Открийте ни и в

Български истории

Силвия Начева – сред най-добрите блогъри в Канада

Българката започнала да пише, за да подобри английския си

публикувано

на

Тя се казва Силвия Начева и наскоро се нареди сред най-успешните блогъри в Канада. Силвия живее там от няколко години и създава блога си Silvia’s Simple Life с идеята да усъвършенства английския си. Никога не е търсила платформа, в която да изразява мислите и преживяванията си, но го прави толкова успешно, че наскоро получава номинация за най-добър блогър в Торонто и печели надпреварата.

Всичко започва с една училищна задача на сина й, заради която той трябвало да си направи блог и да качва домашните си в него. Много интерактивен начин за проверка – децата четат книги и ги анализират в блога си, а учителката може във всеки момент да провери работите на всяко дете. След известно време момчето казало: Мамо, това е чудесна платформа, ти трябва да имаш блог.

Аз дори не знаех какво е блог“

споделя Силвия пред Bulgaria ON AIR. Момчето бързо направило акаунта й, накарало я да си измисли име на блога, а тя сложила в него своето. Сега смята, че е било грешка да го персонифицира до такава степен, но от друга страна, така хората я откриват по-лесно.

Блогът Silvia’s Simple Life

По това време Силвия била в много сериозна процедура да стане член на колегията на учителите в Онтарио. „И много сериозно се подготвях по английски – четях, пишех. Английският ми беше проблем, най-вече заради стила, не заради речника“, спомня си днес тя.

И така, решила се, защо пък не. И започнала да пише с единствената идея да упражнява езика си.

Но постепенно Silvia’s Simple Life се превръща в нейно любимо място за събиране на най-красивите моменти от пътуванията, делниците и празниците в текст и снимки. С натрупването на статии и снимки идва и интересът, а след него и признанието.

Около три години след старта на блога, една сутрин, проверявайки мейла си, Силвия открива съобщение, че Silvia’s Simple Life е номиниран за наградата на уебсайт на всички блогъри в Онтарио и Торонто.

„И до ден днешен не зная кой ме е номинирал“, казва Силвия.

Тя разказва, че нещата, които публикувала, били

опит за пренастройка към живота в Канада

Това, което я интересува и за което пише и сега, е как да се адаптира. „Блогът можеше да се казва просто Simple Life, а не Silvia’s Simple Life,” казва тя пред Bulgari ON AIR и допълва: „Разбрах, че единственият начин за адаптация, е да започна да обръщам внимание на малките неща от всекидневието“.

Блогът Silvia’s Simple Life

И всъщност нещата, които помества в блога, са тези, които прави ежедневно. Тези, които изпитва и проверява. „И не правя всичко това с първата идея, че може да помогне на някой, а защото помага на мен. По-късно установих, че този процес помага и на други хора да живеят по начина, по който аз смятам, че се чувствам добре“, допълва Силвия.

И признава, че пред компютъра я води всичко, което е преживяла, трудностите и негативните изживявания. „Аз самата се опитвам да се науча да живея в този нов свят, в който ценностите се променят“, допълва тя.

А какво не е хубаво в този нов свят?

„Това, че непрекъснато бързаме, че смятаме, че нещата трябва да ни се случват точно както ние си мислим, че искаме да контролираме нещата, а се оказва, че ние нищо не можем да контролираме. Това е клише, но е истина – единственото, което можем да контролираме, е поведението си спрямо нещата, които ни се случват. Защото нещата ни се случват на всички – всички преживяваме трагедии, всички преживяваме трудности като родители, проблеми с трафика… Но какво правиш ти в този момент и как посрещаш тези неща зависи единствено от тебе“, категорична е Силвия.

Другото, което много я вълнува, е

смяната на ценности

която се случва в целия свят.

„Винаги съм вярвала, че хората сме различни, отделни планетки, но живеем заедно, защото имаме някакъв своеобразен обществен договор, който спазва ценностите – кое е добро и кое е лошо“, казва тя и дава да се разбере, че това вече не е така.

Силвия смята, че всички трябва да живеем осъзнато.

„Да се събудиш с удоволствието, че си жив, че след това те чака кафето – твоята любима напитка. И когато седнеш да пиеш кафе, да усещаш, че пиеш кафето. Тоест да живееш осъзнато и да участваш с цялото си тяло и съзнание в нещата, които правиш“.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Ранената BG полицайка Петя: Излизаш с мисълта, че може да не се прибереш (ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Дестки полицаи са ранени при протестите в Съединените щати през последната седмица. По неофициална информация на Българо-американската полицейска асоциация трима български служители не реда са били ранени при сблъсъци с протестиращите.

Сред ранените е и Петя Балабурова, която от две години работи в полицейското управление в Сан Хосе, Калифорния. Миналият петък, както хиляди други полицаи, отива да охранява протестите.

„Хората мятаха бутилки, камъни, каквото намериха и една бутилка ме удари в левия крак, не ме поряза, но се получи лек, подкожен кръвоизлив.“, разказва Петя. Тя се разминава леко, но един от колегите й е в безсъзнание.

„На втория ден ми беше малко по-притеснено, защото виждаш хората колко са ядосани и колко ги е страх и тях и виждаш какво се случва в другите части на страната.“, казва Петя.

Протестите в над 20 града на САЩ избухнаха след смъртта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис.

„По никакъв начин не мога да се съглася с тази постъпка като полицай, като нещо. Аз съм се заклела да помагам на хората.“, категорична е Петя и съжалява, че сега тя и колегите й трябва да носят отговорност за случилото се в Минеаполис.

В София Петя тренира 8 години спортна стрелба и завършва Националната спортна акамедия. Ето защо тя казва, че да стане полицай е нещо естествено.

Раната на Петя може и да е лека, но показва риска, на който хиляди полицаи се подлагат всеки ден по време на протестите.

„Излизаш готов обаче в същото време излизаш с мисълта, че може да не се прибереш или може да се прибереш с половин крак или половин ръка, не напълно цял. Това мисля, че е по-лошо за семейството ти, за мъжа ти, за съпругата ти, за семейството ти, отколкото за самия тебе.“, казва Петя.

От Масачузетс до Хавай – български полицаи в служба на реда (ВИДЕО)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Как и кога ще отворят българските детски градини в Чикаго

публикувано

на

Виж цялата статия

Карантината изправи на нокти българските родители в Чикаго, тъй като децата си стояха вкъщи и трябваше да учат дистанционно. Ето как две български детски градини ще отворят при постепенното отваряне на щата.

 „Малка детска академия“ на Живка Петрова

която се намира в предградието Елк Гроув Вилидж, попада в категорията домашна детска градина за малки групи. Губернаторът на Илинойс даде право на такива градини да работят по време на пандемията, ако осигуряват грижа за не повече от 6 деца. Те бяха освободени от лиценз, но трябваше да спазват строги санитарни мерки.

„Радваме се, че успяхме да помогнем на семейства на българи, работещи на жизненоважни позиции като продавачи в магазини и собственици на бизнеси“, споделя Петрова. „Благодарим на родителите за подкрепата да спазват часовете за оставяне и взимане на децата, както и да ни уведомяват, ако събират децата си в по-големи семейни групи, за да имаме предвид, че са имали по-широки контакти“, допълва тя.

„От понеделник (1 юни – бел.ред.) имаме право да работим с пълната бройка деца, за която сме лицензирани по принцип. Тъй като досега не сме спирали да функционираме и всичко е преминало безопасно, властите в Илинойс ни дават право да отворим отново с нормалния ни капацитет“, обяснява Петрова.

В градината са въведени по-строги мерки за дезинфекция на твърдите повърхности и играчките, за миене на ръцете на децата (на почти всеки 30 минути), за мерене на температурата, за по-честа смяна на кърпите за бърсане.

Децата са на разстояние едно от друго

и са длъжни да измиват ръцете си още с влизането. Наблюдават се да не разменят играчки помежду си. При спането леглата също са на разстояние, както се изисква. „Всичко свързано с хигиената е както преди, само че утроено“, каза Петрова.

От юни децата в „Малка детска академия“ ще трябва да идват с маски. Когато са извън детската градина и има възможност за спазване на социална дистанция, няма да носят такива. В градината също ще има маски, които да се ползват при нужда от децата и родителите, а персоналът ще трябва да носи предпазните средства винаги.

Детска градина „Малка детска академия“ в Елк Гроув Вилидж.

„През този период на строга карантина предлагахме домашно приготвена храна, за да ограничим контактите с хора отвън. Но по принцип имаме две български фирми, от които поръчваме прясно приготвена храна, и сега ще продължим да работим с тях“, обяснява Петрова.

Скоро се очаква да има летни програми за деца и в „Малко българско училище“ в предградието Дес Плейнс, ръководено също от Петрова. Там също ще се спазват всички изисквания от щата и местата за децата ще бъдат по-малко.

Детските градини от типа център трябваше да затворят, ако нямат лиценз за това, че се грижат за деца на основни работници (essential workers). Тъй като сред родителите на малчуганите в

детска градина „Синьото мече“

 няма essential workers, заведението затвори с обявяването на карантината в Илинойс. „Всички 70 деца искат да се връщат вече и ние нямаме търпение да ги видим отново. Много ни липсват всички“, каза директорката Росица Дамянова.

У настоятелството на църквата в Де Плейнс, в която се помещава градината, е имало голямо притеснение как и за кого ще се отвори сградата. Дамянова обаче е показала, че за нея и колегите й най-важното е всички да са здрави и има начини за връщане към работа. Също така за момента в Илинойс нещата се развиват добре и статистиката сочи намаление на заболелите и починалите от коронавирус и от църковното настоятелство са дали разрешение за отваряне на градината, като тя ще бъде на горния етаж, а долният остава за църквата.

За да заработи градината „Синьото мече“, тя трябва да получи изрично разрешение от специалиста от департамента по обществено здраве, отговарящ за заведението. „Изготвили сме детайлен план, както се изисква, и сме го изпратили. Обучението ни ще бъде почти изцяло навън, ще мерим температурата, ще караме децата да си мият ръцете при влизане и също през деня. Ще дезинфекцираме много по-често. Учителите ще носят маски. Пространството вън е голямо и позволява за отделяне на групи. Нашите стаи също са големи и имаме възможност да спазваме дистанция и вътре, както при игри и други дейности, така и при спането.

Дамянова казва, че

децата ще рисуват, ще танцуват, ще учат

 нови неща, ще слушат приказки и други. Обядът ще е с прясно сготвена храна от българска фирма.

„Надяваме се да отворим по-рано от края на трета фаза, която може да свърши на 26 юни“, споделя директорката. „Надяваме се евентуално за средата на юни. Имахме много планове за това лято. Искахме да направим компютърен кабинет за петгодишните, защото децата сега са много напред с технологиите. Не сме се отказали и като се оправи всичко, ще продължим с проектите. Децата са от ново поколение и искат да им се случват нови и интересни неща и ние се стараем да им ги осигурим“, прибавя тя.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

US екип с българско участие с изобретение срещу Covid-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българин е част от научен екип в Америка, чието изобретение вече се използва за борба с коронавируса. То може да улови пулса и честотата ви на дишане, без да ви докосва. Следи ви, където и да се намирате в дома си. То е устройство, наподобяващо рутер, а в разработката му участвал и българинът. Изобретението, спечелило на Румен Христов място в класацията „30 под 30“ на американския „Форбс“, отскоро помага и в борбата срещу коронавируса.

Роден в Шумен, син на инженери, Румен Христов започва да участва в състезания по програмиране, когато е едва пети клас. В осми става най-малкият състезател в националния ни отбор. През годините участва в пет олимпиади по информатика. От Египет, Тайланд, Италия и Канада Румен се завръща с три златни и два сребърни медала, които му отварят вратите на един от най-елитните световни университети в областта на технологиите –

Масачузетския технологичен институт

Получава и пълна стипендия.

„Още преди да завърша, намерих една лаборатория в департамента по компютърни науки, където се занимаваха с нещо, което аз сметнах за изключително интересно. Един от основните проекти в тази лаборатория беше устройство, което може да вижда през стени – горе-долу като магия“, споделя експертът.

Румен решава, че иска този проект. Свързва се с професора, който го ръководи, и вече над четири години той е част не само от нейния екип, но е и съосновател на компания, започнала да произвежда и да продава устройството на лекари, фармацевтични и застрахователни компании. Чрез него те следят състоянието на над 300 болни дори от разстояние.

Преди два месеца на Румен и колегите му им хрумва, че могат да бъдат полезни и в битката срещу коронавируса, тъй като устройството следи пулс и честота на дишане. В момента по този начин се контролира състоянието на няколко заразени и поставени в изолация души от старчески дом в САЩ. А в Европа налично устройство има само едно – в дома на бабата на Румен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada