Открийте ни и в

България

Скандал: Синдикатите искат по-висока минимална заплата, работодателите напуснаха МС 

Синдикатите настояват минималната работна заплата да е минимум 50% от средната работна заплата за страната още от 2022 г.

публикувано

на

Синдикатите, работодателите и вицепремиерът Гълъб Донев провеждат работна среща в Министерския съвет. Социалните партньори обсъждат мерки срещу високите цени.

Синдикатите вече настояха линията на бедност, обвързана с различни видове социални помощи, да бъде увеличена до 460 лева.

Те настояват и за увеличаване на минималната работна заплата.

КНСБ: 1103 лева са нужни на човек за нормален живот

Максималният осигурителен доход да стане 3750 лв. от 1 януари 2022 г., предлагат от КТ “Подкрепа”. 

Според синдиката увеличението на размера на максималната пенсия на 1500 лв. към момента противоречи на Кодекса за социално осигуряване, тъй като следва да е 40% от максималния осигурителен доход. 

Те смятат, че минималната работна заплата трябва да е до минимум 50% от средната работна заплата за страната още от 2022 г. Освен това трябва да се направи график за увеличение на минималната работна заплата в тригодишната средносрочна програма с цел постигане на средната МРЗ за Европейския съюз.

По-малко от час след началото на срещата работодателите я напуснаха, а причината за това е скандал между тях и синдикатите. Работодателите не са били съгласни с предложението за увеличаване на минималната работна заплата. Това бе съобщено на излизане от председателя на АИКБ Васил Велев.

Велев обясни, че са си тръгнали заради поведението на синдикатите. „Това поведение не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха“, заяви шефът на АИКБ.

Той обяви, че работодателите не могат да обсъждат никакви предложения преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година, какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева, а от догодина да стане 764 лв. По думите на Велев обаче, ако това се случи, ще има фалити.

„Това, което предлагат синдикатите, всъщност е над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем, това означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата“, каза Велев.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА