Открийте ни и в

Вашите пари

Силата на купувача да преговаря се завръща

Все повече продавачи на недвижими имоти са склонни да покрият част от разходите по сделката

публикувано

на

Накараха ли ви нарастването на цените и постоянното наддаване, за да сте печелившата оферта сред многото други, през последните две години да поставите на пауза плановете си за закупуване на нов дом?

Ако е така, трябва да знаете, че хиперконкурентният пазар доста се охлади през последните 2-3 месеца. Още с настъпването на 2023 г. обаче се забелязва особен интерес от страна на купувачите, в сравнение със седмиците преди края на годината.

Предлагането на жилища не е нараснало, но като се има предвид, че имотите не се продават с такава бързина, както преди, броят на предложенията за продажба все повече нараства.

Нито една американска авиокомпания не е сред най-добрите, само една е сред най-безопасните в света

Комбинацията от тези два фактора означава, че конкуренцията от други купувачи е много по-малка, като в същото време имате повече възможност за избор и за поставяне на условия пред продавача.

Ето две от главните тенденции, които може да са новината, от която се нуждаете, за да влезете отново на пазара и да започнете своето търсене на мечтания дом:

1. Купувачите отново могат да поставят условия

През последните две години много купувачи бяха готови да пропуснат важни стъпки в процеса на закупуване на жилище с надеждата да спечелят предимство във война за наддаване. Но сега нещата са различни.

Последните данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) показват, че процентът на купувачите, които, например, се отказват от инспекция или оценка на своя бъдещ дом, е намалял. А скорошна статия от realtor.com посочва, че повече продавачи са склонни да покрият непредвидени разходи.

„Преди една година продавачите управляваха всичко, а купувачите водеха легендарни войни за наддаване, отказвайки се от непредвидени разходи и плащайки за жилища в брой. Но сега обувката е на другия крак и 92% от продавачите на жилища приемат някои удобни за купувача условия.”

Това в никакъв случай не означава, че вече сме на „пазар на купувачи”, но означава, че имате малко повече възможности, когато дойде време да преговаряте с продавача.

2. Продавачите са по-склонни да помогнат на купувачите с разходите при затваряне на сделката (Closing Costs)

Преди пандемията беше обичайна тактика при преговори продавачите да покрият част от разходите на купувача при затваряне, за да „подсладят“ сделката или просто за да помогнат на купувачите, ако не им достигат средства, за да си платят тези разходи, като сумата от тази “помощ” се добавяше към банковия заем. С две думи, продавачът реално НЕ-дава покрива разходи на купувача, а му дава пари назаем, за да може да приключи сделката успешно и за двете страни. Това почти не се беше случвало по време на пика на купувачите и лудостта на пазара през последните две години.

Днес данните показват, че тази възможност се завръща в нашата практика. Проучване на realtor.com показва, че 32% от продавачите са платили част или всички разходи на своя купувач при затваряне. Това може да е инструмент за преговори, който ще трябва да обсъдите с продавача, когато давате оферта за купуване на жилище. Само имайте предвид, че лимитите на кредитите за същите разходи се определят от вашия кредитор и могат да варират според щата и вида на заема. Работете в тясно сътрудничество с вашия кредитен консултант и вашия агент по недвижими имоти, за да разберете доколко един продавач може да допринесе за разходите по затваряне във вашия район и дали това всъщност е опция за продавача.

Как колежанските акаунти могат да станат пенсионни фондове?

В заключение искам да кажа, че въпреки изключително конкурентния пазар на жилища през последните няколко години, днешните данни показват, че възможността за преговори между двете страни се завръща. За да разберете как се променя пазарът във вашата географска област, нека се свържем днес.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Повече информация може да намерите на уебсайта ми: GerganaTodorova.BairdWarner.com. Консултацията е безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено