Открийте ни и в

СВЯТ

СЗО решава дали да обяви извънредна ситуация заради маймунската шарка

По данни са регистрирани близо 15 400 случая от 71 държави.

публикувано

на

Франция отрича да има заразено куче с маймунска шарка

Експерти по маймунска едра шарка обсъждаха дали Световната здравна организация трябва да класифицира епидемията като извънредна ситуация за здравето в световен мащаб – най-високата степен на тревога, която може да обяви.

35-годишен мъж е първият случай на маймунска шарка в Австрия

Провежда се второ заседание на комитета за извънредни ситуации на СЗО, за да се разгледа влошаващата се ситуация. По данни са регистрирани близо 15 400 случая от 71 държави.

От началото на май се съобщава за рязко увеличаване на случаите на заразяване с маймунска едра шарка извън страните от Западна и Централна Африка, където заболяването отдавна е ендемично.

На 23 юни СЗО свика извънреден експертен комитет, който да реши дали маймунската едра шарка представлява така наречената “извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение”  – най-високото ниво на тревога на здравната агенция на ООН.

86% от случаите на маймунска шарка са в Европа

Мнозинството посъветва генералния директор на СЗО да не предприема тази стъпка, тъй като ситуацията не е достигнала необходимия за това праг.

Второто заседание беше свикано, след като миналата седмица броят на случаите нарасна и се разпространи в още шест държави.

От СЗО потвърдиха, че срещата, която се провежда при закрити врата, продължава.

909 случая на зараза с маймунска шарка са потвърдени в 29 страни по света

Комитетът разглежда последните тенденции и данни, доколко ефективни са контрамерките и отправя препоръки за това какво трябва да направят държавите и общностите, за да се справят с епидемията.

Великобритания препоръча 21-дневна карантина за контактни с маймунска шарка

Независимо от решението на комитета, “СЗО ще продължи да прави всичко възможно, за да подкрепи страните да спрат предаването на инфекцията и да спасят човешки животи”, заяви генералният директор.

Той каза, че СЗО валидира, набавя и изпраща тестове в множество държави, но каза, че един от най-мощните инструменти в борбата с маймунската едра шарка е информацията, съобразена със засегнатите общности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено