Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Скок на получилите американско гражданство през 2021 г.

В САЩ има 9 милиона души с документи за постоянно пребиваване, които могат да кандидатстват за US паспорт

публикувано

на

Скок на броя на получилите американско гражданство през фискалната 2021 г., след като пандемията от COVID-19 доведе до временно затваряне и прекъсване работата на Службата за гражданство и имиграция на САЩ.

Около 808 000 души са получили американски паспорти до 30 септември тази година. За сравнение 625 000 са взели US гражданство миналата фискална година, показват статистическите данни на имиграционната агенция. Най-много от новите американци са от Мексико, Индия, Филипините, Куба и Китай. 85% от тях са получили гражданство след 5 г. законно пребиваване в страната, а 14% след най-малко 3 г. брак с американски гражданин.

Увеличението през 2021 г. е на фона на прокарваната от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън политика да се насърчават хората с документи за постоянно пребиваване да подават искане за американско гражданство. Въпреки това броят на получилите американско гражданство не е достигнал пика от времето на управлението на бившия лидер Доналд Тръмп.

През 2019 г. Службата за гражданство и имиграция на САЩ регистрира 11-годишен връх – 843 593 души са получили американски паспорт.

През юли се появи информация, че правителството на Байдън планира да предприеме

безпрецедентни усилия

 за насърчаване на законно пребиваващи имигранти в държавата да кандидатстват за американско гражданство.

Тази политика произлиза от един от първите укази на Байдън, с който поиска от федералните агенции да разработят „приветстващи стратегии за насърчаване на интеграция, приобщаване и гражданство.“ Идеята е да се разработи и прилага общ подход от ведомствата, който да подпомогне хората, които имат право да кандидатстват за американско гражданство. Например, могат да бъдат организирани церемонии за получаване на гражданство в национални паркове, за да научат повече хора за този процес; партньорство с Пощенска служба на САЩ за разпространение на информация и ангажиране на Министерството на ветераните на САЩ и организации, свързани с ветераните, за откриване на начини за запознаване на членовете и ветераните по въпроса за получаване на гражданство.

В САЩ има 9 милиона души с документи за постоянно пребиваване, които могат да кандидатстват за гражданство.

През последното десетилетие повече от 7,3 милиона души са получили американско гражданство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Последен шанс: Изтича крайният срок за участие в лотарията за зелена карта

В 19 ч. българско време на 9 ноември ще изтече срокът за подаване на документи

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Архив

В 19 ч. българско време на 9 ноември ще изтече срокът за подаване на документи за участие в тазгодишната лотария за зелена карта.

Кандидатите могат да подават заявки за участие в програмата DV-2023 по електронен път на адрес dvprogram.state.gov. Няма да се приемат заявки, които са подадени по-късно от регистрационния период или по пощата. Няма такса за регистрация в програмата.

Лотарията за зелена карта, чиято съдба беше под въпрос още от първите дни на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, е един от предпочитаните начини на българите да преследват своята американска мечта. Техният интерес към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100 000 наши сънародници всяка година кандидатстват, а между 1000 и 2000 печелят.

Българите не искат да ходят в САЩ - драматичен спад на кандидатите за зелена карта

Данните за последните три години обаче показват, че двойно по-малко българи са кандидатствали за зелена карта – от 33 000 през 2019-а, до 14 000 за последната година. През 2020 година кандидатите са били 22 000. Спечелилите тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018-а 776 души са получили право за пребиваване в САЩ благодарение на лотарията.

Всяка година Програмата за разнообразяване на имигрантския поток предвижда до 55 000 имигрантски визи за хора от страни с нисък процент на имиграция в САЩ. Участниците в програмата трябва да отговарят на конкретни изисквания, а визите се издават на изтеглените на случаен принцип измежду всички участници.

Инструкциите за програмата DV-2023 са публикувани на английски и на български език в сайта на Посолството на САЩ в България – bg.usembassy.gov.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

САЩ забраниха арестите на имигранти в „защитените зони“

Те обхващат училища, университети, болници, религиозни храмове и др.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Архив

САЩ прекратяват арестите на имигранти без документи в училищата, болниците и други „защитени зони“. Новата политика, въведена от Департамента за вътрешна сигурност, влиза в сила незабавно. Тя ще се прилага от всички американски имиграционни агенции, включително от служителите на Служба „Митници и имиграция“ и Служба „Митници и гранична охрана“, които ще преминат обучение.

Забранява се на митническите и имиграционни агенти да извършват арести, претърсвания и да връчват призовки в зони, където имигранти „получават достъп до основни услуги или дейности“, се посочва в публикувания от силовото ведомство документ с новата политика.

Списъкът със „защитените зони“

обхваща училищата и университетските кампуси, болниците и други здравни заведения, местата за тестване и ваксинация срещу COVID-19, религиозните храмове, детските площадки и детските градини. Включени са и други зони като домове за бездомни хора и жертви на домашно насилие, центрове за лечение на зависимост към алкохол и наркотици и места за социално подпомагане. Имиграционното правоприлагане също е ограничено на погребения, демонстрации и паради.

Арести в тези зони ще бъдат позволени само при определи обстоятелства, такива като съществена заплаха за национална сигурност.

Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заяви, че имиграционните власти трябва да „вземат под внимание въздействието“ къде могат да се извършат правоприлагащите действия и тяхното отражение върху „по-широките обществени интереси“ на хората. Според него те могат да прилагат закона, без да отказват достъп на хората до медицинска грижа, достъп на децата до училище, достъп на бездомните до храна и убежище и достъп на вярващите до техните религиозни храмове.

„Придържането към този принцип е в основата на постиженията ни като държавни служители“, подчерта Майоркас.

Новата политика е

поредният ход на администрацията

на президента на САЩ Джо Байдън да ограничи правомощията на имиграционните власти.

През последните седмици администрацията нареди на имиграционните власти да не депортират имигранти само заради това, че са без документи за законно пребиваване в държавата.

Беше решено и имиграционните власти да прекратят масовите арести на нелегални имигранти на работното място. Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас публикува в средата на октомври ново ръководство, в което определи „експлоатиращите работодатели“ като „най-вредния“ аспект на пазара на труда в САЩ.

Масовите акции срещу нелегалните работници бяха честа практика по време на управлението на бившия лидер Доналд Тръмп. През 2019 г. бе предприета мащабна операция в няколко птицекланици в Мисисипи, довела до арестуването на близо 700 нелегални работници. Тогава властите определиха акциите като най-големите в един щат в американската история.

Майоркас поиска от имиграционните агенции да се съсредоточат върху тези работодатели, които наемат работници без необходимите документи за работа в САЩ. Той обяви и че се предвиждат по-солени глоби за работодателите. Министърът на вътрешната сигурност поиска също имиграционните власти да се координират с други агенции, включително и с Министерството на труда.

Майоркас отбелязва и че използваният от предишната администрация механизъм е довел до

арестуването на стотици работници

и е бил прилаган от работодателите като инструмент за потискане и отмъщение срещу служители, които настояват за правилно прилагане на трудовото законодателство.

Политиката на Байдън е част от усилията на правителството да премахне крайните имиграционни политики на предшественика си Доналд Тръмп. Докато правителството на президента Барак Обама издаде подобна политика, която забранява арести на имигранти без документи в определени райони, администрацията на Тръмп като цяло я пренебрегваше.

11 милиона имигранти без документи за постоянно пребиваване живеят в САЩ, става ясно от документа с новата политика, издаден от Департамента за вътрешната сигурност. Президентът Байдън обеща да се бори за осигуряване на документи на тези имигранти, но за момента законодателният процес е изправен пред редица пречки в Конгреса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни Канада

Канада с промени при подбора на квалифицирани мигранти от 2022 г.

Кандидатстващите за виза с цел имиграция трябва да са квалифицирани работници и да докажат трудов стаж за съответната работна позиция в NOC

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Канада с нови промени в имиграционната си система от 2022 г. Те ще са насочени към Националната професионална класификация (NOC), която е основна част от имиграционната политика на страната. 

Кандидатстващите за виза с цел имиграция трябва да са квалифицирани работници, които да докажат трудов стаж за съответната работна позиция в NOC. 

NOC е националната система на Канада, показваща професиите, за които имигрантите могат да кандидатстват. 

Канада търси 1 милион имигранти

На всеки десет години федералното правителство извършва основна ревизия на NOC. По този начин промените се отразяват на канадската икономика и пазара на труда.

През септември отделът по Заетост и социалното развитие в Канада (ESDC) представи NOC 2021. Той е изготвен на базата на задълбочени изследвания, анализи и оценка на канадската икономика.

Към този момент службите за Имиграция, бежанци и гражданство в Канада (IRCC) и Заетостта и социалното развитие, използват NOC 2016. От IRCC съобщиха, че до есента на 2022 г. те няма да прилагат NOC 2021. Причината за това е, че федералното правителство иска да даде на заинтересованите страни, включително и на кандидатите за имиграция, повече време, за да се запознаят с промените в NOC 2021. 

Какви са промените

ESDC обобщава промените в NOC 2021, така:

Сегашната структура на NOC е с четири категории „ниво на умения“, но тя ще бъде заменена с нова система от шест категории (TEER). Те ще показват нивото на обучение, образованието, опитът и отговорностите във всяка професия.

Досега NOC е включваше четири нива на умения – A: Работни места, изискващи висше образование; B: Работни места за квалифицирани професии или такива, изискващи диплома от колеж; C: Работни места, изискващи специфично обучение; D: Работни места, изискващи обучение преди започване на съответната позиция.

NOC 2021 ще е разпределена в петстепенна йерархична система за класифициране на професиите. Те вече ще имат петцифрена система за кодиране вместо сегашната четирицифрена система.

NOC 2021 вече няма да използва четирите категории – A, B, C, D, а вместо тях ще има TEER система с шест категории – 0, 1, 2, 3, 4 и 5.

TEER 0 – Мениджърски позиции

ТЕЕR 1 – Завършено висше образование (бакалавър, магистър или доктор); или няколко години опит на конкретната работна позиция от TEER категория 2. 

ТЕЕR 2 – Завършване на програма след средно образование от две до три години в обществен колеж, институт или CÉGEP; или завършване на програма за обучение върху самата работа от две до пет години; или програма за обучение на полицаи и пожарникари; или няколко години опит на конкретна работна позиция от TEER категория 3. 

ТЕЕR 3 – Завършване на програма след средно образование за по-малко от две години в обществен колеж, институт или CÉGEP; или завършване на програма за обучение върху самата работа за по-малко от 2 години; или повече от шест месеца стаж на работно място, придружено с курсове за обучение; или специфичен професионален опит, изискващ поне средно образование; или няколко години опит на конкретна работна позиция от TEER категория 4. 

TEER 4 – Завършено средно образование; или няколко седмици обучение на работното място със средно образование; или няколко години опит в конкретна професия от TEER категория 5. 

TEER 5 – Кратка демонстрация на работата, като за нея не се изисква специално образование. 

Ще засегнат ли сериозно новите промени имигрантите или чуждестранните работници

За много кандидати за имиграция или чуждестранни работници NOC 2021 ще има минимално въздействие. Това е така, защото въпреки промените в NOC, техният трудов стаж ще продължи да отговаря на критериите за допустимост за желаната от тях работна позиция. С промените ще има кандидати, които досега не са отговаряли на условията, а сега вече ще могат да кандидатстват за определената работна позиция. 

От Статистическото управление на Канада обясняват, че има две основни причини, поради които четирите категории се заменят със системата TEER. Първо, системата TEER има за цел да предостави повече яснота относно нивото на образование и трудовия стаж, необходими за дадената работна позиция. Второ четирите категории създават изкуствени категоризации между ниско и висококвалифицирани работни места.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА