Открийте ни и в

България

Сигнал до прокуратурата за договорката за „пълен съпорт“ в Комисията по хазарта между Божков и Домусчиев

публикувано

на

сн. АФК

Фондация „Антикорупционен фонд“ сигнализира главния прокурор за договорката за „пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта“, съдържаща се в публикуваната от обвиняемия Васил Божков паметна записка между него и бизнесмена Кирил Домусчиев.  На 18 май АКФ са изпратили допълнение към сигнала си до главния прокурор,  подаден два дни по-рано, с който апелират за проверка на твърдяна кореспонденция с кратки текстови съобщения между Васил Божков и министъра на финансите Владислав Горанов.

В публикувания в понеделник документ Божков поема ангажимент да купува рекламно време и евентуално да компенсира Нова ТВ или футболен клуб „Лудогорец“ с други договори за реклама, ако междувременно те загубят такива. Срещу този си ангажимент той, според „паметната записка“, трябва да получи „пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на РБ“. Автентичността на документа се твърди от публикувалия го и е потвърдена в изявление на Домусчиев.

Докладна записка между Божков и К. Домусчиев: Реклама в НОВА за 20 млн. лв. и “съпорт” в ДКХ

„Считаме, че твърдяното договаряне между бизнесмените Божков и Домусчиев на подкрепа от независим държавен регулаторен орган е обстоятелство, което следва да бъде предмет на сериозна проверка от институцията, която оглавявате“, се казва в допълнението на сигнала на АКФ до главния прокурор.

Отговор на отговора на К. Домусчиев: Божков с нова публикация за "рекламния" си договор с NOVA TV

Това договаряне според АКФ не бива да се разглежда само по себе си, а в светлината на:

– структурната принадлежност на Държавната комисия по хазарта към Министерство на финансите и голямата роля на министъра на финансите в определянето на състава й;

– твърденията на обвиняемия Васил Божков, че е комуникирал ексклузивно с министъра на финансите Владислав Горанов за регулирането на хазартния си бизнес;

– твърдените нарушения на длъжностни лица от въпросната комисия (за които те вече са привлечени като обвиняеми), довели до предполагаемо ощетяване на държавния бюджет със стотици милиони лева от несъбрани такси на дружествата на обвиняемия Божков;

– оповестената през ноември 2018 г. проверка, разпоредена от Върховна касационна прокуратура, след медийни публикации на базата на данни от имуществената декларация на министъра на финансите Горанов, че живее със семейството си безвъзмездно от 2012 г. в луксозно жилище на бизнесмен – негов кръстник. За жилището се твърди, че е в затворен комплекс, построен от дружество, свързвано с г-н Домусчиев. До настоящия момент, въпреки отправените на 11.02.2020 г. и на 06.03.2020 г. запитвания на АКФ, прокуратурата не е предоставила никаква информация за резултата от въпросната проверка.

Според Фондация „Антикорупционен фонд“ станалите публично достояние към момента данни сочат за сериозна индиция за възможно извършени широк спектър от корупционни престъпления от длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение.

АКФ счита, че следва да се извърши пълна проверка на всички обстоятелства около предполагаемата комуникация между Васил Божков и Владислав Горанов, както и на предполагаемите договорки между Васил Божков и Кирил Домусчиев за въздействие върху независим държавен регулаторен орган.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Генералното консулство на България във Франкфурт е под карантина

Служители от консулството са с коронавирус

публикувано

на

Виж цялата статия

Генералното консулство на България във Франкфурт няма да работи с граждани до 25 януари. Това се съобщава на сайта на МВнР.

„Уважаеми сънародници,

поради заболяване от Ковид на служители от Генералното консулство във Франкфурт, Консулска служба е под карантина и няма да работи с граждани от петък, 21.01.22 до вторник 25.01.22 г. включително, като при необходимост е възможно карантината да бъде продължена до петък, 28.01.2022 г.

Всички, които имат записани часове в този период, могат да дойдат в приемното време от 09.00 до 12,30 ч,  когато бъде възстановен приемът на Консулска служба без да записват друг час.

Съжаляваме за причиненото неудобство!“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

След визитата на Петков: И представители на РСМ идват в България

След посещението на Кирил Петков тази седмица стана ясно, че до 60 дни ще има самолетна линия до Скопие

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Правителството на Република Северна Македония ще посети България следващия вторник, съобщи премиерът Кирил Петков.

„Имаме всички възможността да направим нещо, което последните 30 години не е правено. Реално трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са направени. Трябва да видим как в наистина в най-къси срокове да имаме влакова линия между София и Скопие“, каза Кирил Петков.

„Трябва да видим как да може да се пътува с кола не 4 часа, а тези 180 километра (между София и Скопие) да се минават много по-бързо, как наистина да имаме полет София-Скопие за половин час, как да имаме културен календар и всичко това ще трябва да се случи на тази правителствена среща“, каза още премиерът.

„Ще направим един реален план с реални достижения, които трябва да постигнем следващите шест месеца със срещите, които очаквам да бъдат ежеседмични на базата на различните работни групи“, отбеляза той.

Петков беше на посещение в Северна Македония във вторник. След визитата му стана ясно, че до 60 дни авиолинията София-Скопие ще бъде в действие. А РСМ изпрати нота до ООН, че се отказва от всякакви териториални претенции от България и съседните им държави.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Ицо Хазарта брои работното време на Карадайъ и Пеевски

Рапарът отново влезе в задочен спор с ДПС

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн. БТА

Депутатът Христо Петров-Ицо Хазарта написа пост в социалната мрежа Фейсбук, според който лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и народният представител Делян Пеевски са престояли днес в парламента едва 5 минути.

Ето и публикацията на Петров в социалната мрежа:

Цитат 1: „Нека дойде онова момче, онова рапърче, да го изслушаме…“

Цитат 2: „Днес в 9:00 ч. в парламента дойдоха г-н Карадайъ и г-н Пеевски. Регистрираха се, след което в 9:05 ч. си тръгнаха. Допускам, че поради своята неопитност не съм успял да оценя трудния работен ден и положената петминутна грижа за правата и свободите на българските граждани.“

Единият цитат е на председател на партия – член на българския и европейския парламент. Другият – на изпълнител, известен предимно с нецензурните си песни. Оставям на читателя да прецени кой от цитатите на кого принадлежи“, пише Петров.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА