Открийте ни и в

САЩ

След измама в Чикаго: Мрежа от лъжи с Airbnb

Avatar

публикувано

на

Измама с Airbnb, засечена наскоро в Чикаго, стана причина за разплитането на цяла схема за заблуди и лъжи на гърба на популярната платформа. Журналистическо разследване във Vice разкри множество фалшиви обяви, ощетили хиляди клиенти в САЩ.

Материалът показва, че конкретната мрежа е покривала 8 града в страната, като засяга близо 100 обявени за бърз наем имоти – недействителни обяви, украсени със снимки от сайтове за stock-фотографии, популяризирани с 5-звездни отзиви от фалшиви профили.

Създателите на схемата, които понякога са прибягвали и до заплахи срещу недоволните клиенти, просто са се възползвали от неадекватните правила на Airbnb за сигнализиране при нередности и за възстановяване на

плащанията на измамени потребители

Основателят на Airbnb Брайън Чески беше принуден да въведе спешни промени за изчистване на платформата.

„От днес започва верификация на всички 7 милиона обяви в Airbnb“, реагира той в писмо до служителите на компанията. „Вярваме, че доверието в интернет започва от проверката на достоверността на информацията в интернет платформите. Вярваме, че това е важна крачка напред за индустрията“.

Грубите грешки в платформата на Airbnb излизат наяве, когато журналистката във Vice Али Конти решава да използва услугата, за да наеме апартамент в Чикаго за няколко нощувки.

10 минути преди планираното настаняване в жилището, Конти получава обаждане по телефона от наемодателя в Airbnb, разказва webcafe. Оказва се, че резервираният от нея апартамент не може да бъде използван, защото – според собственика – е бил наводнен от предишния гост.

Обещано й е, че проблемът ще бъде решен, като междувременно може да се настани в друго жилище. „Три пъти по-голямо е“, я уверява мъжът по телефона и настоява да получи отговор незабавно.

Изправена пред опцията да приеме предложението или да остане без подслон в чужд град, Конти се съгласява – алтернативата да потърси стая в хотел, и то „от днес за днес“, би струвала прекалено скъпо.

Въпреки всичко настоява хазяинът да й изпрати предложението си в писмена форма – включително с условието, че ще бъде настанена в първоначално резервирания имот възможно най-скоро, а ако това не се случи, ще бъде компенсирана с 1/2 от платената сума. Мъжът се съгласява, а Конти приема да се пренастани доброволно през платформата на Airbnb.

Когато се опитва да намери новата си квартира, Конти установява, че

адресът просто не съществува

Жилището прилича по-скоро на старо общежитие, отколкото на нечий дом – стаите са пълни със странно подредени легла, мебелите са овехтели и нямат нищо общо с качените в платформата снимки и т.н.

След една нощувка в сградата журналистката получава съобщение от хазяина, в което се казва, че ще се наложи да напусне общежитието, защото то е резервирано от други клиенти. Обяснява й също така, че канализацията в апартамента, избран от нея отначало, все още не е поправена. С други думи – няма как да й осигури подслона, за който вече е платила.

Когато се връща у дома, Конти започва да търси обещаното парично обезщетение за провалената ваканция. От Airbnb й връщат само 399 долара от платените 1221 долара, при това – „едва след като се изпокарах с няколко мениджъри в продължение на няколко дни“. Платформата не й възстановява таксите, които си удържа за посредничеството при резервацията – въпреки че обещаната услуга е била провалена.

Журналистката от Vice решава сама да потърси възмездие и започва проверка на предполагаемите собственици на имота. Оттам установява, че профилната снимка на „Беки и Андрю“ всъщност е свалена от сайт за тематични десктоп „тапети“. По отзивите под техни обяви тя установява, че не е единствената „жертва“ на схемата с внезапна отмяна на резервацията поради предполагаеми извънредни проблеми с канализацията.

Много от хората, които действително са пострадали от измамата, така и не са подали сигнал за нея заради спецификата на рейтинговата система в Airbnb.

Платформата позволява на наемателите да дават оценки на хазяите си, но и хазяите (независимо дали са коректни или не) имат право да оценяват своите клиенти и да ги компрометират пред бъдещи наемодатели.

Системата е създадена така, че и двете страни да избягват конфронтацията помежду си. Затова мнозина предпочитат да не се оплакват и просто да забравят за неприятните случки. Поради тази причина обявите в Airbnb например имат по-високи рейтинги от отзивите за хотели в TripAdvisor.

Колкото до правилата за обезщетения на Airbnb – в тях също е заложена слабост, която

дава възможност за евентуални злоупотреби

„Условията не изискват писмено доказателство от гостите, които искат да получат пълно възстановяване на платените суми, но се посочва изрично, че Airbnb „има последната дума във всички подобни спорове“. Ако гостът прекара дори една нощувка в жилище под наем, например, трудно ще получи пълно обезщетение. Ако хазяинът предложи на госта да се настани в жилище, различно от наетото, Airbnb съветва потребителите да поискат отмяна на резервацията, ако не са съгласни. Но и в двата случая правилата облагодетелстват евентуалния измамник, защото прехвърлят отговорността върху гостите, които току-що са кацнали в непознат за тях район с багажа си и нямат къде другаде да останат през нощта“, пише Али Конти.

Публичните критики след разкритите слабости на платформата накараха главния изпълнителен директор да обяви серия от мерки с гаранции, че потребителите няма да бъдат ощетявани.

Компанията си дава срок от 1 година, за да гарантира достоверността на всяка от общо 7 милиона обяви за имоти под наем, публикувани в платформата.

Като мярка за сигурност в случай на гафове компанията ще се задължи да пренастанява гостите в друг имот на равна или по-висока стойност или да възстанови изцяло платените суми, ако наетото жилище не отговаря на стандартите за съответствие на Airbnb.

Чески анонсира още една промяна – забрана за пускането на реклами на т.нар. парти къщи (имоти, които се наемат еднократно от големи групи за провеждането на купони) заради инцидент с 5 загинали при стрелба на събиране по случай Хелоуин в Калифорния.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Жените в САЩ минават задължително на военен отчет, според нов законопроект

Далеч не всички са съгласни с нововъведението

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Сенатска комисия одобри законопроект, който изисква младите жени да се регистрират във военната наборна служба (Selective Service) заедно с мъжете и при необходимост – война и друга национална криза – да бъдат мобилизирани. Ако законът влезе в сила, за първи път в американската история жените ще бъдат на военен отчет.

Наборната служба е официално премахната в САЩ през 1973 г., след Виетнамската война, от администрацията на Ричард Никсън и страната премина към професионална армия.

Въпреки че няма задължителна военна служба, мъжете, навършили 18 години, трябва да се регистрират на отчет във военната наборна служба за в случай, че се наложи мобилизация. Федералният закон изисква това да става в 30-дневен срок след навършването на 18 години, а имигрантите трябва да го направят в 30-дневен срок от идването си в САЩ.

Сексистки скандал в Украйна: Жените, армията и токчетата

Законопроектът е дело на председателя на сенатската комисия за военната служба Джак Рийд – демократ от Роуд Айлънд. Той предвижда премахването на определението „мъжки“ в настоящия закон, поставяйки жените на равна основа с мъжете.

Embed from Getty Images

Далеч не всички са съгласни с нововъведението. Членът на комисията, сенатор Джош Харли, републиканец от Мисури, обяви, че е против промяната, като писа в Twitter в петък:

„Американските жени героично са служили в и в помощ на бойните части от основаването на нашата нация. Едно е да им се разреши да изберат сами тази служба, но е нещо съвсем друго тя да бъде натрапена на нашите дъщери, сестри и съпруги. Хората от Мисури чувстват определено, че задължаването на жените да се бият в нашите войни е погрешно, и така смятам и аз!“

Жени служат на всички нива в американската армия, откакто през 2013 година Пентагонът отвори за тях фронтови, включващи сухопътни бойни действия, позиции. Подкрепящите законопроекта на Рийд смятат, че е крайно време жените да минат на военен отчет, още повече, че военната служба се е променила много от ерата на Виетнамската война.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Сериозна подкрепа за решението на Chicago Public Schools да се носят маски в училищата

CPS заяви, че решението му е взето след сериозна консултация с Чикагския департамент по обществено здраве.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Родители на деца от системата на обществените училища в Чикаго (Chicago Public Schools, CPS) и главният медицински инспектор на града изразиха подкрепа в петък за решението на CPS да изисква маските да се носят от всички, когато училищата се върнат към присъствено обучение на 30 август.

CPS заяви, че маски или покривала за лице трябва да се носят от ученици, учители, помощен персонал и всички посетители, независимо от статуса на ваксинация. Те могат да бъдат сваляни на открито за почивка и някои спортни дейности.

CPS добави, че ще наложи социално дистанциране на поне 3 фута (1 метър). Някои ученици ще се хранят в класните стаи, а други – в столовете. На учениците ще бъде позволено да свалят маските си, докато се хранят.

Главният инспектор от отдела за обществено здравеопазване в Чикаго д-р Алисън Аруади публикува в Twitter своята пълна подкрепа за плана, като заяви, че това е най-безопасният начин да се върнат учениците в класната стая.

Нашата цел №1 е да върнем децата присъствено и да направим това възможно най-безопасно. Ние ясно усещаме – това се отнася най-вече за CPS – че това е най-добрият начин да започнем и наистина с вълнение ги подкрепяме в създаването на безопасна среда за децата “ – писа тя в петък.

Embed from Getty Images

От CPS заявиха, че решението  е взето след сериозна консултация с Чикагския департамент по обществено здраве. Профсъюзът на учителите в Чикаго също подкрепи решението.

В понеделник Американската академия по педиатрия публикува насоки, препоръчващи на всички ученици да носят маски, независимо от статуса на ваксинация, което е стъпка по-далеч от препоръките на CDC.

Някои родители казаха в петък, че са съгласни с правилото за маска.

Акция на проверяващи в градския транспорт в София за маски, глобата стига до 1000 лв.

Училищните райони в Илинойс са изправени пред дебат относно маските. Някои западни крайградски райони решиха да оставят носенето на маските по избор.

Отделът за обществено здраве на окръг Кук заяви в петък, че ще изисква маски за всички неваксинирани лица на възраст 2 и повече години, докато са на закрито, но насърчи училищата да възприемат по-строгия подход, като следват насоките, издадени от Американската академия по педиатрия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

САЩ се готвят за новия кръг преговори с Русия за контрол на ядрените оръжия

Тази среща е следствие от поетия от президентите Байдън и Путин ангажимент за целенасочен и интензивен диалог между нашите две страни

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Уенди Шърман, сн: БТА,АП

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман ще оглавява американската делегация на преговори с Русия за контрола върху ядрените оръжия, насрочени за 28 юли в Женева, съобщи Държавният департамент.

На състоялата се през юни първа среща на най-високо равнище между двете ядрени сили, откакто Джо Байдън е президент, той и руският му колега Владимир Путин се договориха да възобновят преговорите, известни като Диалог за стратегическа стабилност и целящи да се намали опасността от ядрена война.

Шърман ще замине за Женева за първата среща от подновените преговори в сряда, след като в неделя и понеделник ще бъде в Китай, а после ще направи кратко посещение в Оман.

Хиперзвукови оръжия: Русия "води с една дължина", но не за дълго

Тя ще бъде придружена от американския заместник-държавен секретар по контрола над оръжията и международната сигурност Бони Дженкинс, чието назначение беше утвърдено тази седмица от Сената.

Тази среща е следствие от поетия от президентите Байдън и Путин ангажимент за целенасочен и интензивен диалог между нашите две страни, който ще има за цел да положи основите за бъдещи мерки за контрол на оръжията и намаляване на риска, посочи в изявление Държавният департамент.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Българин стана №1 в кикбокса с нокаут за минута

Българският кикбоксьор Даниел Илиев отново е световен шампион. Той защити световната си титла в професионалния кикбокс, след като на галавечерта...

Затвори