Открийте ни и в

Америка избира 2020

Скришом: Републиканците все повече признават поражението на Тръмп (СНИМКИ)

Много републиканци в частен разговор признават това, което отказват да кажат открито: демократът Джо Байдън и Харис спечелиха изборите и през януари ще встъпят в длъжност

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Когато тази седмица Камала Харис се завърна Сената за пръв път като новоизбран вицепрезидент, колегите й републиканци я приветстваха, а сенатор Линдзи Греъм я поздрави с жеста „юмрук в юмрук“.

Това е знак, че много републиканци в частен разговор признават това, което отказват да кажат открито: демократът Джо Байдън и Харис спечелиха изборите и през януари ще встъпят в длъжност.

Сн.: АП/БТА

Публичното мълчание на Републиканската партия относно реалността, че Байдън победи, е равносилно на негласно одобряване на неоснователните твърдения на Тръмп за изборни измами. Това си има своите осезаеми последствия, забавяйки властовия преход във време на пандемия, посявайки съмнение сред обществото и поставяйки под заплаха способността му да бъде лидер на онази част от страната, която е възможно да постави под въпрос легитимността му.

„Реалните последствия крият риск“, каза Еди Глод, ръководител на катедрата по афроамерикански изследвания в Принстън. „Дългосрочните измерения на това ще бъдат втвърдяване на съмненията в изборите и на последиците от това за политиката. Може да се стигне дотам половината страна да стане не само дълбоко мнителна към демократичния процес, но и активно враждебна към него. Трудно е да си представим как ще излезем от подобна ситуация“.

Републиканците приключват ерата Тръмп по начин, доста сходен с този, по който я и започнаха: присъединявайки се към президента в рушенето на цивилизованите норми и сеейки несигурност в институциите. Но в сряда поддържаният от тях публичен образ на подкрепа за президента започна да показва признаци на износване.

Кулоарните слухове за безсмислеността на съдебните битки на Тръмп се разнесоха все по-осезаемо, след като адвокатът на президента Руди Джулиани се яви в съдебна зала в Пенсилвания, изтъквайки пространни и неподкрепени с факти твърдения за изборни измами с целта изборните резултати да бъдат отменени. Помолен да коментира случая, сенаторът републиканец от Пенсилвания Пат Туми заяви следното: „Само ще ви кажа, че според мен те нямат силни аргументи“.

Боята за коса на Руди Джулиани се разтече на прескоференция с още недоказани обвинения (ВИДЕО)

А когато началникът на канцеларията на Белия дом Марк Медоус посетил републиканците в Сената, той ги приканил „да се възползват максимално“ от оставащото им време с Тръмп, заявиха двама сенатори.
Сенаторът Джон Корнин от Тексас каза, че по същество посланието на Медоус към сенаторите е било „до края на мандата на президента остават още около 45 дни“. Началникът на президентската канцелария заявил пред тях, че ако „имат някакви идеи за неща, които Белият дом може или трябва да направи през този период от време, то нека да ги споделят“.

Но дори и тогава имало остатъчна нотка на отричане на резултатите.

„Но ако трябва да бъде честен, той наистина каза 45 дни или четири години и 45 дни“, добави Корнин.

Въпреки признанията в лични разговори няма публични усилия Тръмп да бъде убеден да си тръгне.

Той отказа да признае резултатите от президентската надпревара и води съдебни битки в няколко щата, но няма индикации или доказателства за изборни нередности или масови фалшификации на изборите. Назначеният от Тръмп ръководител на Управлението на общите служби се бави с официалното поставяне на началото на предаването на властта в Белия дом на Байдън, което от своя страна бави подготовката на новото правителство за борба с влошаващата се пандемия, която вече отне живота на 250 000 американци.

Жертвите на COVID-19 в САЩ надминаха четвърт милион

Отказът на Тръмп да признае резултатите означава, че следизборните спорове може да се проточат със седмици, а дори и до средата на декември, когато ще бъде гласуването в Избирателната колегия. Освен това консервативните медии се пълнят с необосновани твърдения за изборни измами без никакво опровергаване от републиканците, което може да подрони основите на президентското управление на Байдън още преди то да е започнало.

Изследване на Монмътския университет от сряда показва, че докато 95 процента от демократите са на мнение, че изборите са били „честни и справедливи“, при републиканците този дял е едва 18 на сто, а 70 процента от избирателите на Републиканската партия смятат, че е имало някакви измами.

В Белия дом се е настанило усещане за парализа.

Западното крило се е изпразнило, като едни служители са под карантина заради контакт с Ковид-19, а други се оглеждат активно за нова работа. Президентът стои до късно вечер в Овалния кабинет, без да се появява публично, помествайки в Туитър необосновани твърдения, като същевременно до голяма степен е изоставил управлението и от изборния ден досега не е отговорил на нито един репортерски въпрос.

Републиканци споделят в лични разговори, че няма кой знае какво да направят, освен да чакат, предоставяйки на президента времето и пространството, от което има нужда, за да види сам резултатите. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, който е смятан за единствения човек, който може да накара Тръмп да сътрудничи с преходния екип на Байдън, твърдо подкрепя президента, заявявайки, че той е „100 процента в правото си“ да оспорва резултатите в съда.

Джо Байдън днес става на 78, ще бъде най-възрастният президент на САЩ (СНИМКИ)

Конгресмени от Републиканската партия посочват получените от Тръмп над 70 милиона гласа, а също и голямата му популярност сред републиканците, включително сред твърдите им електорати в техните избирателни райони. Освен това слуховете, че той вече обмисля да се кандидатира на следващите избори през 2024 г., също сковават републиканците, защото се страхуват от профила му в Туитър; те също така изразиха опасения, че ако започне да изглежда, че принуждават президента да си върви, това може да тласне темпераментния шеф към нови рисковани решения за изтегляне на войски и нови уволнения в екипа по националната сигурност.

И, разбира се, не на последно място е Джорджия.

Сн.: АП/БТА

Републиканците се нуждаят от спечелването на поне един от насрочените за януари балотажи там, за да запазят мнозинството си в Сената и да не допуснат демократите да спечелят всичко във Вашингтон. Макар и засега Тръмп да не проявява особен интерес към тези надпревари, републиканците са стигнали до извода, че ако запазят твърдия му електорат мобилизиран, това може да бъде достатъчно да спечелят в щат, в който Байдън има съвсем малка преднина.

„Тръмп се държи точно така, както всички би следвало да очакват. Нищо от това, което прави през последните две седмици, не е нетипично за него“, каза Алекс Конант, стратег на републиканците, който е съветвал сенатора от Флорида Марко Рубио при кандидатпрезидентската му кампания през 2016 г. „А републиканците в Сената му отвръщат по същия начин, както винаги са правили: игнорирайки го и насочвайки вниманието си към календара на Сената.“

„Но няма никакви гаранции, че това дава добър резултат за републиканците.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

„Тъмни пари“ от Флорида помогнаха на републиканец да спечели място в Сената с 32 гласа

Как с 550 000 долара се печелят гласове

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Месец преди изборния ден, мистериозна компания във Флорида, наречена Proclivity, Inc., внесе 550 000 долара за два новосформирани комитета за политически действия в щата.

Два дни по-късно парите потекоха от Комитет за политически действия към базирана в Орландо рекламна компания.

Скоро след това започнаха да се появяват почти идентични флаери с политически послания, които очевидно имаха за цел да намалят подкрепата за кандидата на Демократическата партия, като подмамят избирателите да гласуват за фиктивни кандидати. Никой от тях не е участвал в кампанията, нито е събрал значителни средства.

С какво се занимава Тръмп след загубата на изборите?

Изглежда, че дори тази рекламна кампания е помогнала на един републиканец – съосновател на Latinas For Trump – да отстрани от поста демократ, участващ в надпреварата в щатския Сенат, с едва 32 гласа.

Всичко това повдига много въпроси, включително какво всъщност е Proclivity и каква е била целта на щедрото дарение към Комитет за политически действия? И защо тази агенция подкрепи неизвестни кандидати без партийна принадлежност и без реален шанс за победа?

Според CNN Proclivity е създадена в Делауеър през 2019 г. Нейният президент е Ричард Александър, според публично достъпни документи.

Тръмп почти призна загубата, даде зелена светлина за прехода към Байдън

Въпреки че парите на Proclivity отиват за реклама, привидно насочена към демократичните избиратели, те минават на два транша през Комитата за политически действия, единият от които е свързан с републикански политически стратег на име Алекс Алварадо. Доведеният баща на Алварадо е президент на компанията, на която е платено да изработи флаерите.

Алварадо, бивш стажант в Конгреса и предприемач, отказа коментар. Отчетите показват, че неговата компания Alvarado Strategies е получила 267 000 долара за политическа работа. Двата транша са регистрирани в един същ момент – 2 октомври в 11:34.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Пенсилвания и Невада потвърдиха резултатите от изборите в полза на Байдън

Байдън засега има 306 електорални гласа

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Американските щати Пенсилвания и Невада удостовериха резултатите от президентските избори в полза на новоизбрания президент Джо Байдън. Пенсилвания, която има 20 гласа в Избирателната колегия, е един от най-големите оспорвани щати, затвърдили победата на Байдън. Невада има 6 гласа в Избирателната колегия.

В Пенсилвания кандидатът на демократите води с 80 000 гласа пред Доналд Тръмп. Новината идва ден, след като Мичиган също официално сертифицира резултатите. Джорджия също потвърди победата на Байдън. Освен това в понеделник от администрацията на Белия дом на практика признаха поражението и дадоха ход на преходния период.

Разнообразен и много опитен екип - кой кой е в кабинета на Байдън? (СНИМКИ)

Въпреки това Тръмп продължава да отрича, че е загубил. А от щаба му все още водят съдебни дела, в опит да обърнат резултата в Пенсилвания. Щатът има 20 гласа в Електоралния колеж.

С днешното решение в ключовите щати Пенсилвания и Невада, за президентът републиканец ще бъде много трудно да защити недоказаните си твърдения за изборни измами.

Върховният съд на щата Невада потвърди резултатите от гласуването и документите се предават на канцеларията на губернатора, който е член на Демократическата партия.

Байдън засега има 306 електорални гласа – с 36 повече, отколкото се нуждаеше, за да спечели президентския мандат. Доналд Тръмп има 232 гласа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Байдън обяви първите си предложения за новата администрация

„Америка се завърна и е готова да води света“, каза Байдън.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Избраният за президент Джо Байдън представи номинациите за ключови постове в областта на националната сигурност, външна политика. За първи път жена ще ръководи разузнававането. За първи път латиноамериканец ще ръководи Министерството за националната сигурност.

Шестимата номинирани, които бяха обявени в понеделник, са на сцената с Байдън.

„Имам удоволствеирто да ви представя номинациите за ключови постове в сферата на външната политика и националната сигурност в моята администрация. Това е екип, който ще пази нашата държава и хора. Америка се завърна и е готова да води света“, каза Байдън.

Разнообразен и много опитен екип - кой кой е в кабинета на Байдън? (СНИМКИ)

„Екипът ми въплъщава основните ми убеждения, че Америка е най-силна, когато работи със своите съюзници“, каза Байдън.

Избраният вицепрезидент Камала Харис изтъкна качествата на новата администрация.

„Тези жени и мъже са патриоти и държавни слуги. Те са лидери, с които трябва да посрещнем предизвикателствата, които предстоят“.

Номинираните са:

  • Антъни Блинкен, държавен секретар
  • Алехандро Майоркас, министър на националната сигурност
  • Аврил Хайнес, директор на разузнаването
  • Линда Томас-Грийнфийлд, пратенек на САЩ в ООН
  • Джейк Съливан, съветник по националната сигурност
  • Джон Кери, Специален президентски пратеник за климата
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, featured_CHI, републиканци, САЩ
Pfizer поиска разрешение от САЩ за спешна употреба на ваксината срещу COVID-19

По-рано тази седмица Pfizer и BioNTech потвърдиха, че анализ показва 95% ефективност на ваксината им

Затвори