Открийте ни и в

Български истории

След брак в САЩ – тормоз в BG. Една драма от София

Тя се бори за децата си – едното родено в САЩ, другото в България.

публикувано

на

Розанджела не може да скрие сълзите си. Сн.: „24 часа“

Запознанство и брак в САЩ завършиха с развод и тормоз в България. Драмата на една бразилка, омъжена някога за българин, продължава години, през които тя не успява да види децата си.

Розанджела Свиеркоски за първи път е била с тях насаме преди десетина дни. За едва 15 минути.

Бившият й мъж един ден взел Ана и Джон от детска градина и повече не ги върнал. Жената е била подложена на истински терор, а 5 г. по-късно вече е отчаяна, че ще получи отнякъде помощ в битката за децата си, разказва историята й „24 часа“.

Розанджела Свиеркоски е учен с авторитет, има много научни публикации, доцент е по приложна математика в БАН, преподава и в американски университет. Канена е на авторитетни форуми по цял свят, но вече приема покани само в България. В повечето време работи от София.

Миналата година разказала историята си в книга за деца. Озаглавила я е „За малкия Йонджи с огромна любов“. Преведена е на български, английски и португалски.

Подарила я е и на папата

при гостуването му в София.

Бразилката иска да помогне и на други родители в подобна ситуация. Търси точния алгоритъм как се действа в такива ситуации.

Розанджела се омъжила за българския си съпруг в САЩ през 2009 г. И двамата са учени. Дошла в България по проект на ЕС от университета в Тексас, започнала работа в БАН в Института по информационни и комуникационни технологии. Семейството пътувало често от България до САЩ и обратно.

Дъщеря й е родена в България, а синът й – в САЩ през 2012 г.

След раждането му бащата настоял да се приберат в родината му. Щом стъпил на родна земя, подал молба за развод, без да каже на Розанджела. При идването в България бразилката не знаела и думичка на български. По думите й той се опитвал да внуши на всички как тя ще вземе децата, ще избяга в чужбина и повече няма да ги види.

Физическият тормоз ескалирал

И по-рано мъжът й посягал, но все мислела, че ще спре. Розанджела е била настанена за 3 месеца в центъра за защита „Анимус“. Била е там с кърмачето на 5 месеца и 2-годишната тогава дъщеричка. „Там се почувствах сигурна, няма да има повече насилие. Тогава можех да отида на хотел или да си наема апартамент, но адвокатът и посолствата на Бразилия и САЩ ме посъветваха да остана, за да съм защитена. Бях сама, без никого, без помощ“, разказа пред „24 часа“ жената.

Корицата на книжката, написана от бразилката.

От 2012-а за една година тя сменила 3 жилища, за да избегне скандалите и насилието. През 2015 г. останала само с работата към БАН, защото проектът на ЕС приключил. Тогава всъщност дори нямала постоянно място. Затова една учебна година работила в Англо-американското училище в Лозен като преподавател по математика. През 2016 г. спечелила конкурс в Института по океанология към БАН във Варна. Но когато започнала работа на морето, мъжът й пак запял песента, че така иска да избяга с децата.

През октомври той отишъл, взел ги от детската градина и повече не ги върнал.

2 години майка им изобщо не е знаела къде са. А оттогава ги е виждала много рядко. 15-те минути миналата седмица са първите мигове насаме с тях. Преди това редките срещи задължително били в присъствието на социален работник или на бащата.

През 2016 г. той започнал дело за родителски права в Костинброд. Преместил се уж да живее в къщата в Годеч заради адресната регистрация. „Там, каквото каже той, това става“, обяснява майката. В Костинброд съдът решава да му дадат децата, но на втора и трета инстанция родителските права са отредени на Розанджела.

През декември 2017 г. тя успяла да отиде да види малките в неговата къща. Веднага обаче дошла и свекървата и станал скандал до бога. Тогава й посегнал за пореден път, доста тежко. И досега има проблеми с врата.

След тази поредна драма

 

Розанджела се върнала за година в САЩ

 

и за да спечели нещо, и да търси лечение на травмата, нанесена от бившия.

Говорела с децата по вайбър, но те невинаги били отзивчиви – според майката са ги настройвали срещу нея. На последната среща обаче били любвеобилни, а малкият казал: „Притеснявам се за мама, защото е сама.“

Не посмяла да пробва да отиде в частното училище в София, в което учат, за да не усложни още повече абсурдната ситуация. Сега Розанджела вече има съдебно решение за защита от насилника. Но остава отчаяна, защото никой нищо не правел по казуса. Единствено от Държавната агенция за закрила на детето са издали предписания бившият съпруг да изпълнява решенията на съда, разказа още тя.

„В случая се касае за тежък родителски конфликт, в който са въвлечени две деца, а също така и множество институции. За да се разгласят сведения и данни за децата и за личната история, е необходимо съгласието и на двамата родители, писмено становище на органа, предприел мярката за закрила по отношение на децата, в случая дирекция „Социално подпомагане“, коментираха от агенцията за закрила на детето.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА