Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

След акцията на ICE в Мисисипи: Деца останаха сами вкъщи осем дни

Имиграционните твърдят, че са спазили всички процедури
bgvoice

публикувано

на

Осем дни са били необходими на имиграционните власти, преди да разберат,  че са задържали и двамата родители на деца в Мисисипи в началото на месеца, когато беше проведена може би най-голямата акция срещу имигранти без разрешителни за работа в един щат в историята. Това се разбира от разказа на Ана, която е майка на две деца, на 12 и 14 години, и на нейния брат Педро, пред ABC News. Двамата разказват историята си с условието, че ще бъдат споменати само малките им имена, тъй като все още са разтърсени от безпрецедентните операции на имиграционните (ICE). Ана, чийто съпруг остава задържан, а делата им все още се бавят, беше освободена на 15 август. Според Далила Рейнозо, имиграционния адвокат, който работи със семействата, Ана „просто иска да бъде с брат си“. „Тя наистина е уплашена“, добавя Рейнозо.

Според ICE всички, които в този ден са казали, че имат деца вкъщи, са минали по приоритетна процедура.

Ако и двамата родители са били арестувани, единият от тях е бил изпращан вкъщи в рамките на 24 часа, заяви говорител на ICE. Говорителят на ICE Брайън Кокс каза, че той е в течение на един случай, включващ двойка, в който и двамата са били задържани за осем дни. Според него в този случай жената не е предявила иск за децата и е била освободена скоро след като е предупредила властите.

„Всеки, който е бил обработен този ден, беше изрично попитан: „Имате ли деца у дома?“, казва Кокс. – Агентите дори задаваха конкретни въпроси като: „Имате ли дете в училище, което разчита да го вземете?“

Служителите на реда казват, че са имали основание да вярват, че работодателите на седем ферми за домашни птици в Мисисипи съзнателно са наели работници без документи, което е федерално престъпление. Така на 7 август стотици агенти нахлуха в шест града, като прибираха работници и искаха от тях документи.

Ана и съпругът и са били сред 680-те арестувани. И двамата са работили в завода Koch Foods в Мортън, Мисисипи, на около 50 км източно от Джаксън, в продължение на 7 години.

Според разказа на Ана тя е пристигнала за своята смяна въпросната сутрин около 8 ч., когато смяната на съпруга й е свършвала, и разбрала, че нещо се случва. Появили се имиграционните власти,

казвайки на работниците да се подредят и да се качат в автобус

В един момент Ана видяла че съпругът й е арестуван и отведен. Когато агентите стигнали до нея, тя била попитана за името, адреса си и дали има деца. Брат й Педро твърди, че Ана е казала на властите, че има деца. Но минали осем дни, когато, както тя казва, е съобщила пред служител на ICE, където е била държана, че и тя, и съпругът й все още са задържани, а имат две деца у дома. Тогава служителят я попитал за имената и датите на раждане на децата, казва брат й Педро и Ана е била освободена да се върне при семейството си.

Имиграцията е топ приоритет за администрацията на Тръмп. Въпреки че кризата по границата е в светлините на прожекторите, властите подчертават също важността на засилването на правоприлагането и изпълнението в рамките на САЩ.

Въпреки че и предишни администрации са депортирали имигранти, които се намират нелегално в страната,

фокусът върху това кой трябва да бъде депортиран се измести

под ръководството на Тръмп и нахлуването в Мисисипи го показа.

Педро казва, че семейството му е дошло в САЩ да работи и да намери по-добро бъдеще. Изпълнителният секретар по вътрешна сигурност Кевин Макалинан защити тактиката на администрацията, казвайки, че това е част от по-широка цялостна стратегия за прилагане на имиграцията. „Трябва да започнем с нашите партньори в Централна Америка и Мексико. Трябва да подсигурим границата, казва той. – Но също така трябва да имаме  вътрешно прилагане, за да спрем този стимул, тази възможност за работа, която имаме в САЩ и която работодателите експлоатират. И ние видяхме това в този случай.“

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

16-годишен имигрант се мъчи сам с часове, преди да почине на пода в ареста (ВИДЕО)

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: CNN

16-годишно болно момче от Гватемала, което било заловено от граничен патрул в Тексас, се мъчи сам с часове, докато не почина на пода. Видеото от охранителната камера, което беше разпространено от ProPublica показва полседните му секунди живот, докато никой не му обръща внимание.

Карлос Грегорио Ернандес Васкес бил заловен през май месец от граничен патрул, след като проникнал нелегално в САЩ. Той веднага бил настанен в ареста в Уеслако в Тексас.

Тръмп иска събиране на ДНК проби от имигрантите

Момчето чакало да бъде прехвърлено в килия на отдел „Здравеопазване и човешки услуги“, както е обичайно за непридружени непълнолетни лица. Особено, след като бил диагностициран и с тежък грип.

Той обаче лежи с часове на метална пейка, завит с тънко одеало, докато агонизира. От кадрите се вижда, че никой не му обръща внимание. Той става за секунди, когато се строполясва на земята и умира. Неговият съкилийник вика охраната, която просто му светва с фенерче в лицето, за да провери дали наистина е мъртъв.

Това е петия случай на умрял непълнолетен, арестуван на американската граница.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни новини

Чикаго е най-гостоприемният американски град за имигранти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Имигрантите, избрали Чикаго, за да пуснат корени в Америка, имат най-добри възможности, в сравнение с други градове в САЩ.

В Индекса на градовете за 2019 г. на New American Economy е анализирана ефективността на американските градове по отношение на интеграцията на имигрантите с оглед на броя граждани, родени извън страната и местните политики. New American Economy е неправителствена двустранна организация за научни изследвания и застъпничество, която работи за реформи в имиграционната политика на САЩ.

Индексът класира най-големите 100 града в Америка и открива “традиционни имиграционни портали” като Чикаго, които са все още водещи в имиграционните политики.

Ветровитият град е класиран начело като един от най-гостоприемните градове, следван от Чула Виста, Калифорния; Джърси Сити, Ню Джърси; Сан Франциско и Балтимор. Миналата година Чикаго се нареди на девето място в класацията.

Проучваните градове имат най-малко 200 хил. души население, от които поне 10 хиляди са чужди граждани. New American Economy разглежда данните и прилага точки в пет категории: държавно ръководство, икономическо овластяване, приобщаване, общност и правна подкрепа.

“Изключително сме горди, че Чикаго беше обявен за най-гостоприемния град в Америка за имигранти и бежанци”, заяви в изявление кметът на града Лори Лайтфут. “Тази класация отразява страстната и посветена работа на местните власти и членовете на общността в нашия град, които застават заедно и се борят за правата на нашите имигранти и общности, без значение от цената.”

Индексът присъжда на Чикаго най-висок рейтинг в категориите за ангажираност на властите и подкрепа на имигрантите. New American Economy отбелязва станциите за Добре дошли, в които имигрантите в района могат да получат информация, ресурси и услуги.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Аризона остава враждебна за имигрантите

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
MGN Online

Тусон – най-либералният град за имигрантите в щата Аризона – гласува против превръщането му в град убежище. 70% от хората казаха „не“. Предложената мярка срещна силна опозиция от страна на кмета и градския съвет, както и на всички демократи, които казаха, че инициативата застрашава обществената безопасност и милионите долари, които градът получава от държавните фондове за развитие. Някои републиканци заплашиха, че ще предложат на Конгреса да накаже града. Aктивистите, които бяха за предложението, изтъкнаха, че промяната ще покаже на имигрантите, че в Тусон могат да намерят защита в момент, когато мнозина се страхуват от имиграционните политики на президента Тръмп.

Мярката щеше да даде право на имигрантите да не отговарят на въпрос на полицията дали са легално в страната и да ограничи правомощията на полицията да арестува някой

 само по подозрения, че няма документи

 за легално пребиваване.

В Аризона има въведен закон от 2010 г., който забранява градовете убежища. Той задължава полицията да прилага строги мерки за проверка на статута на всеки имигрант, заподозрян, че е в страната незаконно. Полицията също така сътрудничи на имиграционните при арести и издирване на хора. А 9-ият апелативен съд на САЩ постанови през юни, че администрацията на Тръмп може да вземе предвид готовността на градовете да си сътрудничат с имиграционните, когато разпределят средства за отделните градове.

Полицията в Тусон е използвала всички врати в закона да не се придържа напълно към щатските рестрикции за сътрудничество с федералните власти. „Тусон във всички отношения така или иначе функционира като град убежище“, каза кметът Джонатан Ротказа. През 2012 г. градският съвет обяви Тусон за „гостоприемен град“ (welcoming city), но не посмя да го нарече убежище. Тусон е широко признат за родното място на движението на църквите за даване на убежища от 80-те години, когато те са подпомагали бежанците от Централна Америка с цел да ги предпазят от депортиране.

Междувременно жителите на Тусон

избраха първия си латинокмет

Реджина Ромеро ще бъде първата жена с такъв произход, която ще управлява втория по големина град в Аризона след Финикс, който има население от около 546 000 души. Финикс от своя страна, където живеят много българи, гласува против това да стане „град убежище“ през 2017 г. Според института за изследвания Pew Research в града има 250 000 имигранти без статут. Предложението за „град убежище“ тогава бе внесено от един единствен гражданин – Рик Робинсън, кoйто каза, че градът трябва да се откъсне от забраната на щата. Въпреки че той получи известна подкрепа, градският съвет отхвърли предложението. Тогавашният кмет Грег Сантън заяви, че Финикс не може да го одобри, защото ще се противопостави на действащ закон. Полицаите заявиха, че мярката ще е против тяхната полицейска клетва за изпълняване на дълга. Финансовите загуби на града се изчисляваха на 5 хил. долара на ден, тъй като това щеше да бъде глобата от страна на щата Аризона към Финикс, ако беше станал „град убежище“. Отделно общината щеше да загуби годишно финансиране от 89 млн. долара.

В Америка има

560 града, обявили се за убежища

Щатите освен Аризона, които ги забраняват, са Джорджия, но там Атланта се обяви за град убежище през септември 2018 г., Флорида и Тенеси. На път да приемат такива забрани са Охайо, Кентъки и Мичиган. В Тексас засега няма нито един град убежище, макар че няма забрана за тях. В някои градове обаче полицията спря да сътрудници на федералните агенти. Проучванията показват, че градовете убежища или нямат влияние върху престъпността, или водят до нейното намаляване, но с много малки проценти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada