Открийте ни и в

САЩ

След измама в Чикаго: Мрежа от лъжи с Airbnb

Множество фалшиви обяви накараха платформата да започне 7 млн. проверки
Avatar

публикувано

на

Измама с Airbnb, засечена наскоро в Чикаго, стана причина за разплитането на цяла схема за заблуди и лъжи на гърба на популярната платформа. Журналистическо разследване във Vice разкри множество фалшиви обяви, ощетили хиляди клиенти в САЩ.

Материалът показва, че конкретната мрежа е покривала 8 града в страната, като засяга близо 100 обявени за бърз наем имоти – недействителни обяви, украсени със снимки от сайтове за stock-фотографии, популяризирани с 5-звездни отзиви от фалшиви профили.

Създателите на схемата, които понякога са прибягвали и до заплахи срещу недоволните клиенти, просто са се възползвали от неадекватните правила на Airbnb за сигнализиране при нередности и за възстановяване на

плащанията на измамени потребители

Основателят на Airbnb Брайън Чески беше принуден да въведе спешни промени за изчистване на платформата.

„От днес започва верификация на всички 7 милиона обяви в Airbnb“, реагира той в писмо до служителите на компанията. „Вярваме, че доверието в интернет започва от проверката на достоверността на информацията в интернет платформите. Вярваме, че това е важна крачка напред за индустрията“.

Грубите грешки в платформата на Airbnb излизат наяве, когато журналистката във Vice Али Конти решава да използва услугата, за да наеме апартамент в Чикаго за няколко нощувки.

10 минути преди планираното настаняване в жилището, Конти получава обаждане по телефона от наемодателя в Airbnb, разказва webcafe. Оказва се, че резервираният от нея апартамент не може да бъде използван, защото – според собственика – е бил наводнен от предишния гост.

Обещано й е, че проблемът ще бъде решен, като междувременно може да се настани в друго жилище. „Три пъти по-голямо е“, я уверява мъжът по телефона и настоява да получи отговор незабавно.

Изправена пред опцията да приеме предложението или да остане без подслон в чужд град, Конти се съгласява – алтернативата да потърси стая в хотел, и то „от днес за днес“, би струвала прекалено скъпо.

Въпреки всичко настоява хазяинът да й изпрати предложението си в писмена форма – включително с условието, че ще бъде настанена в първоначално резервирания имот възможно най-скоро, а ако това не се случи, ще бъде компенсирана с 1/2 от платената сума. Мъжът се съгласява, а Конти приема да се пренастани доброволно през платформата на Airbnb.

Когато се опитва да намери новата си квартира, Конти установява, че

адресът просто не съществува

Жилището прилича по-скоро на старо общежитие, отколкото на нечий дом – стаите са пълни със странно подредени легла, мебелите са овехтели и нямат нищо общо с качените в платформата снимки и т.н.

След една нощувка в сградата журналистката получава съобщение от хазяина, в което се казва, че ще се наложи да напусне общежитието, защото то е резервирано от други клиенти. Обяснява й също така, че канализацията в апартамента, избран от нея отначало, все още не е поправена. С други думи – няма как да й осигури подслона, за който вече е платила.

Когато се връща у дома, Конти започва да търси обещаното парично обезщетение за провалената ваканция. От Airbnb й връщат само 399 долара от платените 1221 долара, при това – „едва след като се изпокарах с няколко мениджъри в продължение на няколко дни“. Платформата не й възстановява таксите, които си удържа за посредничеството при резервацията – въпреки че обещаната услуга е била провалена.

Журналистката от Vice решава сама да потърси възмездие и започва проверка на предполагаемите собственици на имота. Оттам установява, че профилната снимка на „Беки и Андрю“ всъщност е свалена от сайт за тематични десктоп „тапети“. По отзивите под техни обяви тя установява, че не е единствената „жертва“ на схемата с внезапна отмяна на резервацията поради предполагаеми извънредни проблеми с канализацията.

Много от хората, които действително са пострадали от измамата, така и не са подали сигнал за нея заради спецификата на рейтинговата система в Airbnb.

Платформата позволява на наемателите да дават оценки на хазяите си, но и хазяите (независимо дали са коректни или не) имат право да оценяват своите клиенти и да ги компрометират пред бъдещи наемодатели.

Системата е създадена така, че и двете страни да избягват конфронтацията помежду си. Затова мнозина предпочитат да не се оплакват и просто да забравят за неприятните случки. Поради тази причина обявите в Airbnb например имат по-високи рейтинги от отзивите за хотели в TripAdvisor.

Колкото до правилата за обезщетения на Airbnb – в тях също е заложена слабост, която

дава възможност за евентуални злоупотреби

„Условията не изискват писмено доказателство от гостите, които искат да получат пълно възстановяване на платените суми, но се посочва изрично, че Airbnb „има последната дума във всички подобни спорове“. Ако гостът прекара дори една нощувка в жилище под наем, например, трудно ще получи пълно обезщетение. Ако хазяинът предложи на госта да се настани в жилище, различно от наетото, Airbnb съветва потребителите да поискат отмяна на резервацията, ако не са съгласни. Но и в двата случая правилата облагодетелстват евентуалния измамник, защото прехвърлят отговорността върху гостите, които току-що са кацнали в непознат за тях район с багажа си и нямат къде другаде да останат през нощта“, пише Али Конти.

Публичните критики след разкритите слабости на платформата накараха главния изпълнителен директор да обяви серия от мерки с гаранции, че потребителите няма да бъдат ощетявани.

Компанията си дава срок от 1 година, за да гарантира достоверността на всяка от общо 7 милиона обяви за имоти под наем, публикувани в платформата.

Като мярка за сигурност в случай на гафове компанията ще се задължи да пренастанява гостите в друг имот на равна или по-висока стойност или да възстанови изцяло платените суми, ако наетото жилище не отговаря на стандартите за съответствие на Airbnb.

Чески анонсира още една промяна – забрана за пускането на реклами на т.нар. парти къщи (имоти, които се наемат еднократно от големи групи за провеждането на купони) заради инцидент с 5 загинали при стрелба на събиране по случай Хелоуин в Калифорния.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

САЩ

Хилари Клинтън по-популярна сред демократите от Байдън

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бившият държавен секретар и кандидат за президент от изборите през 2016 г. Хилари Клинтън в момента е по-популярна сред потенциалните избиратели демократи от бившия вицепрезидент Джо Байдън, който участва в сегашната предизборна надпревара. Това съобщи сайтът „Елекшънс сентрал“.

Платформата е анализирала резултатите от допитване на агенция Харвард-Харис и е стигнала до извода, че те указват вероятност Клинтън да влезе в предизборната кампания.

Според резултатите от анкетата Клинтън има подкрепата на 21 процента от съпартийците си, а Байдън – на 20 процента. Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс получава поддръжка от 12 процента от участниците, сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън – 9 процента. Допитването е обхванало 1859 потенциални избиратели демократи в периода 27-29 ноември и има вероятност от статистическа грешка от плюс-минус 2,8 процента.

Хилари Клинтън си оставя отворена възможността за участие в предизборната надпревара, посочва „Елекшънс сентрал“. В последното си интервю бившият държавен секретар каза, че обкръжението й я насърчава да обмисли участие в кампанията. Според „Елекшънс сентрал“ това може да се разглежда като опит да се проверят настроенията на избирателите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Престрелката в Ню Джърси остави шестима убити

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн.АП/БТА

Шестима души, включително полицай и двамата предполагаеми нападатели, са убити при престрелката в Ню Джърси във вторник вечерта.

Полицаят-ветеран и детектив Джоузеф Сийлс е бил застрелян близо до гробище, докато се опитвал „да спре лошите“, каза началникът на полицията в Джърси Сити Майкъл Кели.

След това двамата заподозрени нападатели избягали до еврейски супермаркет. При пристигането си край магазина полицейските части незабавно били въвлечени в интензивна престрелка, като кризисната ситуация е продължила близо четири часа.

Трима цивилни и двамата заподозрени стрелци били убити при престрелката в супермаркета, според предварителното разследване.

Полицай и трима цивилни убити при сделка с наркотици в Ню Джърси (СНИМКИ)

Според властите няма данни инцидентът, заради който в областта бяха затворени десетина училища, да е свързан с тероризъм.

Втори полицай е бил ранен, но състоянието му не е животозастрашаващо, а други двама са с наранявания от шрапнели.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Тръмп предупредил Русия да не се намесва в изборите

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Alexander Shcherbak\TASS

Президентът Доналд Тръмп се срещна с руския министър на външните работи Сергей Лавров в Белия дом и го е предупредил Русия да не се намесва в изборите в САЩ. Тръмп също така е призовал Москва да разреши конфликта си с Украйна и е подчертал подкрепата си за световен контрол над въоръженията, което включва не само Русия, но и Китай.

Посещението на Лавров във Вашингтон, първото от 2017 година, бе затъмнено от повдигането на обвинения, свързани с Украйна, срещу Тръмп от демократите в Камарата на представителите за злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса.

Шефът на ФБР и Тръмп се скараха заради "руската намеса"

Президентът е потърсил подкрепа за усилията на Вашингтон да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие и за денуклеаризация на Корейския полуостров. Тръмп е изразил надежда, че подобряването на двустранните отношения с Русия ще позволи да бъде активизирана взаимната търговия.

Лавров посочи, че с Тръмп са обсъдили стратегическата стабилност, сигурността, положението в сферата на контрола над въоръженията и неразпространението им.

Тръмп е получил покана от руския президент Владимир Путин да посети тържествата в Москва по случай 75-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия на 9 май догодина и сега обмисля предложението, допълни руският министър.

Безпрецедентни мерки за сигурност срещу външна намеса в президентските избори през 2020 г.

Лавров отбеляза, че са били обсъдени и мерки за недопускане на криза в района на Персийския залив.
Вашингтон е заинтересован от предложението на Путин за създаване на руско-американски консултативен делови съвет, каза той.

Министърът обаче подчерта, че санкциите срещу газопроводните проекти „Северен поток-2“ и „Турски поток“, заложени в новия военен бюджет на САЩ, няма да попречат на изпълнението на проектите. По-рано през деня Лавров се срещна с държавния секретар Майк Помпео.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada