Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Славяните в САЩ – дискриминирани колкото цветнокожите

Проучване показва, че имигрантите от Източна Европа са расово потиснати

публикувано

на

Имигрантите в САЩ от славянски произход са дискриминирани колкото и цветнокожите и се сблъскват със същите проблеми, с които се сблъскват афроамериканците и латиносите. Това става ясно от социологическо проучване на експерти от Университета на Портланд, проведено съвместно с организацията Коалиция на цветните общности (Coalition of Communities of Color- ССС). В него се казва, че имигрантите от България, Русия, Сърбия, Полша, Украйна и други се възприемат в САЩ като расово непълноценни хора.

Затова, макар и признати като бели, славяните в Америка трябва да се разглеждат социологически като цветно население, защото са расово потиснати, смятат учените. В проучването си те уточняват, че трудностите, с които славяните се сблъскват, са свързани с намирането на работа, получаването на образование и здравно осигуряване, както и при ежедневната си комуникация с останалите. Изследването уточнява и че тези проблеми не са типични за другите групи от бялото население на САЩ.

Проучването дава конкретни примери за дискриминация на славяните в САЩ. Първото е още с пристигането –

Америка не признава дипломите

на имигрантите от Източна Европа. А това е повод лекарите, учителите и инженерите да бъдат изхвърлени от пазара на труда и автоматично от социалната йерархия.

Друг начин на дискриминация спрямо славяните авторите на проучването откриват в стереотипите на Холивуд, които са наследство от Студената война. Руснаците и сърбите, но понякога и българите, са представяни в холивудските продукции най-вече като кървави убийци, мафиоти и потенциални врагове. А също и като алкохолици и наемни убийци.

Едни от най-силно потърпевшите от дискриминационното отношение са децата. В доклада на специалистите от Университета на Портланд са описани проблемите, с които те се сблъскват, един от които – подигравки в училищата заради езиковите трудности. А това поставя славянските деца (дори и от богати семейства) наравно с тези от бедните черни райони.

Учените стигат и до извода, че животът на славяните в САЩ се характеризира с ниско участие в обществения живот и отсъствието на ресурси за лобирането на техните интереси в държавните структури. А това е показател, характерен за етническите групи, изправени пред проявите на расизъм – афроамериканците и латиносите, припомнят авторите на изследването.

Според социолозите от Университета в Портланд славяните се оказват от една и съща страна на барикадата с активистите на BLM, тъй като не са заплаха за сигурността на САЩ, а са потиснато малцинство, жертви на расизма и предразсъдъците.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Кога социалните могат да ни вземат детето в чужбина? (ВИДЕО)

В последните години има все повече наложени мерки за закрила от социални служби в чужбина по отношение на деца, български граждани, живеещи там

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министерството на правосъдието стартира информационна кампания „ОСТАНЕТЕ ЗАЕДНО“ за български деца и техните семейства, живеещи в чужбина.

Кой отговаря за закрилата на българско дете в чужбина?

Какви могат да бъдат мерките за закрила?

Кога дете е под риск?

„Никой не знае къде са“: За родителите на 545 деца, разделени от Тръмп

От къде се информираме какви са правилата в държавата, която сме избрали?

Кой може да помогне?

Кои действия и поведение могат да бъдат оценени като риск от социалните служби?

На тези въпроси отгворавят от Правосъдното министерство.

Българите в чужбина изпратили с десетки милиони по-малко заради пандемията

Кампанията цели информираност на родителите за приложимите правила по отношение на децата и тяхната закрила в държавите, в които те обичайно местопребивават.

Повод за инициативата са честите случаи в последните години на наложени мерки за закрила от социални служби в чужбина по отношение на деца, български граждани, живеещи там.

Партньори в кампанията на Министерството на правосъдието са Министерството на външните работи, Министерство на труда и социалната политика и Държавна агенция за закрила на детето. От днес на техните сайтове, както и на електронните портали на всички посолства и консулски служби на Република България, може да се намери информация за компетентността на органите и приложимостта на законодателството на чуждите държави, които могат да засегнат деца, български граждани, и упражняването на родителските права.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън спря депортациите на нелегални имигранти за 100 дни

Няма да има никой депортиран, който няма документи за пребиваване в страната“, каза Пекоске

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Администрацията на Байдън нареди спиране на депортациите на нелегални имигранти за 100 дни. Заповедта влиза в сила най-късно в петък, тъй като президентът иска да преразгледа политиките, които се прилагат към нелегалните имигранти.

Изпълняващият длъжността на министър на вътрешната сигурност Дейвид Пекоске е започнал вече анализ и одит на мерките и разпорежданията, издадени по-рано от Доналд Тръмп.

„За сто дни спираме прилагането на тези разпоредби. Няма да има никой депортиран, който няма документи за пребиваване в страната“, каза Пекоске. Това се отнася и за хората, които са в процедура на депортиране.

В първия си ден Байдън поставя акцент върху COVID-кризата

Нормативният акт цели да проправи път към американското гражданство на хората, които сега са без документи, да се справи с причините, в които се корени миграцията, да ускори обединяването на семействата на мигранти, след като деца бяха разделени от родителите си на  граница на САЩ с Мексико.

Байдън планира да подпише и меморандум, който опълномощава ведомството и американския главен прокурор да запазят програмата за защита от депортация  на мигранти, пристигнали като деца в САЩ.

На 29 януари Байдън планира да подпише още документи, в това число и такива в областта на имиграцията и политиката за убежище. Тогава Байдън ще вдигне и пречките пред законната имиграцията, въведени от Тръмп. Той ще сложи и край на програма на Тръмп, която остави десетки хиляди кандидати за убежище да чакат в Мексико, докато американски съдилища се произнесат по техните случаи. В много случаи тези хора живеят при тежки условия в палаткови лагери по границата.

Трюдо ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще се чуе с Байдън

Новоизбраният президент вече подписа 17 указа и прокламации веднага след встъпването си в длъжност, като отмени ключови политики на своя предшественик Доналд Тръмп.

В първия си ден като президент Байдън издаде изпълнителни заповеди за връщане на САЩ към Парижкото споразумение за климата и за задължително носене на маски във федералните сгради и на федерални земи.

При подписването на няколко указа пред репортери в Овалния кабинет той заяви, че „няма време за губене“.

Мярката за маските ще е в сила за поне 100 дни. Според Байдън носенето на маски не е партиен въпрос, а патриотичен акт, който може да спаси безчет човешки животи.

Байдън разпореди отмяна на разрешението за изграждане на нефтопровода „Кийстоун Екс Ел“. Вероятно това ще бъде тема и на разговора му с канадския премиер Джъстин Трюдо, първия чужд лидер, с когото той има намерение да разговаря.

Байдън също така отмени обявеното от Тръмп извънредно положение, помогнало за финансиране на строителството на стена по границата между САЩ и Мексико, и сложи край на забраната за пътуване, засягаща някои страни с преобладаващо мюсюлманско население. В списъка на тези страни влизаха Еритрея, Йемен, Нигерия и Судан. Мексико приветства решението за стената по границата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Проф. Митков: Имиграционната реформа може да е добра за българите, които планират да емигрират в САЩ (ВИДЕО)

„Бих казал, че това ще се види като ход, не който ще обедини нацията, а ще доведе до още по-голяма поляризация.“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

 

Има реален шанс амбициозната имиграционна реформа на Джо Байдън да бъде приета, но тя ще раздели още повече обществото. Такова мнение изрази пред BG VOICE проф. Златин Митков от Университета в Централна Флорида.

„В САЩ от доста време се говори да се привлекат повече хора, за да се премине психологическата граница от 400 милиона души население, така че да може да се противопостави на държави като Китай, а и на ЕС. Но тази имиграционна реформа е директна конфронтация с политиката на републиканците“.

По думите му основно нелегалните имигранти са с латински произход и промените, предлагани от Байдън ще радикализират традиционната републиканска Америка и някои региони като Тексас.

„Бих казал, че това ще се види като ход, не който ще обедини нацията, а ще доведе до още по-голяма поляризация.“

Проф. Митков каза, че имиграционната реформа може да бъде добра за българите, които планират тепърва да имигрират в САЩ или към момента нямат легален статут на пребиваване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
След Брекзит: 220 000 българи искат да останат във Великобритания

С какво България помогна на сънародниците ни в чужбина през 2020 година

Затвори