Открийте ни и в

Коронавирусът

СЗО: Увеличаването на случаите в 50 държави показва нестабилността на COVID-19

Епидемията все още не е приключила и всички лидери трябва да поемат отговорност за повишаване на имунитета, смятат от СЗО

публикувано

на

Изказвайки се на пресконференцията в централата на Световната здравна организация (СЗО) в Женева, генералният директор д-р Тедрос Аданом Гебрейесус засегна подвариантите на Omicron, които се разпространяват през последните седмици, значението на ваксинациите срещу увеличаващите се случаи и Глобалната среща на върха за Covid-19, която ще се проведе в САЩ на 12 май.

Гебрейесус заяви, че разпространението на подвариантите BA.4 и BA.5 на Omicron, открито от южноафрикански изследователи в Африка, и глобалното доминиране на по-рано открития подвариант BA.2 продължава.

„В страни, където имунитетът е относително висок, тежките заболявания, дължащи се на Covid-19, продължават. Броят на смъртните случаи е по-нисък. Но същото не може да се каже за страни, където ваксинацията е ниска“, каза той.

Използвайки фразата „Увеличаването на случаите в повече от 50 държави показва нестабилността на Covid-19“, Гебрейесус подчерта, че задължението на СЗО е да се подготви за най-лошия сценарий и по този начин да гарантира, че страните правят най-добрата подготовка за следващата епидемия.

Подчертавайки, че допълнителните ваксинации са ефективно решение срещу новите увеличения на Covid-19, Гебрейесус каза:

„Като СЗО, ние подкрепяме усилията за ваксиниране на поне 70 процента от населението на всяка страна, за да се имунизират най-уязвимите страни“.

Напомняйки, че някои страни няма да могат да постигнат целта от 70 процента за ваксиниране до средата на тази година, Гебрейеус каза:

„Епидемията все още не е приключила и всички лидери трябва да поемат отговорност за повишаване на имунитета Covid-19.”

Отбелязвайки, че антивирусните лекарства, разработени срещу Covid-19, също са недостъпни в много страни, Гебрейесус подчерта, че цената на тези лекарства трябва да се поддържа на разумни нива.

Подчертавайки, че лидерите трябва да постигнат споразумение за временния отказ от патентните права на средствата за борба с Covid-19, особено на ваксината, на Глобалната среща на върха за Covid-19, която ще се проведе в САЩ, Гебрейесус каза:

„Миналата седмица достигнахме почти 15 милиона от смъртните случаи, пряко свързани с Covid-19. Чакаме ли да удари по-лоша епидемия, преди да предприемем действия за отказ на патент?”

Гебрейесус обяви на 4 май, че южноафриканските изследователи, които откриха варианта на Omicron, откриха и два нови подварианта, BA.4 и BA.5, и предупредиха, че случаите може да се увеличат отново.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА