Открийте ни и в

Здраве

Скованост и болка в ставите: Защо студът е виновен?

публикувано

на

С настъпването на есента като че ли се изострят всичките ни сетива – и радостта от изобилието на шарките, и тъгата, и меланхолията. За съжаление най-често ставите са тези, които първи реагират на климатичните изменения. Есента носи по-чести болки и оплаквания именно по скелета ни. „Болят ме коленете, сигурно ще се развали времето”, е най-честата фраза, която чуваме и от стари, но и от млади хора.

„Всичко това си има своето логично обяснение. В студеното време най-чувствителни са колената и тазобедрените стави, както и китките, пръстите, вратът и раменете. Студът предизвиква скованост в ставите, а движенията са ограничени допълнително, когато има наличие на артрозни, дегенеративни изменения. Като цяло ниските температури провокират дадено възпалително огнище и оттам се появява и болката”, обяснява проф. д-р Златимир Коларов, един от най-големите български специалисти в областта на ревматологичните заболявания.

„Ревматичните болести не са сезонни, но промяната на барометричното налягане оказва влияние за засилване на вече съществуващи проблеми.

 Засилва се болката, хората се чувстват по-сковани

 Те не са особено свързани със студеното време, а по-скоро се “обаждат” през есента и зимата, защото не са лекувани адекватно. Ревматизмът не е болест на старите хора, а, напротив, появява се при младите като следствие от друг здравословен проблем”, посочва още специалистът.

проф. д-р Златимир Коларов

Според специалистите, когато е по-студено, кръвообращението ни се забавя. Преди самото влошаване на времето атмосферното налягане пада, получава се по-слаб натиск върху тъканите, тялото ни започва да задържа повече вода от обикновено и да подпухва. На местата, където се получават въпросните подувания, се упражнява натиск и невроните дават сигнал за болка. Това подпухване не е видимо, но е осезаемо за нервната ни система, която е свръхчувствителна особено на местата, на които има налично възпаление или стара травма.

Дали обаче само ниските температури и влагата

 причинят болките в ставите ни?

„Студът предизвиква скованост в ставите. А когато има и артрозни, дегенеративни изменения, той допринася допълнително за усещането за скованост, ограничаване на движенията. Оттам се получава порочният кръг – ставите да болят повече именно през есента и зимата. Някои вируси също създават проблеми за ставите – те благоприятстват възпаленията, появява се оток, зачервяване. Доста са факторите, които през тези два сезона влияят върху ставния апарат и създават дискомфорт. По принцип само студът не може да предизвика болката, ако няма настъпили изменения в ставата. Ако има вече патологично огнище, студът го провокира, активизира. Най-чувствителни са коленните и тазобедрените стави. Не са малко и хората, които се оплакват от болки в раменете, проблем в студеното и влажно време създават и посттравматичните артрози”, обяснява известният ревматолог.

„Болката е сигнал, а болните трябва да търсят правилния отговор на правилното място – в кабинета на лекаря. Много пъти постъпваме по неправилен начин, като си поставяме сами диагноза и се самолекуваме. Самодиагнозата винаги крие много големи рискове. Много хора днес търсят лечение в народната медицина. В интернет има добри билкови рецепти, но без диагноза не знаем дали те са полезни за нашите стави”, съветва ревматологът.

 


 

И още виновници за болките в ставите

Освен атмосферното налягане и студът с напредването на възрастта в проблемите с хроничните болежки се включват още три фактора:

  • Хормоните – в студените дни щитовидната жлеза трябва да работи по-усилено, за да поддържа нормалната ни телесна температура. С остаряването обаче тя разполага с по-малко възможности и тъкмо затова възрастните хора са по-чувствителни на студ и болки в ставите.
  • Имунната система – щом застудее, обикновено наддаваме килограми, защото добавяме в менюто си повече въглехидрати и мазнини. Подобна „диета“ ни прави по-податливи на инфекции. Много често проблемите с имунната система са свързани и с ниските нива на витамин D.
  • Мрачното време – обикновено е сочено за причина за т.нар. сезонна депресия. Депресивните състояния са тясно свързани с хроничната болка, а проучвания доказват, че пациенти с ревматоиден артрит е по-вероятно да страдат от депресия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА