Открийте ни и в

Америка избира 2020

Ситуацията в САЩ – професори от Харвард са притеснени за демокрацията

Някои видни академични фигури, които изучават как страните залитат към диктатури, са дълбоко загрижени за това, което ще последва

bgvoice

публикувано

на

САЩ преживяха изборите през 2020 г. и привидно безкрайните им и все по-странни последици. Усилията на Доналд Тръмп да отмени победата на Джо Байдън в съдилищата срещнаха ужасен провал на почти всяка крачка, дори когато редица републикански служители и републикански избиратели подкрепиха тези усилия. Най-апокалиптичните сценарии, за които някои учени се тревожеха преди изборите, не се случиха. Но нищо от това, което се е случило след 3 ноември, не може да се счита за нормално – нито заплахите срещу длъжностни лица за изборите, нито съгласуваните правни усилия за обезсилване на милиони гласове, пише New York Magazine.

Embed from Getty Images

Някои видни академични фигури, които изучават как страните залитат към диктатури, са дълбоко загрижени за това, което ще последва.

Даниел Зиблат, професор по политология в Харвард и съавтор на „Как умират демокрациите“, коментира: „Мисля, че е доста ясно, че имаше малко сериозни усилия да се откраднат тези избори. Няма да се случи. В този смисъл сериозната нормативна криза отмина. Това не означава, че нашият контрол и баланс сработиха.“

Доналд Тръмп към сенаторите: Аз ви спечелих изборите, а вие?

Той посочи „хроничен бавно горящ проблем“ в рамките на американския електорат, „радикализация“ в рамките на Републиканската партия. „Човек не може да има демокрация (в двупартийна система), когато една от двете партии не е изцяло отдадена на демократичните норми.“

Зиблат определи настоящата ситуация като ескалация на конституционна безмилостна и агресивна игра, където политическите актьори „подушват слабостта в конституционната структура“, нарушавайки дългогодишните норми, ако не и технически закона. Той посочи усилията, водени от Тръмп през 2020 г., контролираните от републиканците държавни законодателни органи да изберат свои избиратели, за да хвърлят победата на президента, независимо от начина, по който гласуват техните щати.

Embed from Getty Images

Възможността за подобна стъпка винаги е била заложена в конституционната структура, но никой до този момент не е бил готов да отмени резултати от президентски избори, които вече имат ясен и решителен победител.

Доналд Тръмп наложи вето на проекта за военен бюджет на САЩ за 2021 година

„Притеснявам се, че целият този процес след изборите е генералната репетиция“, каза политологът от Харвард Стивън Левицки, другият съавтор на „Как умират демокрациите“, цитирайки Владимир Ленин, че Руската революция от 1905 г. е „генерална репетиция“ за Октомврийската революция от 1917 г., която поставя болшевиките на власт. Левицки отбеляза, че не само републиканците са открили, че „тяхното ядро няма да накаже такъв вид поведение, те вероятно ще го аплодират“.

Експертите не се утешават от глупавия характер на усилията на Тръмп за отмяна на изборите, вариращи от фалшиви конспиративни твърдения до боята за коса, капеща по бузите на Руди Джулиани. „Мисля, че правим грешка, че авторитарните лидери са винаги толкова компетентни в настоящето време, колкото изглеждат в ретроспекция“, каза Зиблат. „Мусолини бе клоун. Хитлер бе много мързелив. Не е като да са били образци на самодисциплина и организация.“

И двамата учени изразиха реална загриженост относно това, което виждат като структурни недостатъци в настоящата американска система – недостатъци, които позволяват на политическа партия, в случая Републиканската партия, да печели последователно властта, въпреки че не успява да спечели множество гласове (както Тръмп направи през 2016 г.). Това подкопава идеята за самокоригираща се двупартийна система, където, „ако едната страна излезе от релсите, тя ще бъде наказана на избори“.

Тръмп показа, че се готви да напусне Белия дом, въпреки отказа да признае поражението си

„Не всичко обаче се обърка“, коментира Джошуа Тъкър, професор в Нюйоркския университет и съдиректор на Центъра за социални медии и политика в Ню Йорк, „добрата новина … е, че количеството на насилието около тези избори е пренебрежимо малко“.

Embed from Getty Images

Той отбеляза, че това не е така в крехките демокрации, където избирателните секции са взривявани, избирателните работници са разстрелвани и хората са нападани, докато преброяват гласовете. В сравнение с толкова ужасни сценарии, САЩ изглеждат добре.

Тъкър също отбеляза разделението на властите. „Хората, които работят в съдебната власт, не виждат своята роля като ратифициращи желанията на онзи, който ръководи изпълнителната власт.“ Той отбеляза, че това не е просто ситуация, в която има достатъчно съдии, назначени от демократите, за да отхвърлят съдебните дела на Тръмп. Вместо това назначените от републиканците федерални съдии чак до Върховния съд – включително тези, назначени от самия Тръмп – многократно се произнасяха срещу него.

И все пак остава въпросът дали тези задържащи механизми ще издържат. Левицки твърди, че в „повечето други случаи (в други страни), когато партиите излизат от релсите, те се обръщат към военните. Обтъщат се директно към по-пряко авторитарни средства. Няма много случаи на партия, която става авторитарна и продължава да работи в напълно демократична система.“

Embed from Getty Images

Най-близкият американски паралел, който той вижда са южните демократи в ерата на Джим Кроу, когото той характеризира като авторитарен поради „процес на конституционни преврати (през последната четвърт на 19 век) … законодателни промени, които позволиха обезправяването на почти половината от населението.“

Въпросът е как изглежда бъдещето на американската демокрация с призрака на Тръмп в изгнание в Мар-а-Лаго, все още конспиративно и лъжливо крещящ за измами. „Всичко, което Тръмп има на своя страна, е неговото ядро“, коментира Валерия Бънс, политолог от Корнел.

„Това е валутата на неговата власт и той ще се придържа към нея, доколкото е възможно.“ Въпросът е дали ядрото на Тръмп все още ще му обръща внимание, след като напусне поста – отговорът ще повлияе на начина, по който бъдещите поколения гледат на него в този епизод.

Тръмп искал да въведе военно положение, за да отмени изборните резултати

Зиблат отбеляза, че „това наистина зависи от политическите елити, които разказват историята по начин, който учи бъдещите поколения, че това е пародия или грешка … политическите лидери могат да разказват алтернативни истории и честно да се изправят срещу миналото.“ За Зиблат аналогията в американската история е Джоузеф Маккарти, който се превърна в анатема само няколко години след като доминира във Вашингтон с демагогия и антикомунистически кръстоносен поход. Днес името му е обида. Този сценарий е възможно най-оптимистичният, предложен от някой от експертите. Падението на Маккарти обаче се случи в съвсем различна епоха, когато в крайна сметка самата Републиканската партия го превърна в парий.

Предлаганият алтернативен сценарий е, че ако фалшивите твърдения за откраднати избори продължат като мит, както след Първата световна война в Германия, когато се твърди погрешно, че демократичните политици са предали армията и са предотвратили победата – „Това води до отслабване на системата, защото просто намалява легитимността сред големи слоеве на електората“, допълва Зиблат.

„Ваймарската република имаше период на демократична динамика и преодоля някои от тези слабости, но те продължиха под повърхността. Този вид съмнения често продължават.“

Като цяло Левицки отбеляза, че нямаме „твърде много паралели“ за настоящата ситуация. Според него САЩ ще избегнат гражданска война като Испания през 30-те години на миналия век и ситуация като Венецуела или Турция, където „едната страна придобива хегемония, а другата е смазана“.

Вместо това, каза той, Съединените щати са „заседнали в два сравнително еднакви противника, едната страна е по-слаба, но благоприятсвтана от институциите и е по-агресивно авторитарна“. Освен това той смята, че най-често срещаният в исторически план резултат – военна намеса – просто няма да се случи в САЩ.

Вместо това Съединените щати „се насочват към средносрочен период на дисфункция, влизане и излизане от институционални кризи“ в ситуация без исторически паралел, а „стабилността и дисфункцията са рядка комбинация“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Екстремисти призовават за ново насилие преди инаугурацията на Байдън

Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Екстремисти призовават за ново насилие преди инагурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, която ще се проведе на 20-и януари. Това съобщава в свое разследване CNN, като се позовава на данни от разузнаването, които са прихванали чатове и постове на екстремистки групи, които са участвали и в погрома над Капитолия.

„Ако не знаете как да стреляте, трябва да се научите. СЕГА!. Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите.

Дни преди обсадата на Капитолия, направена от ревностните поддръжници на отиващия си президент Доналд Тръмп, подобни сигнали също били прихванати.

Байдън покани Пенс на инаугурацията си

В онлайн публикации в различни групи на провокатори, агитиращи за гражданска война, смърт за някой от топзаконодателите в страната и атаки срещу полицията, ставаше ясно, че се готви нещо. Не е ясно обаче защо не са били взети мерки. Това най-вероятно няма да се повтори.

Експерти предупреждават, че призивите за насилие се засилват всеки ден до встъпването в длъжност на Джо Байдън, на което по една или друга причина Доналд Тръмп заяви, че няма да присъства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Пентагонът ще осигури мирното предаване на властта на Байдън

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министерството на отбраната на САЩ ще изпълни задълженията си за осигуряване на своевременно и мирно предаване на властта на новоизбрания президент Джоузеф Байдън на 20 януари.

Това заяви в четвъртък в Twitter и. д. министърът на отбраната Кристофър Милър.

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър. Той също така осъди насилието, избухнало на Капитолийския хълм в сряда.

Тръмп: "Приключи най-великият президентски мандат, ще има нормално предаване на властта"

Очаква се действащият вицепрезидент, републиканецът Майк Пенс да посети церемонията по инаугурацията на Байдън, информира в. „Politico“, позовавайки се на трима източници.

Пенс вероятно ще се появи на събитието на 20 януари, за да демонстрира подкрепата си за мирното предаване на властта, пише изданието.

Според източниците за вицепрезидента е станало по-лесно да вземе това решение, след като действащият държавен глава Доналд Тръмп го разкритикувал за отказа му да подкрепи преразглеждането на резултатите от изборите на заседанието на Конгреса в сряда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Бившият шеф на канцелария на Тръмп подаде оставка след щурма на Капитолия

Tези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бившият шеф на канцеларията на отиващия си президент Доналд Тръмп – Мик Мълвейни, подаде оставка от сегашния си пост като специален пратеник за Северна Ирландия.

„Не мога повече да работя така. Не мога да остана.“, каза той.

Така той се присъедини към нарастващия брой служители на администрацията на Тръмп, които се оттеглят след снощното насилие във и около сградата на Конгреса във столицата на САЩ. До уличния бунт се стигна след като Тръмп говори на масов митинг във Вашингтон, предизвикан от неговите безпочвени обвинения, че победата на президентските избори през ноември му е отнета чрез изборни измами.

ФБР се опитва да идентифицира хората, които щурмуваха Капитолия

Насъсканата тълпа щурмува сградата на Капитолия, където по това време конгресмените окончателно удостоверяваха победата на новоизбрания президент Джо Байдън, и нахлу вътре.

Мълвейни каза, че е позвънил на държавния секретар Майк Помпео, за да го уведоми, че подава оставка.

По-късно той каза по телевизия CNBC, че тези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
В Израел: 75-годишен почина след ваксинация срещу коронавирус

Сформирана е комисия за установяване на причината за смъртта му

Затвори