Открийте ни и в

САЩ

След измама в Чикаго: Мрежа от лъжи с Airbnb

Множество фалшиви обяви накараха платформата да започне 7 млн. проверки

публикувано

на

Измама с Airbnb, засечена наскоро в Чикаго, стана причина за разплитането на цяла схема за заблуди и лъжи на гърба на популярната платформа. Журналистическо разследване във Vice разкри множество фалшиви обяви, ощетили хиляди клиенти в САЩ.

Материалът показва, че конкретната мрежа е покривала 8 града в страната, като засяга близо 100 обявени за бърз наем имоти – недействителни обяви, украсени със снимки от сайтове за stock-фотографии, популяризирани с 5-звездни отзиви от фалшиви профили.

Създателите на схемата, които понякога са прибягвали и до заплахи срещу недоволните клиенти, просто са се възползвали от неадекватните правила на Airbnb за сигнализиране при нередности и за възстановяване на

плащанията на измамени потребители

Основателят на Airbnb Брайън Чески беше принуден да въведе спешни промени за изчистване на платформата.

„От днес започва верификация на всички 7 милиона обяви в Airbnb“, реагира той в писмо до служителите на компанията. „Вярваме, че доверието в интернет започва от проверката на достоверността на информацията в интернет платформите. Вярваме, че това е важна крачка напред за индустрията“.

Грубите грешки в платформата на Airbnb излизат наяве, когато журналистката във Vice Али Конти решава да използва услугата, за да наеме апартамент в Чикаго за няколко нощувки.

10 минути преди планираното настаняване в жилището, Конти получава обаждане по телефона от наемодателя в Airbnb, разказва webcafe. Оказва се, че резервираният от нея апартамент не може да бъде използван, защото – според собственика – е бил наводнен от предишния гост.

Обещано й е, че проблемът ще бъде решен, като междувременно може да се настани в друго жилище. „Три пъти по-голямо е“, я уверява мъжът по телефона и настоява да получи отговор незабавно.

Изправена пред опцията да приеме предложението или да остане без подслон в чужд град, Конти се съгласява – алтернативата да потърси стая в хотел, и то „от днес за днес“, би струвала прекалено скъпо.

Въпреки всичко настоява хазяинът да й изпрати предложението си в писмена форма – включително с условието, че ще бъде настанена в първоначално резервирания имот възможно най-скоро, а ако това не се случи, ще бъде компенсирана с 1/2 от платената сума. Мъжът се съгласява, а Конти приема да се пренастани доброволно през платформата на Airbnb.

Когато се опитва да намери новата си квартира, Конти установява, че

адресът просто не съществува

Жилището прилича по-скоро на старо общежитие, отколкото на нечий дом – стаите са пълни със странно подредени легла, мебелите са овехтели и нямат нищо общо с качените в платформата снимки и т.н.

След една нощувка в сградата журналистката получава съобщение от хазяина, в което се казва, че ще се наложи да напусне общежитието, защото то е резервирано от други клиенти. Обяснява й също така, че канализацията в апартамента, избран от нея отначало, все още не е поправена. С други думи – няма как да й осигури подслона, за който вече е платила.

Когато се връща у дома, Конти започва да търси обещаното парично обезщетение за провалената ваканция. От Airbnb й връщат само 399 долара от платените 1221 долара, при това – „едва след като се изпокарах с няколко мениджъри в продължение на няколко дни“. Платформата не й възстановява таксите, които си удържа за посредничеството при резервацията – въпреки че обещаната услуга е била провалена.

Журналистката от Vice решава сама да потърси възмездие и започва проверка на предполагаемите собственици на имота. Оттам установява, че профилната снимка на „Беки и Андрю“ всъщност е свалена от сайт за тематични десктоп „тапети“. По отзивите под техни обяви тя установява, че не е единствената „жертва“ на схемата с внезапна отмяна на резервацията поради предполагаеми извънредни проблеми с канализацията.

Много от хората, които действително са пострадали от измамата, така и не са подали сигнал за нея заради спецификата на рейтинговата система в Airbnb.

Платформата позволява на наемателите да дават оценки на хазяите си, но и хазяите (независимо дали са коректни или не) имат право да оценяват своите клиенти и да ги компрометират пред бъдещи наемодатели.

Системата е създадена така, че и двете страни да избягват конфронтацията помежду си. Затова мнозина предпочитат да не се оплакват и просто да забравят за неприятните случки. Поради тази причина обявите в Airbnb например имат по-високи рейтинги от отзивите за хотели в TripAdvisor.

Колкото до правилата за обезщетения на Airbnb – в тях също е заложена слабост, която

дава възможност за евентуални злоупотреби

„Условията не изискват писмено доказателство от гостите, които искат да получат пълно възстановяване на платените суми, но се посочва изрично, че Airbnb „има последната дума във всички подобни спорове“. Ако гостът прекара дори една нощувка в жилище под наем, например, трудно ще получи пълно обезщетение. Ако хазяинът предложи на госта да се настани в жилище, различно от наетото, Airbnb съветва потребителите да поискат отмяна на резервацията, ако не са съгласни. Но и в двата случая правилата облагодетелстват евентуалния измамник, защото прехвърлят отговорността върху гостите, които току-що са кацнали в непознат за тях район с багажа си и нямат къде другаде да останат през нощта“, пише Али Конти.

Публичните критики след разкритите слабости на платформата накараха главния изпълнителен директор да обяви серия от мерки с гаранции, че потребителите няма да бъдат ощетявани.

Компанията си дава срок от 1 година, за да гарантира достоверността на всяка от общо 7 милиона обяви за имоти под наем, публикувани в платформата.

Като мярка за сигурност в случай на гафове компанията ще се задължи да пренастанява гостите в друг имот на равна или по-висока стойност или да възстанови изцяло платените суми, ако наетото жилище не отговаря на стандартите за съответствие на Airbnb.

Чески анонсира още една промяна – забрана за пускането на реклами на т.нар. парти къщи (имоти, които се наемат еднократно от големи групи за провеждането на купони) заради инцидент с 5 загинали при стрелба на събиране по случай Хелоуин в Калифорния.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Тръмп: Ако не бяхме тествали толкова много, щяхме да имаме по-малко случаи

Около 37 млн. са тестовете, които властите в САЩ са направили

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Случаи, случаи, случаи! Ако не бяхме тествали толкова много и толкова успешно, щяхме да имаме много малко случаи.

Ако тествате 40 000 000 души, предстоят ви много случаи, които без тестовете като другите държави не биха се появявали всяка вечер във фалшивите вечерни новини.

Тръмп призова да бъде забавено тестването за COVID-19

Това написа  Доналд Тръмп в „Туитър“.

САЩ счупиха световния рекорд – повече от 55 000 заразени с коронавирус за ден.

Някои южни американски щати са изправени пред сериозна здравна криза след голямо увеличение на заразените с коронавирус. Болниците в новите горещи точки са препълнени. Флорида съобщи почти 10 000 нови случая за 24 часа. Флорида, Тексас, Аризона и Калифорния регистрират почти половината от всички нови случаи в страната.

В САЩ общо заразените са над 2,75 милиона, а починалите са повече от 128 000.

Около 37 млн. са тестовете, които властите в САЩ са направили.

Междувременно смъртността и всички важни проценти на смъртност намаляват. Вие не чувате за това от Фалшивите новини и никога няма да го направите., написа още Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Идва ли краят на „Американската мечта“?

Икономическата нестабилност е ясна: Почти 40% от американците не са успели да покрият спешни разходи в размер на $400

публикувано

на

от

Виж цялата статия

На този четвърти юли – националният празник на Съединените щати – общонационалните протести и кризата около COVID-19 извадиха на показ неравенството в страната, поставяйки ребром въпроса за „Американската мечта“.

Икономическата нестабилност е ясна: Почти 40% от американците не са успели да покрият спешни разходи в размер на 400 долара и бързо да ги изплатят, според Федералния резерв. Дълговете на домакинствата от известно време нарастват с тревожни темпове – близо едно на всеки пет домакинства в САЩ е завършило 2017 г. при нулево или отрицателно финансово състояние. Случващото се оттогава насам не дава поводи да се мисли, че нещата са се подобрили, пише economic.bg.

Разликата в неравенството в доходите никога не е била по-голяма, пише CNN. Неравномерното разпределение на богатството в страната се илюстрира от факта, че най-ниската прослойка – съставляваща 50% от американците, държи едва 1% от богатството на нацията, докато най-заможните 10% притежават 70% от него, според изследователския център Pew.

Делът на семействата със средни доходи е намален почти наполовина през последните четири десетилетия, до едва 17%. А едно от четири бебета се ражда под прага на бедността.

Близо половината от работната сила в САЩ е заета на работни места с ниски заплати от порядък на под 20 000 долара годишно. Повече от 70% от американците живеят от заплата до заплата, без възможност да пестят. Разходите за жилища пък са се увеличили астрономически през последните 20 години, заедно с тези за здравеопазване и образование.

Неравенството в богатството противоречи на идеята за американската мечта. Тази година докладът на Global Social Mobility на Световния икономически форум класира 82 държави по пет мерки: образование, здравеопазване, достъп до технологии, социална защита и условия на труд. САЩ са на 27-о място – зад Литва (Дания излезе на първо място).

Какво се случи със страната на неограничените възможности?

Американският капитализъм е суров – здравната система е обвързана със заетостта, а образователната е толкова скъпа, че толерира работата без договори или социални облаги.

Междувременно сега чупливата американска система се оказа безмилостно изложена на въздействието на коронавируса. 85% от американците са заети в малки и средни предприятия, които се оказаха особено уязвими по време на икономическия спад. Повече от 40 милиона души са се записали в бюрата по труда от средата на март, а равнището на безработица надхвърли 11%.

Протестите на Black Lives Matter, предизвикани от показното убийство на Джрордж Флойд, подчертаха още повече различията в богатството от гледна точка на расовите измерения. Проучванията показват, че доходите на белите семейства далеч надминават доходите на черните домакинства, които получават с 60% по-малко.

„Не става въпрос за черна или бяла раса, нито за червена или синя политическа партия, а за зеления цвят (на долара, б.р.), от който всички искаме да имаме повече“, заяви Джон Хоуп Брайънт, основател и изпълнителен директор на нестопанската организация  Operation Hope.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Вашингтон очаква стотици хиляди протестиращи за 4-и юли

Тълпи започнаха да се събират в горещата сутрин, въпреки предупрежденията на кмета на столицата за рисковете от заразяване, в момент, когато епидемията в страната набира скорост

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Стотици хиляди хора се очаква да се струпат в центъра на Вашингтон днес по случай националния празник на САЩ и за антирасистки протести, предаде Ройтерс.

Тълпи започнаха да се събират в горещата сутрин, въпреки предупрежденията на кмета на столицата за рисковете от заразяване с новия коронавирус, в момент, когато епидемията в страната набира скорост.

По инициатива на президента Доналд Тръмп във Вашингтон ще има грандиозно шоу с фойерверки по случай Деня на независимостта. Освен това военни самолети ще прелетят над града.

В същото време полицията блокира улиците около Белия дом и други знакови места в центъра на столицата на САЩ, където са планирани десетина антирасистки протеста. Късно тази вечер местно време Тръмп ще направи обръщение от президентството.

В коментар по случай 4 юли, вероятният кандидат на демократите срещу президента републиканец на изборите в Съединените щати през ноември, Джо Байдън, обвини държавния глава, че всеки ден открива „нови начини да опетни и разруши нашата демокрация“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено