Открийте ни и в

Коронавирусът

СЗО препоръча хапчето срещу Covid-19 на Pfizer

Пероралното лечение с таблетката на Pfizer предотвратява хоспитализация

публикувано

на

Световната здравна организация заяви днес, че “силно препоръчва” антивирусното хапче срещу Covid-19 на Pfizer Paxlovid за пациенти с по-леки форми на заболяването, които все още са с висок риск от хоспитализация.

Въпреки това агенцията на ООН предупреди, че е “изключително загрижена”, че неравенството в достъпа, наблюдавано при ваксините Covid, отново ще остави страните с ниски и средни доходи “изтласкани в края на опашката”.

Комбинацията от нирматрелвир и ритонавир на американския фармацевтичен гигант Pfizer е “по-добрият избор” на лечение за неваксинирани, възрастни или имунокомпрометирани хора с коронавирус, заявиха експертите на СЗО в медицинското списание BMJ.

За същите пациенти СЗО направи и “условна препоръка” за антивирусното лекарство ремдезивир, произвеждано от американската биотехнологична фирма Gilead – което преди това беше препоръчала да не се приема.

Пероралното лечение с таблетката на Pfizer предотвратява хоспитализацията повече от “наличните алтернативи, има по-малко опасения по отношение на вредите от молнупиравир и е по-лесно за прилагане от интравенозния ремдезивир”, заявиха експертите на СЗО.

FDA предупреди за редки случаи на сърдечно възпаление след ваксините на Pfizer и Moderna

Новата препоръка се основава на резултатите от две проучвания, включващи почти 3100 пациенти, които показват, че Paxlovid намалява риска от хоспитализация след заразяване с ковид с 85%.

Проучванията също така “не предполагат съществена разлика в смъртността” и “малък или никакъв риск от нежелани ефекти, водещи до прекратяване на лечението”.

“Лекарството може да се прилага само докато болестта е в ранен стадий”, заявиха експертите на СЗО.

Това означава, че пациентите трябва бързо да направят положителен тест и лекарството да им бъде предписано от лекар – всичко това може да представлява пречка за страните с ниски и средни доходи, заявиха от СЗО.

Пациентите трябва да започнат да приемат таблетките Paxlovid в рамките на пет дни от появата на симптомите – след това курсът продължава пет дни.

Лиза Хедман, старши съветник на СЗО по въпросите на достъпа до лекарства, заяви, че радиостанция NPR е съобщила, че пълният курс на лечение с Paxlovid струва 530 USD в САЩ. Друг източник, непотвърден от СЗО, дава цена от 250 долара в страна с висок среден доход., АФП

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА