Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

След акцията на ICE в Мисисипи: Деца останаха сами вкъщи осем дни

Имиграционните твърдят, че са спазили всички процедури

публикувано

на

Осем дни са били необходими на имиграционните власти, преди да разберат,  че са задържали и двамата родители на деца в Мисисипи в началото на месеца, когато беше проведена може би най-голямата акция срещу имигранти без разрешителни за работа в един щат в историята. Това се разбира от разказа на Ана, която е майка на две деца, на 12 и 14 години, и на нейния брат Педро, пред ABC News. Двамата разказват историята си с условието, че ще бъдат споменати само малките им имена, тъй като все още са разтърсени от безпрецедентните операции на имиграционните (ICE). Ана, чийто съпруг остава задържан, а делата им все още се бавят, беше освободена на 15 август. Според Далила Рейнозо, имиграционния адвокат, който работи със семействата, Ана „просто иска да бъде с брат си“. „Тя наистина е уплашена“, добавя Рейнозо.

Според ICE всички, които в този ден са казали, че имат деца вкъщи, са минали по приоритетна процедура.

Ако и двамата родители са били арестувани, единият от тях е бил изпращан вкъщи в рамките на 24 часа, заяви говорител на ICE. Говорителят на ICE Брайън Кокс каза, че той е в течение на един случай, включващ двойка, в който и двамата са били задържани за осем дни. Според него в този случай жената не е предявила иск за децата и е била освободена скоро след като е предупредила властите.

„Всеки, който е бил обработен този ден, беше изрично попитан: „Имате ли деца у дома?“, казва Кокс. – Агентите дори задаваха конкретни въпроси като: „Имате ли дете в училище, което разчита да го вземете?“

Служителите на реда казват, че са имали основание да вярват, че работодателите на седем ферми за домашни птици в Мисисипи съзнателно са наели работници без документи, което е федерално престъпление. Така на 7 август стотици агенти нахлуха в шест града, като прибираха работници и искаха от тях документи.

Ана и съпругът и са били сред 680-те арестувани. И двамата са работили в завода Koch Foods в Мортън, Мисисипи, на около 50 км източно от Джаксън, в продължение на 7 години.

Според разказа на Ана тя е пристигнала за своята смяна въпросната сутрин около 8 ч., когато смяната на съпруга й е свършвала, и разбрала, че нещо се случва. Появили се имиграционните власти,

казвайки на работниците да се подредят и да се качат в автобус

В един момент Ана видяла че съпругът й е арестуван и отведен. Когато агентите стигнали до нея, тя била попитана за името, адреса си и дали има деца. Брат й Педро твърди, че Ана е казала на властите, че има деца. Но минали осем дни, когато, както тя казва, е съобщила пред служител на ICE, където е била държана, че и тя, и съпругът й все още са задържани, а имат две деца у дома. Тогава служителят я попитал за имената и датите на раждане на децата, казва брат й Педро и Ана е била освободена да се върне при семейството си.

Имиграцията е топ приоритет за администрацията на Тръмп. Въпреки че кризата по границата е в светлините на прожекторите, властите подчертават също важността на засилването на правоприлагането и изпълнението в рамките на САЩ.

Въпреки че и предишни администрации са депортирали имигранти, които се намират нелегално в страната,

фокусът върху това кой трябва да бъде депортиран се измести

под ръководството на Тръмп и нахлуването в Мисисипи го показа.

Педро казва, че семейството му е дошло в САЩ да работи и да намери по-добро бъдеще. Изпълнителният секретар по вътрешна сигурност Кевин Макалинан защити тактиката на администрацията, казвайки, че това е част от по-широка цялостна стратегия за прилагане на имиграцията. „Трябва да започнем с нашите партньори в Централна Америка и Мексико. Трябва да подсигурим границата, казва той. – Но също така трябва да имаме  вътрешно прилагане, за да спрем този стимул, тази възможност за работа, която имаме в САЩ и която работодателите експлоатират. И ние видяхме това в този случай.“

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп с ново предложение: Връща имигранти, които са риск за общественото здраве

Правилото ще се прилага за имигранти, които търсят убежище, както и тези, които са застрашени от някаква опасност, ако бъдат върнати в родните си страни.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Тръмп предложи ново правило, което би му позволило да отказва убежище на имигранти, които се считат за риск на общественото здраве. Особено ако те идват от страни с риск от заразяване с COVID-19.

Законът, който скоро ще бъде публикуван ще позволи на Министерството на правосъдието да отпраща имигрантите, които търсят убежище в САЩ въз основа на „потенциални международни заплахи от разпространението на пандемии“.

Правилото ще се прилага за имигранти, които търсят убежище, както и тези, които са застрашени от някаква опасност, ако бъдат върнати в родните си страни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп внася във Върховния съд „подобрения“ иск за премахване на DACA тази седмица  

Съюзниците на президента твърдят, че той няма избор, освен да прекрати DACА

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: архив

Очаква се президентът Тръмп да внесе нови документи за DАCA пред Върховния съд тази седмица. С тях той иска да отмени програмата за имигрантите, доведени в страната нелегално преди да навършат 16 години.

DACA предлага защита от депортиранe за хиляди млади имигранти и беше въведена от президента Обама.

Тръмп поиска програмата да бъде прекратена през 2017 г. Битката между него и защитниците за правата на имигрантите стигна чак до Върховния съд. Последното решение на тази инстанция постанови, че тя ще продължи да действа. Адвокатите на Тръмп обаче заявиха, че съдът е съгласен, че програмата е незаконна, само че документите с иска за спирането й не били прицизно изработени.

Първоначално се очакваше Тръмп да внесе „подобрен“ иск миналата седмица. Шефът на Белия дом Марк Медоус намекна в интервю за Fox News по-рано в понеделник, че президентът е готов да изпълнява изпълнителни действия по въпросите на имиграцията, макар че не предложи конкретики.

Ако администрацията на Тръмп подаде иск във Върховния съд тази седмица, новите правила за DACA ще съвпаднат с официалното посещение на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор от Мексико, страната с мнозинство сред получателите на документи по програмата DACA.

Внасянето на „подобрените документи“ за DACA е широко очаквано, тъй като Върховният съд реши миналия месец, че администрацията не е успяла да даде адекватна обосновка за прекратяване на програмата, както се изисква от федералния закон. Съдът обаче поясни, че Тръмп има правомощията да отмени програмата, като по същество тласна президента към идеята да опита отново с нов иск в противен случай рискува проява на отстъпление. Но решението на Върховния съд, написано от главния съдия Джон Робъртс, не го задължава фактически да внесе нова документация.

„Това не е нещо, което администрацията на Тръмп трябва да направи. Върховният съд не каза на Тръмп, че е длъжен, както той казва, да изпрати документите отново“, заяви Аарон Райхлин-Мелник, политически съветник в Американския съвет по имиграцията.

Не е ясно дали отмяната на DACA, ако има такава, ще влезе в сила преди деня на изборите, но прекратяването на програмата вероятно ще е ключов предизборен въпрос за Тръмп и той може да постави в центъра на вниманието неспособността на Конгреса да постигне сделка за имиграцията.

През 2017 г. администрацията на Тръмп отмени DACA. Този ход беше централна точка в първоначалните усилия на президента да ограничи имиграцията след встъпването му в длъжност. Когато Тръмп премахна DACA, това даде на Конгреса шест месеца за създаване на закон-заместител на програмата. Същевременно подаването на заявления за и подновяванeто на документите за такъв стагут беше спряно. Двугодишните разрешения, предоставени от програмата обаче не цяха прекратени преждевременно.

„Решението на върховен съдия Робъртс показва, че администрацията на Тръмп трябва най-малкото да вземе предвид ефекта от премахването на програмата върху 670 000 души, които понастоящем имат DACA, както и ефекта за техните 250 000 деца и семейства“, казва Мелник.

Проучванията показват, че има широка двустранна подкрепа за защита на Dreamers, както наричат одобрените за DACA, но съюзниците на президента, които подкрепят ограничаването на легалната и нелегална имиграция, твърдят, че той няма избор, освен да продължи с прекратяването на програмата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп гони чужди студенти, ако учат само онлайн

Тези, които не се съобразяват с новите правила, рискуват да бъдат депортирани.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

САЩ няма да издават повече визи на чужди студенти, записани в учебни заведения, които ще продължат да преподават само дистанционно през новата учебна 2020 г. заради новия коронавирус. Това обявиха американските миграционни власти.

Студентите, които се намират вече на американска територия, „трябва да напуснат страната или да вземат други мерки, като например да се запишат в учебно заведение, където се преподава и присъства физически на занятията, за да запазят легалния си статут“, се допълва в съобщението на имиграционната и митническа полиция на САЩ. Тези, които не се съобразяват с новите правила,

рискуват да бъдат депортирани

Новината идва на фона на решението на някои университети, включително и Харвард, да минат изцяло на онлайн обучение, докато Щатите се опитват да вземат контрол над коронавируса.

Когато учебните заведения изберат така наречения хибриден модел – тоест и чрез лекции на живо и чрез онлайн курсове – те ще трябва да удостоверят, че чуждите им студенти са наистина записани на възможно най-много лекции на живо, за да запазят те правото си на пребиваване в страната, става ясно още от съобщението на миграционните власти.

Засегнати от мярката са визите F1 (за академични курсове) или М1 (за професионална подготовка). За фискалната 2019 г. Държавният департамент е издал 388 839 визи F и 9518 визи M според данни на агенцията.

От 2018 г. се наблюдава

спад в броя на българските студенти

следващи в САЩ. Българските студенти тук през март 2018 година са 916 спрямо 1071 година по-рано и 1220 през 2016-а.

Броят на чуждестранните студенти, предпочели американските колежи и университети, отново спадна и през 2017 г. Това става за втора поредна година след повече от десетилетие на растеж, се посочва в доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Записването на нови чуждестранни студенти е намаляло с близо 7 процента през есента на 2017 г., става ясно от годишен доклад, публикуван от Държавния департамент и Института за международно образование – изследователски център с идеална цел, базиран в Ню Йорк.

Общият брой на чуждестранните студенти в САЩ все пак малко се е повишил – с 1,5 процента, благодарение на все по-големия брой студенти, които остават на временна работа след дипломирането си. Но броят на новопостъпващите студенти е спаднал до 271 000, най-нисък показател от 2013 г. насам.

Авторите на доклада сочат като причина по-силната конкуренция от други страни, включително Австралия и Канада, както и

поскъпването на образованието в САЩ

Те до голяма степен опровергаха тревогите на някои колежи, че антиимигрантската политика и риторика на Белия дом може да отблъснат студентите.

Но някои от учебните заведения, до които се допита Асошиейтед прес, казват, че политическият климат в САЩ е допринесъл чуждестранните студенти да се чувстват нежелани и е способствал за намаляването на броя им.

Доклад на Тhe Student and Exchange Visitor Program (SEVP) към Държавния департамент от средата на тази година сочи, че българите, дошли тук с F или М визи, са с 24,9% по-малко през тази година спрямо 2016-а. Тенденцията изпреварва общата за Европа, откъдето за същия период спадът на студенти, идващи в САЩ, е около 2%.

Най-много българи с визи учат в щата Ню Йорк (132), следван от Илинойс (111), Масачузетс (107) и Калифорния (104). BG студенти има дори в Аляска (2) и Хаваи (3), но нито един в Южна Дакота.

Главната причина за по-малкото български студенти в САЩ са високите семестриални такси. Средната цена на бакалавърска програма по бизнес в САЩ е 35 000 долара за година, като това не включва разходите по престой и учебни материали. В университетите в Европа средната цена на обучение е 4500 евро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено