Открийте ни и в

България

Скок на кръводаряванията през новата година

Към момента трансфузионната система успява да задоволи нуждите на болниците от кръв

публикувано

на

Скок на кръводаряванията през новата година

Броят на кръводаряванията в страната е нараснал с 9,7 % за първите 5 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на Министерството на здравеопазването.

„Начинът да бъдат увеличени количествата дарени кръв и кръвни продукти е непрекъснато да се отправят призиви за по-голяма съпричастност, солидарност“, подчертават от здравното ведомство.

Пандемията силно повлиява на кръводаряването, като наполовина намалява броят на акциите и кръводарителите. Така например, ако през 2018 и 2019 г. са били организирани 1558 и 1549 акции, то през следващите две години техният брой е намалял съответно до 760 и 747. През 2020 и 2021 г. хората дали кръв са съответно 11 338 и 10 527 души, докато през предходните две години кръводаряванията са 21 871 и 23 289 души.

Относно данни за недостига на кръв и кръвни съставки в България от здравното министерство отбелязват, че към момента трансфузионната система успява да задоволи нуждите на болниците от кръв и кръвни съставки, като също така се поддържа и запас, към който се прибягва в случай на нужда. В допълнение, все по-широко навлиза в практиката автохемотрансфузията, при която от пациент, чието здравословно състояние позволява, се взема кръв, като впоследствие при оперативна дейност се прелива взетата от него кръв, като се спазва определена схема.

На всеки кръводарител се предоставя пакет подкрепително-тонизираща храна и напитки на стойност 8 лева, като пакетите се осигуряват самостоятелно от лечебните заведения.

„Комбинирането на продукти като качествени шоколадови продукти, кроасани, солени бисквити, бисквити с какаови продукти, зърнени закуски, крекери, тонизираща газирана напитка и разтворимо кафе се доближава до препоръките на МЗ и СЗО за оптималното за човешкия организъм съотношение: белтъчини 1 1-14 %, мазнини 3035 % и въглехидрати 50-55 % и са положително оценени от кръводарителите на центровете“, заявяват от МЗ.

От министерството уточняват, че документите, касаещи, качество и количествено, включените в пакета тонизиращи храни и напитки, са подготвени съобразно национални изисквания и разпоредби, касаещи физиологичните и енергийни потребности на населението, от екип от научни специалисти от специализирани профилни структури по Закона за здравето.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено