Открийте ни и в

Коронавирусът

Симптоми на COVID-19 приличат на тези при Алцхаймер и Паркинсон

Изследването показва, че тези плаки са силно токсични за мозъчните клетки

публикувано

на

Симптоми на COVID-19 приличат на тези при Алцхаймер и Паркинсон

Учени от Австралия и Люксембург може би са определили причината за неврологичните ефекти на дългия коронавирус, включително на състоянието, известно като мозъчна мъгла, съобщи електронното издание на “Джерузалем пост”.

Симптомите на COVID-19, коeто е заболяване на дихателната система, обичайно продължава не повече от две седмици. Около 30 на сто от хората изпитват симптоми повече от два или три месеца след заразяване с новия Oмикрон. За проявленията и лечението на дългия коронавирус все още се знае малко, отбелязва изданието.

Повече от две години и половина от началото на пандемията, учените започват да конкретизират латентните ефекти на заболяването. Сред тях са и неврологични симптоми, за които се смята, че са причинени от въздействието на вируса върху централната нервна система.

Изследване на специалисти от Технологичния университет Суинбърн и университета Ла Троб от Мелбърн и от университета на Люксембург, публикувано в сп. “Нейчър”, установява поразително сходство в неврологичния ефект на продължителния COVID-19 със симптомите на невродегенеративните заболявания. Изследователите са наблюдавали натрупване на протеинови фрагменти от вируса SARS-CoV-2, които оформят токсични бучки в мозъка, подобни на тези при пациенти с болестите на Алцхаймер или Паркинсон.

Изследването показва, че тези плаки са силно токсични за мозъчните клетки.

“Ако последващи изследвания потвърдят, че формациите от тези амилоиди причиняват дългия COVID-19, то антиамилоидните лекарства, разработени за лечение на Алцхаймер, ще може да се използват за неврологичните симптоми на дълъг коронавирус”, призна д-р Мирън Чарнли от Технологичния университет Суинбърн.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА