Открийте ни и в

България

“Скъпо за бюджета”: Премахват чека за плащане на пенсии от чужбина 

Към юни през 2021 г. са установени 19 случая на изплащане на пенсия по този ред

публикувано

на

пенсионери

Премахва се възможността за изплащане чрез поименен чек на пенсиите по международен договор, по който България е страна, или по европейски регламенти за координация на системите за социална сигурност за хора с постоянен адрес в чужбина. Това става ясно от проект на постановление за промени на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж на Министерския съвет, качен за обществено обсъждане. Крайният срок за становища е до 20 май.

Според социалния министър Георги Гьоков този метод на разплащане почти не се използва, защото пенсионерите предпочитат разплащането по лична банкова или платежна сметка заради бързината и лесната достъпност на този начин.

От друга страна този начин на разплащане генерира значителни разходи за бюджета на държавното обществено осигуряване.

803 000 души взимат пенсии под линията на бедността

Към юни през 2021 г. са установени 19 случая на изплащане на пенсия по този ред, а отпечатването на 100 броя чекове е на стойност 650 евро.

Разпоредбите на наредбата се привеждат в съответствие с промените в Кодекса за социално осигуряване, в сила от 25 декември 2021 г.

С тях се определя нова тежест на една година осигурителен стаж в пенсионната формула – 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане.

“Предлагат се и необходимите промени, чрез които се постига яснота относно правомощията и отговорностите, свързани с възстановяването на разходите за изплащане на пенсиите чрез „Български пощи“ ЕАД, на заместник министър-председателя, на когото е възложена държавната политика в областта на пощенските услуги, който от 2022 г. упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Български пощи“ ЕАД”, посочват вносителите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено