Открийте ни и в

Интересно

Симпатяги са, но те не съществуват

публикувано

на

Изкуствен интелект генерира лица, зад които не стоят реални хора

Портретите на едни симпатяги обикалят от известно време медиите по света. Те са приятни, усмихнати, изглеждат като хора, на които бихте се доверили, ако видите на улицата. И дори с които бихте станали приятели, ако са ваши колеги или тренирате заедно във фитнеса.

Истината обаче е, че нито един от тях не съществува. Всички тези лица са генерирани от изкуствен интелект и реални хора зад тях няма в нито една точка на света.

Тези лица са създадени от генеративна състезателна мрежа (Generative Adversarial Network – GAN), разработена от Nvidia чрез употребата на техники на дълбоко обучение, за да произвеждат възможно най-реалистични портрети от база данни със съществуващи снимки.

Отидете на сайта “Този човек не съществува” и ще видите сами резултатите. Всеки път, когато обновявате страницата, там се появява

нов портрет на човек

генериран от платформата въз основа на множество други снимки.

Самата система е създадена от екип софтуерни инженери от компанията за производство на хардуер Nvidia. Инженерът на Uber Филип Уанг се възползва от нея и я адаптира, за да създаде този сайт. Той публикува своята разработка във Facebook групата Artificial Intelligence & Deep Learning. По думите му този проект цели да привлече вниманието към развитието на технологиите и обучаването на изкуствен интелект.

“Лицата са най-важни за нашето познание, така че реших да поставя този предварително обучен модел. Всеки път, когато обновявате сайта, мрежата ще генерира чисто нова снимка”, пише той в публикация в групата.

Самата система, разработена от Nvidia, работи посредством две невронни мрежи, които работят така, че да имитират процеса на вземане на решения в човешкия мозък. Едната генерира фалшивото лице въз основа на базата данни от снимки, а другата решава дали полученият резултат е достатъчно реалистичен, сравнявайки го със снимки на действителни личности.

Ако тестът на втората невронна мрежа не е преминат, генераторът на лица прави нов опит и така, докато не постигне приемлив резултат, който в крайна сметка се показва на сайта.

Образите, произведени от програмата за изкуствен интелект, не само

изглеждат кристално ясни

и хиперреалистични, но и процесът за създаването им е по-скоро нов и отваря някои невероятни възможности.

Самият генератор успява да комбинира няколко различни снимки, произвеждайки от тях съвсем ново лице. Изкуственият интелект възприема изходните снимки като комбинация от различни “стилове”.

Първо са грубите стилове. Тук попадат позата, формата на лицето, косата и т.н. После идва ред на средните аспекти – разположението на очите, носа, устата, формата им, наличието на брада и мустаци и т.н. Накрая идва финият стил, който представлява цветовата гама на човешкото лице.

Също така системата определя кой от различните стилове с каква сила и какъв интензитет да се прилага, което също произвежда и различни крайни резултати. Тежестта на тези различни аспекти на лицето може да бъде променена и коригирана, когато е необходимо, което дава на програмистите по-голям контрол над крайния изход.

По-интересното е, че този изкуствен интелект може да се прилага не само за лица, но също така за автомобили, котки и дори за домашно обзавеждане.

Това на свой ред отваря голяма врата към създаването на абсолютно реалистична виртуална реалност. Ако изкуствен интелект толкова добре може да създаде толкова истински изглеждащи образи не само на лица, но и

на заобикаляща реалност

въз основа на голяма база от реални снимки, човек може само да си представи какво би било приложението им в практиката.

Възможностите за приложение на тази нова технология са безкрайни. Разбира се, това ни връща на проблема с технологията DeepFake, която също ще се облагодетелства от развитието на технологията на Nvidia.

Системите за изкуствен интелект ще станат по-умни в създаването на такъв вид съдържание. И може би следващата крачка трябва да бъде да ги научим да разпознават създадените фалшификати чрез някакъв някакъв процес на проверка.

В противен случай рискуваме да се окажем затрупани от лъжливи кадри на реални личности или дори на хора, които никога не са съществували.

Интересно

Жестока жега – метеоролозите в Небраска опекоха бисквити  в автомобил (СНИМКИ)

публикувано

на

от

Метеорологичната служба в Небраска илюстрира горещата вълна над щата, като опече бисквити в купето на автомобил в гр. Омаха.

Бисквитите бяха поставени под задния прозорец на автомобил, паркиран на слънце.


“Ако се чудите дали днес ще е горещо, опитваме се да изпечем бисквити само с топлина от слънцето в автомобил на паркинга ни” – обяви експеримента метеорологичната служба в Туитър, а след това редовно пускаше информация как върви печенето.

Температурата в тавата е достигнала 85 градуса Целзий. От външната страна бисквитите са започнали да покафеняват и изглеждали достатъчно опечени след 8 часа. Опиталите ги обаче признаха, че отвътре са били малко клисави. Това обаче се компенсирало от хрупкавата коричка.

Автомобилът е трябвало да бъде преместен няколко пъти през това време, за да е непрекъснато на слънце.

Продължете по-нататък

Интересно

Вижте как наръгаха злодея от Томб Рейдър на сцена в Китай (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Саймън Ям

Холивудския актьор Саймън Ям, познат с ролята си на злодея от филма с Анджелина Джоли “Лара Крофт Томб Рейдър: Люлката на живота” от 2003 г „ беше прободен с нож от непознат на сцената в китайския град Чжуншан, провинция Гуандун. Това съобщават от Асошиейтед прес.

Непознатият мъж се качил при Ям и го намушкал в стомаха. По време на борбата 64-годишният актьор получил наранявания и по ръцете. За щастие първият удар с хладното оръжие не се оказал фатален, а бързата реакция на лекарите в градската болница в Чжуншан спасила живота на Ям.

Заподозреният за нападението е задържан.
Саймън Ям се е снимал в повече от 125 филма и 40 сериала. Той играе злодея Чън Ло в холивудския филм “Лара Крофт Томб Рейдър: Люлката на живота” от 2003 г.

 

 

 

 

 

Продължете по-нататък

Интересно

Преди 50 години човек  каца за първи път  на Луната (СНИМКИ)

публикувано

на

Преди 50 години – на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин “Бъз” Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието, съобщиха световните информационни агенции.

Няколко часа по-късно Нийл Армстронг стъпва за първи път на Луната.

“Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството” – казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат “Игъл”. Всеки е чувал тази фраза.

В мисията “Аполо 11” участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който остава в капсулата в окололунна орбита “Колумбия”, която служи за връщане на Земята.

Мисията “Аполо 11” е изстреляна на 16 юли 1969 г. На екипажа са нужни четири дни, за да стигне до Луната. Лунният модул “Игъл” с Армстронг и Олдрин се прилунява на 20 юли 1969 г. в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич. Няколко часа по-късно – в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 г. Армстронг стъпва на лунната повърхност. След 50 минути го последва Бъз Олдрин.

Астронавтите от “Аполо 11” се свръщат на Земята на 24 юли 1969 г.

НАСА организира тази седмица редица инициативи, за да отбележи годишнината.

Нийл Армстронг почина през 2012 г., но другите двама астронавти са още живи. Колинс е на 88 години, а Олдрин – на 89.

Човек не е кацал на Луната от последната мисия “Аполо” през 1972 г. Там бяха изпращани единствено автоматични апарати.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено