Открийте ни и в

България

Сиела Норма поръчала допълнителните 228 машини за лични нужди

Огромната част от тях били предназначени за демонстрации в Грузия и Албания.

публикувано

на

Сн.: БТА

Допълнителни 228 машини, доставени преди седмица в София, са били за лични нужди на фирмата “Сиела Норма”.

На 3 ноември фирмата-вносител на машините, изпраща писмо в Централната избирателна комисия, че в склада на “Карго Партнер” са пристигнали машини, които не са част от доставката по договора за изборите. Това е причината от ЦИК да изпратят писмото до ДАНС.

В събота, 6 ноември, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък обяви, че с тези машини може да има грандиозна манипулация. Последваха остри реакции и на БСП.

Собственик и доставчик на тази машини е фирмата производител “Смартматик”, а огромната част от тях били предназначени за демонстрации в Грузия и Албания.

Борисов откри 228 машини за "манипулация на изборите"

Няколко от тези машини “Сиела Норма” смятала да използва в офисите си за фирмени нужди. Машините били без софтуер, внесени законно и с платен ДДС и за вноса им били уведомени ЦИК и жандармерията. Били закарани заедно с останалите 1600 – предназначените за гласуването на 14 ноември, макар и отделени от тях.

Проблемът възникнал, когато председателката на ЦИК се разпоредила 228-те машини да бъдат задържани, и “Сиела” не може да си ги прибере, твърдят източници.

С новите 1600 общият брой устройства за гласуване, купени от България, става над 12 хил., а цената на една заедно с консумативите е 4200 лв.

Понеже искала да си прибере тези 228 машини, “Сиела Норма” е пуснала в петък жалба до съда, в която атакува решението на ЦИК.

1600-те машини за гласуване били с точно описани номера, за разлика от другите 228.

От прокуратурата в събота съобщиха, че “Сиела Норма” се жалва от неправомерни действия на МВР по отношение на задържаните 228 машини. Дежурен прокурор е възложил на ДАНС проверка. Изискана е информация от ЦИК и ГД “Жандармерия” – МВР, чиито служители охраняват склад на “Карго Партнърс”, където се съхраняват машините.

Веднага след това последва уточнение от пресцентъра на МВР, че съобщението на прокуратурата е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал на “Сиела Норма”.

“В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада”, уточниха от вътрешното министерство.

“Не сме пускали сигнал срещу жандармерията, полицията, или, който и да е било друг орган в системата на МВР”, заяви и изпълнителният директор на “Сиела Норма” Веселин Тодоров пред “24 часа”. Това бе единственият му коментар по темата, защото според договора не можело да коментират повече подробности.

“Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада, не са вкарани и смесени с останалите машини, които ще се използват за изборите”, заяви пред БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Главният секретар на МВР: Машините за вота не са в един склад със споменатите 228

“Очакваме “Сиела Норма” да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи – информация за предприетите действия и извършените проверки”, обясни в неделя на заседанието на ЦИК председателката Камелия Нейкова.

От избирателната комисия искат пълна информация за предназначението на машините, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с тези, закупени от ЦИК, както и пълен опис със серийните номера на 228-те машини. Те са категорични, че няма да се допусне гласуване с машини, които не са били сертифицирани.

Да се потърсят допълнителни отговори от МВР, пък поиска членът на ЦИК Красимир Ципов. Според него те трябва да отговорят каква информация са имали, когато са поели охраната на машините. По време на заседанието стана ясно, че преди време е имало искане от “Сиела Норма” да се осигури охрана от МВР за товар от КПП Кулата до склада, но тогава не е било ясно, че ще се транспортират и машини, които не са предмет на договора за предстоящия вот.

БСП пък подкрепи преброяването на контролните разписки като гаранция за честността на вота. За същото настояват и от ГЕРБ. “Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делегитимира избраните органи”, пише в позицията на БСП.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено