Открийте ни и в

Коронавирусът

СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия

“Невъзможно е вирусът да се изкорени, трябва да се намери начин да му противодействаме”, категоричен е лекарят

публикувано

на

Това, което се случва в България е истинска трагедия. Не трябваше да позволите толкова много хора да загубят живота си. Това заяви представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила пред БНТ.

Той обясни, че преди два дни техническият консултативен комитет е излязъл с нов съвет, че производителите на ваксини трябва да започнат да мислят за ново поколение ваксини в три варианта. Окончателният отговор е, че трябва да се използват настоящите ваксини, Делта вариантът все още циркулира.

Всяка нова ваксина и лекарство се нуждае от няколко етапа, за да се осигури, че са ефективни, безопасни и с добро качество. В оперативен план не е подходящо на всеки 6 месеца да се произвежда нова ваксина. Очевидно ще има нови варианти, но през 2022 г. ще бъдем в състояние да предотвратим трагедията и хоспитализирането на хората, които умират, изтъкна Сила.

“Невъзможно е вирусът да се изкорени напълно и затова трябва да се намери начин да му противодействаме. Трябва да се прилагат нещата в съответствие с вируса. Тази пандемия някога ще завърши – в човешката история има трагични събития, но имаме късмета, че живеем през този век, през който има светли умове, които са произвели ваксините. Ако нямахме ваксини, 10 пъти повече щеше да е загубата на човешкия живот и в резултат на ваксините се спасиха стотици човешки животи”, категоричен е Скендер Сила.

Бустерните дози са ефективни и предпазват хората от хоспитализация, усложнения и спасяват човешки животи, каза д-р Сила.

СЗО би тревога: COVID-19 и други вируси ще заразяват едновременно през пролетта

Бустерната дози предоставя повече от 80% защита, а в превенцията на симптоматичната инфекция това е около 70%. По-добре е хората да бъдат ваксинирани, защото ваксината запазва човешкия живот. Човешкото тяло не е лаборатория и ако имате високо количество на антитела, които осигуряват протекция, значи ще бъдете предпазени, уточни Сила.

Скендер Сила призова всички българи и особено възрастните, хронично болните и учителите да се ваксинират. Статистиката е много ясна – бялото е бяло, черното е бяло. Страните, които са с добър ваксинационен режим, се представят много добре и целта на ваксините е да се спасят човешките животи, каза той.

От маски до локдаун: Новият план срещу COVID в 4 етапа

СЗО предпочитат ваксинирането да е доброволен акт, но всичко зависи от страните членки. Всяка държава, която иска да приложи задължителна ваксинация, трябва да отговаря на няколко условия – достъп до ваксините и добра стратегия.

Скендер Сила заяви, че България е на второ място по смъртни случаи, дори и хора, които са ваксинирани, могат да попаднат под ударите на нови варианти.

“Толкова много живот се загуби поради недоверие и лоша комуникация. Затова трябва да се насочат усилията ви, за да се спаси човешкият живот”, настоя той.

Скендер Сила иска да се направи ваксина, която да спре разпространението на вируса, но учените се концентрират и върху това, че трябва да се прилагат и други мерки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА