Открийте ни и в

Коронавирусът

Скок на новите случаи с COVID-19 в Португалия

Португалия потвърди 26 848 нови случая и регистрира 47 смъртни случая от Covid в сряда – най-високият дневен брой смъртни случаи от 17 февруари

публикувано

на

672 са новите заразени с ковид у нас

Скокът на случаите и смъртните случаи на Covid-19 в Португалия, предизвикани от подварианта Omicron BA.5, въпреки топлите температури, кара столиците в Европа отново да обмислят ново затягане на мерките срещу пандемията.

Португалия потвърди 26 848 нови случая и регистрира 47 смъртни случая от Covid в сряда – най-високият дневен брой смъртни случаи от 17 февруари, когато бяха съобщени 51 смъртни случая от болестта.

Тенденцията контрастира със ситуацията с пандемията във Франция, Германия, Обединеното кралство и съседна Испания, където броят на случаите намалява през последните два месеца.

Според данни на португалското министерство на здравеопазването 1455 души са починали от Covid, когато страната навлезе в шестата си вълна на пандемията през април и май.

Последният доклад на здравното министерство и Института Рикардо Хорхе отбелязва, че „смъртността от всички причини е над очакваните стойности за времето на годината“, добавяйки, че е имало „увеличение на специфичната смъртност от Covid-19“.

Енрике Оливейра, математик от работната група за наблюдение на пандемията на Лисабонския университет, каза пред информационната агенция Lusa, че процентът на заразяване предполага, че хоспитализациите в отделенията и отделенията за интензивно лечение (ICU) ще останат високи до края на юни.

Португалия регистрира 2888 нови случая на милион души през седемте дни до 2 юни, докато съседна Испания регистрира 373 нови случая на милион през същия период.

"Аз съм доказателството, че Господ съществува": жена пребори COVID-19 след 150 дни в кома

Въпреки че повечето ограничения бяха премахнати в Испания, маските остават задължителни в обществения транспорт и в болници, здравни центрове, аптеки и домове за грижи.

Делът на случаите на подварианта BA.5 също нараства в Германия, макар и на по-ниско ниво. Според седмичния бюлетин с новини на германската агенция за контрол на болестите, Robert Koch Institute, делът на случаите на BA.5 се е удвоил приблизително всяка седмица през последния месец, от 0,2% от случаите в края на април до 5,2% до 22 май.

Omicron BA.2 остава доминиращият подвариант в Германия с дял от 96%. Общият брой на потвърдените случаи на Covid инфекции в най-голямата икономика в Европа намалява стабилно от края на март.

"Всички германци до края на зимата или ще се ваксинират, или ще прекарат COVID, или ще умрат"

В четвъртък Германия регистрира 46 327 нови потвърдени инфекции и 124 души, починали от или с вируса.

„Много инфекциозният вариант BA.4/BA.5 е на поход и тук“, каза германският здравен министър Карл Лаутербах в Twitter. “Това може да се превърне в следващата вълна през есента.”

Ръководителите на 16-те германски региона се събраха в четвъртък, за да обсъдят мерки, които могат да бъдат въведени за противодействие на скока на случаите по-късно през годината, които според тях ще изключат широкомащабно затваряне на училища и детски градини.

„Коронавирусът не е свършил, както се вижда от тежкото огнище на Omicron в Португалия“, каза Франк Улрих Монтгомъри, председател на Световната медицинска асоциация, в интервю за вестник Rheinische Post.

Изискванията за носене на маски са отпаднали на повечето места, освен в градския транспорт и болниците, и докато бързите тестове в германските градове трябва да останат безплатни поне до края на месеца, малко места изискват доказателство за отрицателен тест, за да позволят влизане.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено