Открийте ни и в

Коронавирусът

СЗО: Починалите с COVID-19 по света са близо 3 пъти повече от официално обявените

Официалният брой възлиза на малко повече от 5,4 милиона, се казва в доклада

публикувано

на

СЗО: Починалите с COVID-19 по света са близо 3 пъти повече от официално обявените

Починалите с диагноза COVID-19 по света са близо три пъти повече от официално обявените, сочи нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), предаде Ройтерс.

Според тази най-изчерпателна досега оценка на глобалното въздействие на коронавирусната пандемия до края на 2021 г. в света са регистрирани 14,9 милиона смъртни случая, свързани с причиняваното от новия коронавирус заболяване. Официалният брой смъртните случаи, приписвани на COVID-19 и докладвани на СЗО за периода януари 2020 г. -декември 2021 г., възлиза на малко повече от 5,4 милиона, се казва в доклада.

Здравната агенция на ООН твърди, че допълнителният брой включва не само хора, чиято смърт е свързана с коронавируса, но и починали заради липса на достъп до лечение, когато здравните системи са били претоварени със заразени с коронавируса.  Отчитат се също предотвратените смъртни случаи по време на пандемията, например заради по-малкия риск от пътни инциденти по време на локдауните.

NBC: Жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърлиха един милион

Освен това реалните числа са много по-големи от официално оповестените заради неадекватното съобщаване на броя на смъртните случаи в някои държави. Според СЗО близо половината от непреброените досега смъртни случаи са в Индия, където по данни на базираната в Женева агенция заради пандемията са починали 4,7 милиона души, главно в периода май-юни 2021 г.

Официалните данни на Делхи гласят, че в периода януари 2020 г. – декември 2021 г. смъртните случаи са около 480 хиляди. Други независими проучвания установяват, че смъртността в Индия, свързана с коронавирусната пандемия, е много по-голяма, отколкото официално са съобщавали индийските власти. Например сп. “Сайънс” твърди, че три милиона индийци са починали след заразяване с вируса, отбелязва Ройтерс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА