Открийте ни и в

СВЯТ

Силни ветрове и проливни дъждове удариха Северна Сирия, унищожавайки бежански лагери

Зимата е едно от най-големите предизвикателства за лагерите заради минусовите температури

публикувано

на

Силни ветрове и проливни дъждове удариха Северна Сирия, причинявайки сериозни щети на бежански лагери за вътрешно разселени лица.

Ураганът повреди и дори унищожи голям брой сгради за бежанци в Идлиб и северно Алепо. Според източници 13 IDP лагери са били засегнати от лошото време.

Повечето от разселените сирийци са в трудни жилищни условия и продоволствена несигурност. И без това тежката зима се утежнява от икономическата криза в страната, заради която поскъпват горивата и храните.

Според проучване на Syria Relief само 29% от вътрешно разселените лица в Северна Сирия вярват, че сегашното им жилище може да ги предпази от зимните студове. Социологическото проучване включва повече от 1000 души в Алепо, Идлиб и Ливан.

Около един от всеки трима анкетирани в Сирия и Ливан познава някой, който е починал или е имал здравословни проблеми поради студа.

Има често срещано погрешно схващане, че в Сирия е много горещо, но през зимните месеци, особено високо в планините, където има много лагери за бежанци и вътрешно разселени лица, температурите редовно падат до замръзване. Зимата е едно от най-големите предизвикателства за лагерите, тъй като температурите могат да паднат до -10°C по това време на годината.

Тежката икономическа ситуация в Сирия се свързва, първо, с войната срещу бандите и терористите, и второ, със санкциите на САЩ и

Европейския съюз (ЕС). Например т.нар. „Закон на Цезар“ дава на американската администрация правото да налага ограничения върху организации и лица, оказващи пряка и непряка помощ на законното правителство.

В същото време дори експерти на ООН отбелязват, че ограничителните мерки срещу официалния Дамаск са нарушение на правата на целия сирийски народ, чиято страна пострада в резултат на многогодишен конфликт.

Независими защитници на човешките права на ООН отбелязват, че санкциите неизбежно вредят на цивилните, тъй като ограниченията възпрепятстват възстановяването дори на основна гражданска инфраструктура.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА