Открийте ни и в

СВЯТ

Силните земетресения: Има ли и човекът пръст в това?

Машини, сондажи и разбиване на скали могат до доведат до трусове

публикувано

на

6,5 по Рихтер в Индонезия, 5,9 по Рихтер в Чили, 5,4 по Рихтер в Турция, 5 по Рихтер в Аляска, 4 по Рихтер в Италия… Това е малка извадка от новините през последните дни. Няколко месеца по-рано трусове от 7,1 и 6,4 по Рихтер разлюляха Калифорния. Сеизмична активност е имало и ще има, но напоследък все повече се търси отговорът на въпроса може ли човекът да е причина за част от земетресенията на земята.

През 2017 година един подобен трус повдига за пореден път темата. 5,5 по Рихтер разлюля Поханг в Южна Корея. Земетресението се усеща много силно. Кадри показват как хора бягат от сградите, докато зад тях се срутват стени. Поханг – град с половинмилионно население – преживява силен шок.

Това земетресение обаче не е просто поредното природно бедствие. То е провокирано от човешка намеса.

Това е изводът на доклад, публикуван през март от експертен екип, който разследва причините за случилото се в Южна Корея на 15 ноември 2017 г. Над 130 души са ранени вследствие на инцидента. 1700 души са евакуирани във временни жилища.

Хиляди сгради са увредени, а

възстановяването им струва $75 млн.

В близост се намира площадката на геотермална станция. Кой е виновен? Хората или природата? За да се разбере дали добивната индустрия не е провокирала земетресението, в Южна Корея се заражда ново професионално направление сред сеизмолозите – земетръсни детективи.

Задачата им е да преровят всички сеизмични записи и данни за индустриалното производство, за да установят дали причините за случилото се са естествени или не. Доказването на подобни хипотези не е никак лесна работа, но учените разработват все по-сигурни методи за идентифициране на вината. Те са криминалистите на служба на планетата.

Колкото повече сондажи за добив на нефт се появяват по света, толкова повече се увеличават съмненията, че някои земетресения може да са провокирани от човешката дейност. Изваждането на големи количества изкопаеми горива или хидравличното разбиване на скали би могло да окаже влияние върху силите на натиск в подземните пластове, което да задейства сътресение. Самата земна кора не е солидна маса, а е съставена от подвижни слоеве от материали с разнообразна плътност. Съществуват разломи и процепи, през които често преминават подземни води, а гигантските тектонски плочи също се търкат и отблъскват една от друга, което на места превръща земята в крехка надстройка над нестабилна база.

Земетресенията се измерват по скалата на Рихтер, която е логаритмична – увеличението с 1 пункт означава десетократно повишение на силата. Трус от около 3 по Рихтер би се усетил от жителите на населеното място. Магнитуд от 4 по скалата би бил достатъчно силен, за да събори предмети по лавиците. Земетресения с магнитуд над 5.5, предизвикани от човешка дейност, са много редки. Въпреки че все пак се смятат за инциденти с умерена сила, биха могли да предизвикат материални щети по сградния фонд.

В деня на труса в Поханг компанията NexGeo, която управлява близката експериментална геотермална централа, отрича да носи отговорност за случилото се. Когато екипът на сеизмолозите започва да преглежда данните обаче, ситуацията се променя.

Експертите проучват сеизмични данни от района, както и информация, предоставена от компанията за сондажите й. Екипът е убеден, че земетресението е

предизвикано от намесата на хора

Въпреки че има известни разногласия около резултатите, те са приети и от правителството на Южна Корея, което обявява, че ще затвори геотермалната централа.

Възможно ли е било екипът на сондата да забележи ранната сеизмична дейност и да спре работа навреме? Сеизмолозите смятат, че е било възможно, но работниците са разчитали на относително проста система за предупреждение, за да преценят кога е безопасно да разбиват скалите. Системата подава сигнал за прекратяване на дейността само ако засече сътресения над определен магнитуд. В случая минитрусовете са били по-слаби, но по-внимателният анализ на местоположението им е можел да покаже наличието на разлом.

„Вслушването“ и тълкуването на шумовете под земната повърхност не е лесна задача, но британският сеизмолог от Лондонския имперски колеж Стивън Хикс се е посветил на тази дейност. Последният обект на научната му дейност е поредица от слаби

земетресения в областта на Съри

На 27 февруари в района е засечен трус от 3.1 по Рихтер. Въпреки че магнитудът му не е особено силен, събитието е необичайно. Великобритания отчита не повече от 2-3 подобни земетресения на година.

Причина за съмненията е базата на компанията UK Oil and Gas, която извлича нефт в близост до епицентъра на труса. Мнозина от местните хора очакват от изследователя да установи дали инцидентът е провокиран от човешка дейност или не.

Хикс използва дигитализатор – черна кутия, която преобразува аналоговите сигнали за земните тремори от множество инструменти на терена в цифров формат. Уредите са настроени по такъв начин, че да не отчитат незначителни шумове, като преминаващи автомобили например. Трусовете се регистрират само ако се засекат едновременно от определен брой сеизмични монитори.

За разлика от Южна Корея обаче тук не се появяват улики за човешка намеса в природните явления. Хикс засича близо 90 земетресения през последните 8 месеца.

Почти всички от тях се случват на относително малка дълбочина от около 2,5 км под земната повърхност, но не достатъчно близо до земята, за да се свържат със сондирането (обикновено се извършва на около 700-800 метра дълбочина). Освен това трусовете са разпръснати из района на Уилдската формация, а не са концентрирани около базата за нефтен добив. Изследователите публикуват доклад, в който посочват, че „няма индикатори в земетръсните параметри, които да дават силни доказателства за изкуствен източник“.

 

Как машините предизвикат трус?

Геотермалните централи работят чрез използване на топлината от земните недра за генериране на електроенергия. Съществуват различни начини за постигането на този ефект – например чрез употреба на парата, изпускана директно от геотермални резервоари. В други случаи скалата може да е достатъчно гореща, но да не достига течност, която да изведе топлината до повърхността под формата на пара. NexGeo планира да разбие скалите, за да освободи тази топлина, чрез инжектиране на течности. Преди това да се случи, започва дълбоко сондиране в земната кора. Кризата настъпва по време на тази процедура.

Когато се пробива подземна скала, тя се разбива на малки частици от сондата, които следва да бъдат премахнати. Това се случва чрез впръскване на относително плътна течност през средата на сондата, която излиза от долния й край и избутва разбитите скали нагоре към повърхността на земята. Южнокорейските работници обаче са достигали неочаквано до поле с натрошени скали на около 3,8 км под повърхността. Анализът на данните показва, че сондата е преминала през разлом между два подземни пласта, което би могло да провокира сътресението им. Действително започват да се засичат първоначални по-малки трусове, на които по това време никой не обръща внимание. След няколко седмици удря земетресението с магнитуд 5.5.

 

Щетите могат да бъдат сведени до минимум

Обществените притеснения от евентуалната човешка роля в сериозни природни явления се разпространяват по цял свят. И това е естествено, смята Франческо Григоли от Швейцарския федерален институт за технологии в Цюрих.

Той посочва, че засега няма стандартна рецепта за идентифициране на причините за сеизмичните сътресения, но смята, че колкото повече данни бъдат отворени за свободен достъп за изследователите по света, толкова повече ще се развият инструментите за отчитане на човешката намеса в определени явления.

Точността на сеизмичните наблюдения се подобрява значително. Ако добивните компании имат желание, могат да използват инструменти с висока чувствителност, които биха засекли всяко пропукване в скалите.

Научно изследване, публикувано през 2019 г., описва как микросеизмичното наблюдение е помогнало за свеждане до минимум на трусовете край геотермална централа във Финландия. Екипът на базата е следил внимателно всяка слаба сеизмична активност, като на базата на тези данни са намалявали обема на впръскваната течност или са изчаквали по-дълго, преди да започнат да изпомпват. Авторите на доклада твърдят, че това е помогнало за избягването на по-сериозни земетресения.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

ЕС иска реформи в СЗО и по-голяма прозрачност при пандемии

„Прозрачността за това кой се съобразява с правилата е основополагаща“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Световната здравна организация (СЗО) би трябвало да бъде бързо реформирана, да има по-големи правомощия за справяне с пандемии и да разкрива пропуските на своите държави членки при извънредни здравни ситуации, казаха днес служители от Европейския съюз.

Изказванията бяха направени на видеоконференция на здравните министри от ЕС, на която беше одобрен общностен документ за реформиране на СЗО, който за първи път очертава редица значителни промени, свързани с увеличаване на правомощията и ресурсите на СЗО.

САЩ призоваха за реформи в СЗО

Тези стъпки бяха предприети след критики, че Китай и други страни не са споделили навременна информация за пандемията от COVID-19 в нейното начало.

„Сегашната пандемия отправя доста сериозно предизвикателство към нас, но е много важно успоредно да се води дебатът за реформиране (на СЗО)“, заяви на пресконференция германският здравен министър Йенс Шпан.

Той не каза кога би трябвало да започне процесът на реформиране, но подчерта, че в резултат на това СЗО би трябвало да стане по-бърза при реагирането на здравни кризи, а нейните държави членки би трябвало да споделят повече информация при извънредни ситуации.

„Изключително важно е да постигнем напредък по тази реформа“, заяви на същата пресконференция европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис.

Документът на ЕС, който ще представи позицията на общността на среща на СЗО в средата на ноември, призовава СЗО по-бързо да оповестява как и дали нейните държави членки изпълняват своите задължения за споделяне на информация за здравни кризи.

„Прозрачността за това кой се съобразява с правилата е основополагаща“, каза Кириакидис на министрите по време на видеоконференцията.

Според документа страните от СЗО би трябвало да позволяват независими епидемиологични оценки на място във високорискови райони по време на здравни кризи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Снимат тайно клиентите в най-големите канадски молове

Вижте в кои обекти са били правени снимките

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Една от най-известните канадски компании за недвижими имоти – Cadillac Fairview – е вградила камери в своите информационни павилиони, за да събира информация за потребителите, твърди ново разследване.

Технологията засега е открита в помещенията, използвани от фирмата, в няколко мола в Канада:

Канада регистрира почти 2700 случая на COVID-19 през последното денонощие

 • Алберта
  CF Market Mall
  CF Chinook Centre
 • Британска Колумбия
  CF Richmond Centre
  CF Pacific Centre
 • Манитоба
  CF Polo Park
 • Онтарио
  CF Toronto Eaton Centre
  CF Sherway Gardens
  CF Lime Ridge
  CF Fairview Mall
  CF Markville Mall
 • Квебек
  CF Galeries d’Anjou
  CF Carrefour Laval

Целта била да се събират изображения, без знанието и съгласието на клиентите, които по-късно да се използват в технология за разпознаване на лица.

Разследване на местните и федералните служби за защита на личните данни показва, че технологията заснема лицето, застанало в полезрението на камерата. Изображенията се трупали в база данни. Според разследващите компанията е съхранявала и около 16 видеоклипа, както и няколко аудиозаписа, направени в няколко други мола.

Cadillac Fairview отрича обвиненията на разследващите. От фирмата твърдят, че са правили маркетингово проучване за възрастта и пола на купувачите, а не за да идентифицират лица.

Австралия подозира Google в незаконно събиране на лични данни

Ръководството на фирмата за недвижими имоти твърди още, че клиентите им са били информирани за дейността чрез бележки, поставени на входните врати на търговския център, които предупреждават, че в мола се използват камери „за безопасност и сигурност“.

Според службите за защита на личните данни обаче тези информационни съобщения не са достатъчни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

ГАЛЕРИЯ: Ужасът след унищожителното земетресение в Гърция и Турция

Трусът с магнитуд 6,7 по Рихтер нанесе сериозни щети. Бройката на пострадалите постоянно нараства

публикувано

на

Виж цялата статия

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис отложи обявяването на новите мерки срещу коронавируса заради силното земетресение на остров Самос. Трусът с магнитуд 6,7 по Рихтер нанесе сериозни щети. Към момента има информация за петима ранени граждани.

Министърът на гражданската защита Никос Хардалиас отлетя спешно за острова с лекарски екипи. В случай че жителите не трябва да останат по домовете си, те ще бъдат прехвърлени в хотели и стаи.

Цунами заля Измир след мощното земетресение край Гърция (ВИДЕО)

Според информация от жители на острова, земетресението е причинило материални щети. Има срутени сгради, срутена е част от църква в Карловаси, морето е излязло от пристанището. По-рано беше съобщено, че част от църквата на Дева Мария в Карловаси е била унищожена. Има информация за поне една жертва.

Сериозни разрушения има и в третия по големина град в Турция Измир. Там има множество срутени сгради. Последвало цунами пък отнесло по-голямата част от града.

Доброволци помагат на пострадала в Измир. Сн. АП/БТА

 

Под разрушените сгради в Измир се издирват хора. Сн.: АП/БТА

 

В Гърция също има сериозни разрушения. Сн.: АП/БТА

 

Наводенията също са застигнали и Гъриця. Сн.: АП/БТА

 

Хора от Измир помагат на спасителите. Сн.: АП/БТА

 

Много сгради са напълно разрушени: Сн.: АП/БТА

 

Спасители и граждани на Измир се опитват да спасят затрупани хора. Сн.: АП/БТА

 

Спасителите извеждат затрупан човек изпод останките на паднала сграда. Сн.: АП/БТА

 

Изпод останките все още се чуват викове за помощ. Сн.: АП/БТА

 

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Аляска, Земетресение, Индонезия, Турция
Турция арестува онлайн критици на инвазията в Сирия

Турската полиция е арестувала повече от 20 души в четвъртък по обвинение в "терористична пропаганда" заради критиките им срещу военната...

Затвори