота им.

Интересен факт е, че пчелите… танцуват. Една от най-впечатляващите нови системи е на пчела-робот, която

репликира танца на пчелата

в кошера. Чрез танца, подобно на живите си прототипи, роботчето ориентира останалите пчели къде има паша, на какво разстояние е и доколко е богата. „Това е ефективен начин да се навигира къде да ходят пчелите, и най-важното – къде да не ходят, например там, където има пестициди – една от основните причини за загиването им“, обяснява иноваторът.

Заради значимостта на проекта му той е поканен в международния екип от иноватори „Hiveopolis“, в който участват университети от Швейцария, Германия, Австрия, Латвия, Белгия. Идеята на проекта е за пет години да се създаде нов тип кошер на бъдещето.

„При нас в България е май най-интересно, голям екшън е“, смее се Сергей. Технологията, която разработват той и екипът на „Pollenity“, е брояч на входа на кошера. Той отчита трафика на пчелите навън и навътре в кошера. Но най-интересното е, че може да засече кой минава – пчела работничка, дали тя носи прашец, вода или нектар, дали това не е търтей или пчелата майка. Това е изключително важна информация, която досега нито един пчелар не е имал възможност да разбере.

Част от технологията за брояч, отчитащ трафика на входа на кошера.

Днес „Bee Smart Technologies“ се е разраснала с три основни направления. Оперира с бранда „Pollenity“ – интелигентните кошерни системи. Платформата „Истински мед“ пък е място, където всеки човек може да се запознае лично с производителя на храната си. В тази платформа всеки пчелар застава с името си, с историята си, с лабораторния анализ на продуктите си и с готовността да приеме посетители на своя пчелин, които да обучи в това колко са важни пчелите, какво представлява пчеларството и т.н.

„Платформата дава на човека това, което в последно време е дефицит – вярата, че храната, която му се предлага, е истинска, като поддържаме пълна прозрачност и проследяемост на продукта“, казва Сергей. Той пояснява, че всеки мед, предлаган в платформата, не е смес от меда на десетки пчелари, а е от само един пчелар, от една негова реколта.

Една от най-успешните инициативи на екипа е „Осинови кошер“ – мястото, където всеки може да си купи 100% качествен мед с доказан произход и да подкрепи пчеларя производител. Самият Сергей също става пчелар преди 8 години, в момента, в който започва разработката на интелигентния кошер – за да опознае в детайли и отвътре проблемите на пчеларите.

Третото направление на екипа е научна дейност, която се изразява в работата с университети и разработване на технологии с по-некомерсиална цел. „Занимаваме се с науката като наука, за да изучим пчелите и да сме полезни на другите“, обяснява Сергей. Споделя с вълнение, че предстои и четвърто направление – обучението и Пчеларският университет, който организират.

„Ситуацията с пчеларите в България е сериозна, все повече хора се отказват, а така намаляват и пчелите – споделя Сергей. – Затова искаме да променим средата във всички възможни посоки, чрез обучение да създаваме нови пчелари, като нашите курсове не са само за занаята пчеларство. Включват и иновациите, и методите за правене на бизнес, как да се маркетира продуктът по правилен начин например. Искаме да направим нещо полезно за индустрията, затова създадохме Пчеларския университет, като следващото му издание е през март.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено