Открийте ни и в

България

„Системата е претоварена“: 64-годишен мъж почина заради забавено лечение

От 112 отказали да изпратят линейка, въпреки че състоянието на мъжа се влошило

публикувано

на

Пореден пример от последните дни, в който семейство от България обвинява здравната система за смъртта на техен близък.

Случаят е със 64-годишен мъж с пневмония и отрицателен тест за коронавирус.

На 2 ноември Асен Янков отива на преглед при доктор Красимир Еленков с оплаквания от затруднено дишане. Той му издава рецепта и го изпраща на пулмолог, разказва съпругата на Асен.

Турция няма да затваря границите си с България и Гърция заради коронавируса

„Казват му, че е остра вирусна инфекция, и му казва да почне да си пие лекарства в петък да отиде на контролен преглед. В петък отива на въпросния контролен преглед, там обаче той не го преглежда, а само му казва да продължава лекарствата, че това ще отшуми, но трябва време“, обясни Пенка Янкова.

Два дни по-късно 64-годишният мъж се чувства зле и по думите на близките му отново отива при доктор Еленков.

„Той нито го е прегледал и казал – Нали ти казах, че трябва да чакаш 14 дни“, оплака се съпругата на Асен Янков.

Потърсихме Красимир Еленков. По телефона той заяви, че няма такъв пациент и никога не го е лекувал. Издадената рецепта обаче е с името и печата на Еленков. Докторът спря да отговаря на обажданията ни, както и на писмените запитвания.

Любим учител във Велико Търново почина от коронавирус

Няколко часа след посещението при лекаря, състоянието на Асен се влошава драстично.

„Лежеше на леглото със силна дихателна недостатъчност. Аз се изплаших и веднага потърсих бърза помощ. Звъннах на телефон 112. След двуминутен разговор с тях, те ми казаха, че няма как да пратят линейка. Казаха, че в момента системата е претоварена заради коронавируса и, че в момента няма свободни линейки“.

От спешния телефон 112 потвърдиха, че такова обаждане е имало. Те обаче не са могли да изградят конферентна връзка с телефоните на бърза помощ, защото в момента всички са били заети. Предложили са да го изпратят адреса в онлайн системата. Тогава синът на Янков решава да го закара сам във Военномедицинска академия.

Математик прогнозира по 100-200 починали от коронавирус в България на ден

„След няколко секунди се появи медицинско лице, най-вероятно сестра, и каза, че ще повика лекар. Така и не повика лекар, докато аз не видях, че баща ми е загубил съзнание. Развиках се, че човекът е на път да си отиде и както нямаше лекар, изведнъж се появиха поне трима лекари“, разказа синът на Асен.

И третият последен тест на Асен за коронавирус е бил отрицателен. По-късно близките научават, че той е починал. От Военномедицинска академия към момента не са отговорили на запитването ни какво се е случило с пациента и за колко време е оказана лекарска помощ.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Повдигнаха обвинения на действащ прокурор: върнал задържан автомобил

Магистратът е обвинен за това, че когато бил шеф на районната прокуратура в Елхово, е върнал автомобил, задържан като веществено доказателство в нарушение на служебните си задължения

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив/БТА

Спецпрокуратурата привлече към наказателна отговорност действащ прокурор от Ямбол за извършено от него престъпление по служба.

Магистратът е обвинен за това, че на 29 май 2018 г., когато бил шеф на районната прокуратура в Елхово, е върнал автомобил, задържан като веществено доказателство в нарушение на служебните си задължения.

Колата била върната на чужд гражданин, който нямал право на това. През 2016 г. колата е била задържана от служители на ГПУ-Елхово, тъй като е била обявена за издирване в Шенгенската информационна система от германска застрахователна компания.

Освен това обвиненият прокурор сам си възложил разследването, като нарушил и принципа на случайния избор на наблюдаващ прокурор.

Във вторник главният прокурор Иван Гешев внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на обвинения, уточняват от специализираната прокуратура.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българското правителство удължава извънредната епидемична обстановка до 30 април

Обмислят се варианти за отваряне на ресторантите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов свика извънредно правителствено заседание, на което беше взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април, съобщават от пресслужбата на кабинета. Борисов разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове премиерът Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша. Два са възможните дати за отваряне на заведенията – още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка или ресторантите, заведенията и нощните клубове да отворят от 1 март, като до тогава бъдат подкрепяни със средства, отпуснати с нотификация.

Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 милиарда лева. С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната. В резултат в края на миналата година безработицата в България достига най-ниската стойност след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%.

НОЩ предложи на Борисов задължителен PCR за всички влизащи в България

По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процеса по разплащане. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на работно съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с членове на правителството.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов каза, че по мярката изпълнявана от НАП, за чието реализиране бяха необходими и законодателни промени, вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

„8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева“, докладва министърът.

Румен Петков обвини Борисов, че "се гаври със здравния министър"

По отношение на процедурата за средни предприятия вече са изпратени поканите до абсолютно всички компании, които успешно са преминали оценката и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договорите си. По тази процедурата 1 703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева.Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“.

„Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот“, заяви Дончев. Вицепремиерът опроверга и появилите се спекулации по отношение на приоритетите на правителството. „Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота“, добави Дончев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Посред бял ден: ограбват малчугани в София

Едно от пострадалите деца е нападнато в района на подлеза на метростанция „Вардар”

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Деца са били ограбени посред бял ден в София. Водители съобщиха за три нападения за два дни. Грабежите са извършени от неизвестни лица, те са заплашили децата с побой, за да им вземат наличните пари.

Едно от пострадалите деца е нападнато в района на подлеза на метростанция „Вардар”, съобщи Нова телевизия.

„Синът ми излезе на разходка и минавайки през метростанцията бе нападнат от момче. Той е заплашен, че ако не си даде парите ще бъде пребит. Точно тогава е нямало свидетели на случилото се“, разказва майката на един от учениците.

Жената казва, че е подадена жалба и органите на реда работят по случая.

„Синът ми подава сигнал на 112. Когато екип на МВР се отзовава, взима сина ми и започват да обикалят района, за да се опитат да видят извършителя“, добавя майката.

Тя разказва, че това е второ нападение над сина й. Миналата година той е нападнат от трима извършители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Екипът на Байдън за Белия дом стана ясен. Вижте кои ще са помощниците му

Той назначава близки свои сътрудници от предизборната си кампания

Затвори