Открийте ни и в

Здраве

СЗО предупреждава: Войната и COVID пандемията увреждат психичното здраве на хората в Европа

Според СЗО повече от 150 милиона души в региона ще живеят с психични проблеми

публикувано

на

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за въздействието на войната в Украйна и пандемията на коронавирус върху психичното здраве в Европа и подчерта важността на действията на всички нива за справяне с пренебрегнатите нужди от психично здраве.

„Нашият регион преминава през големи катаклизми и промени“, каза Ханс Клуге, генерален директор на СЗО за Европа.

Пандемията се фокусира върху психичното здраве, каза той, докато въоръженият конфликт в Украйна засегна и психичното здраве на милиони хора.

„Десет седмици война в Украйна причиниха огромна несигурност, тъга и загуба“, каза Клуге, отбелязвайки, че близо 190 атаки срещу здравни заведения в Украйна „лишиха безброй хора от надежда и достъп до здравни грижи“.

Клуге говори в Копенхаген на първата среща на Паневропейската коалиция за психично здраве, която има за цел да насърчи действия на всички нива за справяне с пренебрегнатите нужди от психично здраве в цяла Европа.

Коалицията стартира през септември 2021 г. и се състои от 53 държави – членки в Европейския регион на СЗО, заедно с международни неправителствени организации, експерти и хора, засегнати от проблеми с психичното здраве.

Според СЗО повече от 150 милиона души в региона ще живеят с психични проблеми. Само един от всеки трима души с депресия в момента получава необходимата помощ.

Проблемите с психичното здраве засягат всички възрастови групи и всички сфери на живота, според СЗО.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА