Открийте ни и в

Вашето здраве

СЗО: Европа очаква смъртните случаи, свързани с маймунската шарка, да нараснат

Целта трябва да бъде бързо спиране на предаването на вируса в Европа и прекратяване на тази пандемия, смятат от СЗО

публикувано

на

Очаква се увеличаване на броя на смъртните случаи от маймунска шарка, съобщиха от регионалния офис на Световната здравна организация за Европа, след като обявиха първите смъртни случаи извън Африка.

СЗО обаче подчертава, че сериозните усложнения остават рядкост.

Два човешки смъртни случая, свързани с маймунската шарка, са докладвани в Испания и още един в Бразилия, въпреки че не е известно дали вирусът всъщност е причината за тези смъртни случаи.

Тези три случая довеждат до осем броя на смъртните случаи, регистрирани в световен мащаб от май месец, първите пет в Африка, където болестта е ендемична и за първи път е идентифицирана при хора през 1970 г.

„Като се има предвид продължаващото разпространение на маймунската шарка в Европа, очакваме повече смъртни случаи“, каза в изявление Катрин Смолууд, спешен мениджър на СЗО за Европа.

Целта трябва да бъде “бързо спиране на предаването на вируса в Европа и прекратяване на тази пандемия”, подчертава Смолуд, който обаче подчертава, че в повечето случаи болестта се излекува от само себе си, без да е необходимо лечение.

„Съобщенията за смъртни случаи, свързани с маймунската шарка, не променят нашата оценка за епидемията в Европа. Знаем, че въпреки че в повечето случаи е самоограничаваща се, маймунската шарка може да доведе до сериозни усложнения“, отбеляза той.

Според СЗО повече от 18 000 случая са идентифицирани по света извън Африка от началото на май, повечето от които в Европа.

В момента СЗО подчертава, че няма ваксини за всички и затова препоръчва да се даде приоритет на най-застрашените, пациентите и тези, които се грижат за тях, или тези, които правят изследвания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено