Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

След акцията на ICE в Мисисипи: Деца останаха сами вкъщи осем дни

Имиграционните твърдят, че са спазили всички процедури
bgvoice

публикувано

на

Осем дни са били необходими на имиграционните власти, преди да разберат,  че са задържали и двамата родители на деца в Мисисипи в началото на месеца, когато беше проведена може би най-голямата акция срещу имигранти без разрешителни за работа в един щат в историята. Това се разбира от разказа на Ана, която е майка на две деца, на 12 и 14 години, и на нейния брат Педро, пред ABC News. Двамата разказват историята си с условието, че ще бъдат споменати само малките им имена, тъй като все още са разтърсени от безпрецедентните операции на имиграционните (ICE). Ана, чийто съпруг остава задържан, а делата им все още се бавят, беше освободена на 15 август. Според Далила Рейнозо, имиграционния адвокат, който работи със семействата, Ана „просто иска да бъде с брат си“. „Тя наистина е уплашена“, добавя Рейнозо.

Според ICE всички, които в този ден са казали, че имат деца вкъщи, са минали по приоритетна процедура.

Ако и двамата родители са били арестувани, единият от тях е бил изпращан вкъщи в рамките на 24 часа, заяви говорител на ICE. Говорителят на ICE Брайън Кокс каза, че той е в течение на един случай, включващ двойка, в който и двамата са били задържани за осем дни. Според него в този случай жената не е предявила иск за децата и е била освободена скоро след като е предупредила властите.

„Всеки, който е бил обработен този ден, беше изрично попитан: „Имате ли деца у дома?“, казва Кокс. – Агентите дори задаваха конкретни въпроси като: „Имате ли дете в училище, което разчита да го вземете?“

Служителите на реда казват, че са имали основание да вярват, че работодателите на седем ферми за домашни птици в Мисисипи съзнателно са наели работници без документи, което е федерално престъпление. Така на 7 август стотици агенти нахлуха в шест града, като прибираха работници и искаха от тях документи.

Ана и съпругът и са били сред 680-те арестувани. И двамата са работили в завода Koch Foods в Мортън, Мисисипи, на около 50 км източно от Джаксън, в продължение на 7 години.

Според разказа на Ана тя е пристигнала за своята смяна въпросната сутрин около 8 ч., когато смяната на съпруга й е свършвала, и разбрала, че нещо се случва. Появили се имиграционните власти,

казвайки на работниците да се подредят и да се качат в автобус

В един момент Ана видяла че съпругът й е арестуван и отведен. Когато агентите стигнали до нея, тя била попитана за името, адреса си и дали има деца. Брат й Педро твърди, че Ана е казала на властите, че има деца. Но минали осем дни, когато, както тя казва, е съобщила пред служител на ICE, където е била държана, че и тя, и съпругът й все още са задържани, а имат две деца у дома. Тогава служителят я попитал за имената и датите на раждане на децата, казва брат й Педро и Ана е била освободена да се върне при семейството си.

Имиграцията е топ приоритет за администрацията на Тръмп. Въпреки че кризата по границата е в светлините на прожекторите, властите подчертават също важността на засилването на правоприлагането и изпълнението в рамките на САЩ.

Въпреки че и предишни администрации са депортирали имигранти, които се намират нелегално в страната,

фокусът върху това кой трябва да бъде депортиран се измести

под ръководството на Тръмп и нахлуването в Мисисипи го показа.

Педро казва, че семейството му е дошло в САЩ да работи и да намери по-добро бъдеще. Изпълнителният секретар по вътрешна сигурност Кевин Макалинан защити тактиката на администрацията, казвайки, че това е част от по-широка цялостна стратегия за прилагане на имиграцията. „Трябва да започнем с нашите партньори в Централна Америка и Мексико. Трябва да подсигурим границата, казва той. – Но също така трябва да имаме  вътрешно прилагане, за да спрем този стимул, тази възможност за работа, която имаме в САЩ и която работодателите експлоатират. И ние видяхме това в този случай.“

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните увеличават бюрокрацията за издаване на документи

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Кен Кучинели

Шефът на имиграционната служба USCIS Кен Кучинели се хвали, че администрацията на Тръмп е увеличила бюрокрацията и така е направила по-трудно получаването на различни услуги за имигрантите.

От 2017 г. политиките на администрацията на Тръмп се фокусират върху ограничаването на одобренията за визи и зелени карти на имигранти, включително учени и инженери. Отказаните H-1B петиции са се увеличили значително – от 6% през 2015 г.на 32% през първото тримесечие на 2019 г. според Националната фондация за анализ на американската политика.

Международните студенти в САЩ подложени на невиждани проверки от имиграционните

Забавяния се получават и заради увеличения брой на исканията за допълнителни доказателства (RFE – Request for Evidence), които пък достигнаха 60% през първото тримесечие на 2019 г. Процентът на приключените H-1B дела с искане за доказателства се е удвоил за периода 2016-2019 г.
Кен Кучинели, който е временно изпълняващ длъжността директор на Агенцията за гражданство и имиграция описва положително въведената бюрокрация пред бизнесите и

изпълнението на поставената мисия за ограничаване на имиграцията

„В съответствие с призива на президента Тръмп за засилено проверяване, USCIS играе ключова роля за защитата на имиграционната система на нашата страна и гарантира, че само тези, които отговарят на условията, ще получават документи“, се казва ощe в съобщението.
„Всички служители на USCIS са насочили своите усилия за

откриване и възпиране на имиграционните измами,

използвайки различни процеси за проверка, за да потвърди идентичността на кандидата и дали да получи одобрение. Агенцията също така извършва посещения на място, интервюира кандидати и иска допълнителни доказателства, ако се налага“, се казва още в комюникето.

Много компании прибягват до съдебни дела във федерални съдилища срещу USCIS, за да получат одобрения за служители, които са определили като ценни, което ги вкарва в излишни разходи.

Имиграционните влизат по транспортните компании в предградията на Чикаго

Брита Гленън, асистент в бизнес катедрата в Университета в Пенсилвания, е установила, че правителствените ограничения, макар и аплодирани от изпълняващия длъжността директор на USCIS, не са положителни за бъдещето на Америка. Гленън констатира, че визовите ограничения за кандидати с изявени качества водят до изтичането на работни места извън САЩ и до по-малко иновации вътре в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

81-годишна и родата й в ареста, наемали нелегални на работа в Чикаго

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Четирима основатели на голяма компания в Илинойс, която се занимавала с производството на ламарини и метални изделия бяха арестувани по подозрение, че са наемали хора без документи на работа.

Дора Кузелка, сн.: Itasca Bank

Сред задържаните е и 81-годишна жена. Дора Кузелка е една от основоположничките на компанията KSO MetalFab, която се намира в чикагското предградие Стриймуд, Ил. Фирмата е основана през далечната 1973-а година.

Другите арестувани са Кенет Кузелка, който е на 62 години и живее в Чикаго, Кари Кузелка – на 56 години от Кийт Кузелка  – на 58 години.

И четиримата имат обвинения за наемане на незаконно пребиваващи в САЩ имигранти. Това съобщават от адвокатската кантора, която трябва да ги защитава пред съда.

Според обвинението, най-възрастната от рода Кузелка, съзнателно е наела поне 18 души, за които е знаела, че пребивават незаконно на територита на Щатите.

Лов на нелегални имигранти и в училищата?

Дора Кузелка, Кенет Кузелка и Кари Кузелка били арестувани в петък сутринта. Кийт Кузелка се е предал по-късно следобед, след като разбрал, че роднините му са били задържани.

Съдът в Чикаго обаче бил благосклонен към тях и ги освободил с уговорката, те са се явят отново на 29-и октомври, когато делото ще се разглежда по същество.

Междувременно стана ясно, че KSO MetalFab в Чикаго е наемала често работници без документи. Извършена проверка показва, че само през 2017-а година, 36 от 67 служители са били нелегални. Тогава работниците са били уволнени.

За да заобиколят закона, прокуратурата твърди, че собствениците на KSO MetalFab върнали уволнените работници, но наети пред трудовата агенция Metro Staff Inc., базирана в Елджин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Moщна съдебна офанзива срещу правилото на Тръмп за имигрантите на помощи

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Федерален съдия в Чикаго издаде временна заповед във вторник, блокирайки влизането в сила на правилото на президента Тръмп за хората на помощи (public charge rule), с което неговата администрация прави по-трудно получаването на зелена карта и гражданство. Федерални съдии в три други щати са издали подобни решения в петък.

Чикагският съдия Гари Фьодер предоставя дълго обяснение за решението си. Той пише, че „този случай има важни политически последици“, но и че работата на Конгреса е да прокарва правила. Той блокира правилото public charge rule след подаден иск от няколко институции. Едната е администрацията на окръг Кук, който е най-големият окръг не само в Чикаго, но и в Илинойс. Другата е коалицията за имигрантски и бежански права (ICIRR), а последната – Центърът на Шривър, който представлява ICIRR в съдебния процес.

„Промяната на правилото за хората, взимащи държавни субсидии, би наложила реална и необратима вреда за хората, които наричат окръг Кук свой дом“, каза главният окръжен прокурор Ким Фокс. „Никой не трябва да живее в страх и да се чувства принуден да се откаже от публични ресурси за достъп до храна, жилищно настаняване и здравеопазване. Благодарна съм за готовността на жените и мъжете от прокуратурата и нашите партньори в това дело да се изправят пред тези дискриминационни атаки“, допълни тя.

Досегашното правило, което беше въведено през 1999 г., считаше, че имигрант на помощи е някой, чийто доход е 50% или повече от социални програми. Но там не са включени имигрантите. Новото правило е описано в 837 страници и изрично посочва имигрантите – то би трябвало да гарантира, че имигрантите ще могат да се издържат сами и няма да разчитат на държавни и социални помощи. То трябваше да влезе в сила на 15 октомври.

Скоро ще отказват зелени карти, ако кандидатът е вземал помощи

Под ударите на новото правило

за public charge ще са всички имигранти, ползвали Medicaid, ваучери за храна и жилище, субсидии за здравни застраховки и други социални помощи. През август и.д. директор на службата по имиграция Кен Кучинели обясни, че според правилото човек на помощи е този, който получава една или повече субсидии за повече от 12 месеца акумулативно за даден 36-месечен период. „Това означава, че ако някой ползва две програми за един месец, ще се смята за два месеца“, обясни още той.

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Освен ползването на социални програми, имиграционните власти ще взимат предвид

образование, доходи и здравословно състояние,

за да решат дали да дадат зелена карта и гражданство на кандидат-имигрантите.

Други фактори, които ще играят срещу кандидатите за зелени карти, са здравословно състояние, което може да им пречи на училище или работа, да нямат достатъчно средства, с които да покрият „всякакви разумни предсказуеми медицински разходи“, свързани с това здравословно състояние; финансови задължения; да са били одобрени за социална помощ, дори и да не са я ползвали; нисък кредитен рейтинг (ниски FICO точки), липсата на здравна застраховка; липсата на колежанска диплома; недобър английски език, който може да попречи на кандидата да влезе на пазара на труда, и наличието на спонсор, който едва ли би осигурил финансова помощ.

Правилото няма да засегне имигранти, чиито родители или други спонсориращи за зелена карта, които са американски граждани, са получавали помощи, дори и те да са били в полза на спонсорирания.

Първият съдия, който блокира правилото public charge rule, беше от Ню Йорк. Съдия Джорд Даниелс, който е бил назначен от президента Бил Клинтън, се мотивира с това, че

подобно правило e против „американската мечта“

и лишава много хора от възможността за просперитет и успех чрез упорит труд.

Според някои анализатори с влизането в сила на промяната в правилото за хората на помощи 400 000 имигранти ще бъдат отрязани от възможността да получат зелени карти.

Администрацията на Тръмп прокара и други ограничения за легалните имигранти. Те ще трябва да докажат, че ще имат здравна застраховка в Америка.

Отказват US визи, ако не докажете, че ще имате здравна застраховка

В президентски указ от началото на септември се казва, че на имигрантите ще им бъде забранено да влязат в САЩ, ако не бъдат

покрити от здравна осигуровка в рамките на 30 дни от влизането

си в страната или не покажат, че имат достатъчно финансови средства, за да платят за медицински разходи.

Указът не се отнася за хора, които са вече в САЩ. Той обаче важи за съпрузи и родители на американски граждани, кандидати за виза. За визите на деца на американски граждани няма да се искат доказателства за здравна застраховка.

Белият дом изтъкна новото изискване като нужно за „защита на обезщетенията за здравеопазване за американските граждани“ и твърди, че неосигурените имигранти създават финансова тежест за болниците.

 

Вашингтон свали визите за Полша

Президентът Доналд Тръмп обяви миналата седмица, че официално е одобрил включването на Полша в програмата на САЩ за безвизово пътуване за туризъм и бизнес с престой до 90 дни.
В края на септември той заяви готовността Вашингтон да направи тази крачка „в следващите седмици“. Тогава Тръмп обсъди с президента Анджей Дуда увеличаване на присъстващите на ротационен принцип американски военни в Полша с около 1000 души и падането на визите.

Очакваше се решението за визите да бъде обявено по време на официално посещение на Тръмп във Варшава в началото на септември, но Тръмп отмени в последния момент визитата с обяснение, че трябвало да остане в страната заради задаващ се мощен ураган.

След това полски медии започнаха да прогнозират, че е по-вероятно това да стане в началото на 2020 г. и поляците да започнат да пътуват до САЩ от следващото лято. Смята се, че за реалното задействане на нови визов режим са необходими около 6 месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada