Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Скоро ще отказват зелени карти, ако кандидатът е вземал помощи

Съветник на Тръмп обсебен от идеята за въвеждане на такова правило

публикувано

на

Един от хардлайнерите в администрацията на Тръмп по отношение на намаляване на броя на имигратите в САЩ – Стивън Милър – притиска имиграционните служби (United States Citizen and Immigration Services – USCIS) да побързат с въвеждане на правило, което да им дава право да отказват зелени карти на кандидати, които са получавали помощи от държавата.

Милър е висш съветник на президента заедно с Иванка Тръмп и Джерад Къшнър. Според бивш служител в Белия дом Милър бил буквално

обсебен от идеята за това правило

И тъй като имиграционните се бавели с въвеждането на подобен текст в правилника им, Милър написал серия от критични имейли, посочвайки, че за имиграционната служба ще бъде „срам, ако не действа бързо“.

Легален статут? Ползвате социални програми? Тръмп ще ви остави без зелена карта или нова виза

Според запознати самото правило ще бъде оповестено в близките дни. То се нарича public charge rule и означава правило за хората, които се издържат в голяма част от държавни и социални помощи. Милър иска твърдо дефиницията за човек на помощи да се разшири и да обхваща и имигрантите.

В имейлите си до имиграционните той се обръща направо към бившия вече директор на USCIS Франсис Сисна, който напусна поста си през май. В тях Милър осмива цялостната работа на Сисна като директор на имиграционните и на практика му казва, че

не си е свършил работата

В имейл от юни миналата година например Милър пише:

„Франсис, срокът за правилото за хората на помощи е неприемлив. Правилото се разработва в продължение на година и половина. Това е време, с което не разполагаме. Не ме интересува какво трябва да направиш, за да го довършиш навреме. Ръководиш агенция, в която работят 20 000 души.“

Как новото предложение на Тръмп ще се отрази на вземането на зелена карта

Всъщност администрацията на Тръмп вече предложи промени в правилото за хората на помощи. В последния вариант от 2018 г. се казва, че имиграционните ще имат право да отказват зелени карти на законно пребиваващи имигранти, които са получавали купони за храна, други помощи, имали са медицинска застраховка за бедни Medicaid, вземали са субсидии за лекарства, отпускани с рецепта или ваучери за жилище. Има и указания, че може да се отказва зелена карта, ако се сметне, че кандидатът

 може да получава подобни помощи в бъдеще

Тръмп вече заяви, че въпросът с имиграцията ще е ключов в кампанията за преизбиране за президент на изборите през 2020 г.

ОТ РЕДАКТОРА: Изкупителна жертва 2020 – отново имигрантите

Въвеждането на public charge rule по отношение на легалните имигранти би могло да активира и да прати до урните голяма част от твърдите поддръжници на Тръмп, които считат, че дори легалните имигранти са заплаха, тъй като крадат работни места.

Имейлите на Милър обаче повдигат въпроса дали служители на администрацията на Тръмп не прибързват с въвеждането на ограничения за получаване на зелена карта заради получавани помощи. Демократите могат да се опитат да призоват Милър да свидетелства пред Конгреса и да обяснява защо е оказвал натиск на имиграционните. По-рано тази година Милър отказа да свидетелства там, след като получи покана за доброволно явяване пред разследващата комисия в долната камара на Конгреса.

Зелена карта и Обамакеър? Тръмп ще ви лиши от US гражданство

Сегашният директор на службата по имиграция Кен Кучинели заяви, че въвеждането на public charge rule ще е стъпка в посока на изпълняването на обещанията на Тръмп за имиграцията. Той потвърди, че зад натиска за въвеждане на такова правило стои Тръмп.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп забрани на държавните агенции да наемат чужденци

Това касае най-вече хората с визи H-1B

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доналд Тръмп подписа заповед, с която забранява на държавните агенции в САЩ да наемат чужденци на работа.

Това касае най-вече хората с визи H-1B. В заповедта се споменава, че държавните агенции трябва да дават приоритет на американските граждани, преди да наемат някои чужденец, които би взел работното място на хората с американски паспорт.

Министерството на труда също е отправило насоки на работодателите да назначават приоритетно жители на САЩ или такива със зелени карти.

В заповедта се казва още, че федералните агенции трябва да извършат вътрешен одит, за да определят колко чужди експерти са били назначени.

С H-1B визи в САЩ пристигат основно квалифицирани работници, които се наемат в технологичната индустрия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Вдигат таксите за молбите за US гражданство, зелени карти и разрешителни за работа

Петицията за гражданство вече ще струва по-скъпо сцели 81%.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

С пандемията от коронавируса имиграционната служба в САЩ изпадна в тежка финансова криза, защото броят на молбите за визи, гражданство и други имиграционни документи е намалял, а от друга защото агенцията се самоиздържа от внесените такси, а администрацията на Тръмп не отпусна допълнително финансиране.

Още през финансовата 2018 г. са били получени повече от 1 милион по-малко петиции за имиграция в сравнение с предходната година, което доведе до спад от 152 млн. долара в бюджета на имиграционната служба. Петициите леко се увеличиха през февруари 2019 г., но тези с най-високи такси продължиха да намаляват.

Още по-бавна обработка на петициите – USCIS съкращава служители

Според нов доклад настоящите такси не възстановяват пълната цена за предоставяне на услуги по издаване на имиграционни документи и такива за натурализация. Следователно, министерството на вътрешната сигурност е принудено да коригира таксите за имиграционни документи чрез средно увеличение от 20%.

В петък имиграционните публикуваха списък с нови цени за подаване на документи за виза и гражданство,които влизат в сила след 60 дни. Някои от таксите се намаляват,ноима и такива,които скачат драстично.

Молбата за разрешително за работа, различноот това за дриймърите в програмата DACA вече ще струва 550 долара, а досега беше 410 долата – увеличениеот 34%. Молбата (петицията) за зелена карта за чужденец, близък на американски гражданин скача от 535 долара на 550 долара. Молбата за зелена карта на съпрузи пък става по-евтина – 510 долара, в сравнение с 535 долара досега.

С цели 75% скача подаването на молбата I-129L за чуждестранни работници, които работят за американска компания в чужбина и са транферирани в Амерка. Досега таксата за този докумет е била 460 долара, а сега става 805 долара. Със 55% скача и разрешителното за работа на временни чуждестранни работници на ниско-квалифицирани позиции като студенти, които идват на лятна бригада. Сега те ще плащат 715 долара, а преди цената е била 460 долара.

55% е увеличението за разрешително за работа за надарени чужденци като атлети, артисти, музиканти, художници. Сега цената за тях ще бъде 705 долара, а преди е била 460 долара.

Издаването на разрешително I-193 – разрешение за повторно влизане в САЩ на чужденец, който има зелена карта без да има виза или без да показва паспорта си се увеличава 377%. Досега тое таксата е била 585 долара, а сега става 2790 долара.

760 долара ще е таксата за подаване на молба за промяна на временната зелена карта със постоянна, когато е получена чрез брак. Досега кандидатите за това плащаха 595 долара.

Петицията за гражданство вече ще струва по-скъпо с цели 81%. Досега таксата на имиграционните беше 640 долара, а сега става 1 160 долара (приподаване на документите онлайн). Със 148% скача искането за излушване по решение за натурализация. Сега хората ще плащат за това 1 735 долара, акоподават хартиени документи. Преди цената е била 700 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Шефът на ICE се пенсионира в момент, когато Тръмп изостава в проучванията за изборите

Пандемията създаде предизвикателства пред имиграционните в центровете за задържане на имигранти, където близо 4000 от тях са заразени с болестта.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: usnews.com

Шефът на имиграционните, който е подчинен на президентът Доналд Тръмп обяви, че ще се пенсионира от агенцията. Решението идва в момент,когато Тръмп е изправен пред преизбиране през ноември и изостава след Джо Байдън според проучванията.

Матю Албънс, изпълняващ длъжността директор на службата по имиграция и митнически контрол (ICE), заяви в изявление, че планът му за пенсиониране е бил изместен от пандемията с коронавируса. Пандемията създаде предизвикателства пред имиграционните в центровете за задържане на имигранти, където близо 4000 от тях са заразени с болестта.

Тръмп превърна имиграцията в основна тема от първия си четиригодишен мандат и централна част от кампанията му през 2020 г., но през последните месеци хората в Америка стават все по-загрижени за коронавируса и борбата за възстановяване на икономика,отколкото за задържане и депортиране на имигранти.

Все пак Тръмп приложи редица ограничения наимиграцията, както нелегалната, така и легалната – спиране на влизането на някои чуждестранни работници и кандидати за зелена карта, разрешение за бързо да депортиране на мигранти, идвашши през границите с Мексико и Канада.

Кати Нуебел Коварик, назначена от Тръмп в службата за гражданство и имиграция да администрира легалната имиграционна система, се очаква да се премести на ръководния пост на имиграционната агенция в понеделник. Тя ще поеме роля, която обикновено включва съветване на висшето ръководство в администрацията на Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено