Световната здравна организация (СЗО) е получила съобщения за 920 предполагаеми случая на хепатит с неизвестен произход, открити при деца в целия свят. Случаите са открити в 33 държави, съобщи СЗО в прессъобщение в Женева.

"Към 22 юни са докладвани 920 съмнителни случая на хепатит с неизвестен произход, установени при деца в 33 държави в пет региона на СЗО", заявиха от организацията. След публикуването на предишния информационен бюлетин за болестта на 27 май, СЗО е получила съобщения за 270 нови вероятни случая. 45 деца са имали нужда от трансплантация на органи, а 18 са починали.

Настоящият взрив на хепатит с неизвестен произход беше обявен на 5 април, когато Обединеното кралство уведоми СЗО за 10 случая в Шотландия при деца на възраст под 10 години. Половината от случаите (460) са в Европа, като 267 от тях са регистрирани в Обединеното кралство. На второ място по брой на случаите са Северна и Южна Америка, където са установени 383 случая, от които 305 са докладвани в САЩ.

Според СЗО "броят на случаите може да бъде подценен, отчасти поради ограничения характер на програмите за интензивно наблюдение на място".