Открийте ни и в

Здраве

Скачането на въже: Бори стреса и гони токсините от тялото ни

Изпотяващата тренировка значително подобрява координацията, укрепва сърцето и белите дробове

публикувано

на

Скачането на въже може да ви накара да си спомните детството. Истината е, че това е едно от най-полезните за сърдечносъдовата система упражнения, които можете да практикувате на каквато и да сте възраст.

Това лесно упражнение може и да изглежда като детска играчка, но скачането на въже ни поддържа в добро състояние и значително увеличава физическата издръжливост. Освен това е чудесно упражнение за допълнение на друга спортна активност.

Най-хубавата част е, че нямате нужда от фитнес зала. За постигане на добри резултати не са необходими уреди или други инструменти. Всичко, от което се нуждаете, е въже и желанието да се движите и забавлявате.

Сърдечносъдовите упражнения са много важни за поддържането във форма. Скачането на въже увеличава сърдечната честота. Това е същото като когато ходим, тичаме, вървим нагоре или надолу по стълбите или караме колело. Този вид упражнения позволява на тялото да използва кислорода ефикасно. Крайният резултат е укрепването на сърцето, белите дробове и кръвоносната система, подобряването на координацията ни.

Сърцето работи по-усилено, за да

 изпомпва кръвта във всяка част на тялото

То също така кара кръвта да се разпространява през всичките артерии. Това намалява риска от сърдечен удар.

Когато скачаме на въже, дробовете получават по-голямо количество въздух. Това може да бъде полезно при някои респираторни проблеми. В същото време увеличаваме физическата си издръжливост. Това означава, че можем да се упражняваме по-дълго, без да се изморяваме.

Скачането на въже за 30 минути изгаря около 400 калории. Това включва мазнини, съхранявани навсякъде в тялото. Ако се опитваме да отслабнем, това упражнение е чудесно точно за това, съобщава и сайтът „Здраве и красота“.

Когато скачаме на въже, се отърваваме от токсините, които също се съхраняват навсякъде в тялото ни. Това става главно чрез изпотяването и позволява на клетките да се

регенерират и да работят на пълен капацитет

Въпреки че не е научно тествано, някои казват, че координацията, от която се нуждаем, за да скачаме на въже, изгражда нови невронни връзки. Намалява стреса и увеличава умствената активност. Също така скачането на въже насърчава тялото да произвежда ендорфини. Тези хормони ни помагат да се отпуснем и намалим стреса и тревогите. Това дава положителен начин на мислене. С тази перспектива увеличаваме възможността за по-добър живот.

Скачането на въже се използва най-вече за горене на калории. 10 мин. се равняват на половин час тичане. Освен на фигурата, това упражнение влияе добре и на здравето ни.

Учени твърдят, че скачането на въже подобрява състоянието на костите и костната плътност, което го прави подходящо упражнение и за хора в напреднала възраст, когато

 се появяват проблеми с двигателния апарат

Въпреки че скачането на въже е лесно упражнение, трябва да внимаваме. Добра идея е да вземем предпазни мерки, за да предотвратим ненужно въздействие върху ставите.

Изображение от 1800 г., показващо скачане на въже. Сн. Wikipedia

Препоръчваме да загреете в началото. Започнете с някои бавни, плавни скокове за кратък период от време. Когато загреете, можете да правите по-бързи скокове за дълъг период от време.

Ако не сте във форма, напълно нормално е да се чувствате уморени в началото. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е бавно да увеличите продължителността на скачането. По този начин със сигурност ще продължите да подобрявате издръжливостта си.

Започнете с кратки тренировки и удължавайте. Ако досега не сте скачали, не се впускайте веднага да правите 20-30 мин. скачане, започнете с 5-10 мин. Ако почнете да се задъхвате,

 починете и след това подновете

Опитвайте да увеличавате периода на скачане с примерно 1 минутка всеки път, докато стигнете 30-40 минути на тренировка.

Друга препоръка е да съчетаете скачането на въже с тренировка с ниска интензивност. Някои примери са аеробика и повдигане на леки тежести. Това позволява да скачате за по-дълги периоди от време.

Със сигурност това упражнение е едно от най-добрите, които можете да направите. Можете дори да го превърнете в нормална част от рутината си, ако вече имате такава.

Много е важно скачането да ви е приятно и интересно, затова опитайте да го правите навън, с приятелки, с децата си. Всяко нещо, което го чувстваме като задължение, като нещо трудно и неприятно, рано или късно ще го изоставим. А целта ни е да поддържаме добра форма като начин на живот, а не за даден кратък период, нали така?

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Здраве

Пясъкът на плажа е най-благоприятната среда за размножаване на бактерии

Докато са на пясъка плажуващите могат да доведат по развитие на микоза или кандидоза

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Пясъкът на плажовете на реки и езера е благоприятна среда за размножаване на бактерии и паразити при липса на дезинфекция.

Попадането на пясъка в организма на хората през ранички или микрофрактури заплашва със зараза с паразитно заболяване, каза пред агенцията експертът от Центъра по молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил Лебедев.

„Пясъкът на плажа никога не се обработва с каквито и да дезинфекциращи препарати и на дълбочина пет до шест сантиметра е най-благоприятната среда за обитание и размножаване на различни микроорганизми, предимно причинители на гъбични инфекции.

Особено опасен е влажният пясък, в сухия и горещ има по-малко опасности, макар че и там съществуват. Затова не бива да се зариваме с пясък и да строим пясъчни фигури – ако попаднат в рани или микрофрактури, причинителите на зараза могат да доведат по развитие на микоза или кандидоза“, каза той.

Лебедев отбеляза, че освен с патогенни гъби, глисти и бактерии от пясъка, по време на ваканцията може да са заразим и от водата. Гъбичните спори лесно проникват и през размекната от вода кожа на петите например. Друг възможен проблем е церкариозата.

Тя се предизвиква от личинки, паразитиращи в кръвта на плаващите птици, които се отделят във водата с изпражненията им, каза още Лебедев. Той обясни, че тези микроорганизми се прикрепят във водата към кожата и след това проникват в нея, отделяйки секрет. Това предизвиква алергична реакция, кожата почервенява и се покрива с обрив.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

CDC: „Очакваме епидемия от смъртоносна за децата болест“

При миналата епидемия в САЩ от смъртоносното детско заболяване е имало 238 случая в 42 щата

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Агенцията за контрол и превенция на болестите на заболяванията (CDC) отправи призив за действие, за да предупреди за потенциална епидемия на потенциално смъртоносно заболяване, което засяга малки деца. Епидемията се очаква да се появи между края на лятото и началото на зимата.

Острият дисеминарен (разпръснат) миелит „е медицинско състояние, която изисква незабавна реакция и намеса“, призова директорът на CDC Робърт Редфийлд по време на конференция с медиите.

Острият дисеминарен миелит е рядко неврологично заболяване, засягащо гръбначния мозък, което води до парализа. Симптомите включват внезапна слабост на ръката или краката, затруднено ходене, болка в крайниците, болки в гърба или болки във врата. Острият дисеминарен миелит може да причини парализа в продължение на часове до дни, което може да изисква поставяне на апарат за дишане. Често заболяването завършва със смърт.

CDC започна проследяване на случаите с болестта през 2014 г. и оттогава епидемията се появява на вълни през година. През 2018 г. САЩ преживяха третата и най-голяма епидемия на остър дисеминарен миелит с 238 случая в 42 щата, регистрирани между август и ноември. Средната възраст надецата е била едва 5 години.

Поне 98% от тези деца са били хоспитализирани, а над половината са приети в интензивното отделение, докато 20% са се нуждаели от дихателно обдишване.

Повечето деца болестта ще имат треска или респираторно заболяване около шест дни преди появата на слабост. Поради тази причина появата на острия дисеминарен миелит е свързана с вируси и по-специално с ентеровируса D68.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Коронавирусът уврежда черния дроб на всеки пети заразен

Авторите на изследването смятат, че пациентите могат да развият реактивен или исхемичен хепатит в резултат на усложнението от коронавируса

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Болестта, предизвиквана от новия коронавирус, уврежда черния дроб на всеки пети пациент, съобщи ТАСС, като се позовава на изследване на учени от Китайския университет в Хонконг.

Експертите са изследвали клиничните данни на първите 1040 пациенти, заболели от Ковид-19 в Хонконг на възраст от 22 г. до 52 г. Лекарите са открили сериозни нарушения във функцията на черния дроб у 23 на сто от тях, като повечето са се нуждаели от интензивна терапия.

Авторите на изследването смятат, че пациентите могат да развият реактивен или исхемичен хепатит в резултат на усложнението от Ковид-19. Успоредно с това лекарствата – антибиотици, стероидни и противовирусни препарати, също могат да навредят на споменатия анатомичен орган. Според авторите рискът от чернодробно заболяване е по-висок при по-възрастните пациенти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА