Открийте ни и в

Вашите пари

Скок на производствените цени в САЩ с 11 процента през април

Разходите за храна са нараснали с 1,5% само през април спрямо месец по-рано, а за транспорт и складиране – с цели 3,6%

публикувано

на

Скок на производствените цени в САЩ с 11 процента през април

Цените на едро в САЩ са скочили с 11 процента през април в сравнение със същия месец година по-рано. Значителният ръст сочи, че високата инфлация ще остане бреме за потребителите и бизнеса през идните месеци. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на публикуван доклад на американското министерство на труда.

На месечна основа индексът на производствените цени, който измерва инфлацията, преди тя да достигне до потребителите, се е покачил с 0,5 процента през април. Темпът се е забавил спрямо март, когато месечното увеличение бе 1,6 процента.

Данните съдържат признаци за отслабване на ценовия растеж, но все пак остават на тревожно високо ниво, отбелязва АП. Годишното увеличение на цените на производител през април бележи забавяне в сравнение с регистрираните 11,5 процента на годишна база през март и то е първото в този времеви сегмент на статистическите данни от декември 2020 година. Месечното нарастване на производствените цени през четвъртия месец на годината с 0,5 процента е най-слабото от седем месеца.

Изненадващо увеличение на молбите за помощи при безработица в САЩ 

Все пак цените продължават да отчитат исторически темп на растеж. Разходите за храна са нараснали с 1,5 процента само през април спрямо месец по-рано, а за транспорт и складиране – с цели 3,6 процента. При новите автомобили има увеличение от 0,8 процента.

Докладът е публикуван ден след като американското правителство оповести данни за потребителските цени за април, които показаха, че инфлацията е скочила до 8,3 процента. Равнището е малко под мартенския максимум от 8,5 процента – най-високо от четири десетилетия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА