Открийте ни и в

Климат

След Иън: Ураганите продължават и през октомври

През последните 70 години 19 урагана са достигали сушата през октомври

публикувано

на

След Иън: Ураганите продължават и през октомври
Сн.: ЕРА/БГНЕС

След бавното начало на сезона на ураганите в Атлантическия океан тропическите бури започват „да наваксват“ пропуснатото през последните седмици на септември, когато ураганите Фиона и Иън причиниха опустошителни щети в Пуерто Рико и Флорида. Но въпреки че климатологичният пик на сезона на ураганите – 10 септември – беше преди почти месец, жителите по източното крайбрежие и бреговете на Мексиканския залив не бива да свалят бдителността си през октомври.

Октомври се нарежда като третия най-активен месец (след септември и август) за тропическа активност в Атлантическия басейн, като обикновено произвежда около две бури с имена всяка година, едната от които се превръща в ураган.

А средно на всеки втори месец октомври една от тези бури се засилва до „голям ураган“, достигайки категория 3 или по-висока интензивност по скалата Сафир-Симпсън.

"Късметлия": Откраднаха колата на човек от Чикаго два пъти за три часа

Докато повечето райони на Атлантическия басейн остават отворени за развитие на бури през октомври, голяма част от тропическата дейност има

тенденция да се измества на запад

тъй като смущенията, които често се въртят край Африка по време на пика на сезона на ураганите, започват да избледняват.

Западното Карибско море, източната част на Мексиканския залив и западната и централната част на Атлантическия океан са областите, където най-вероятно ще се развиват тропически бури или урагани през октомври. Това означава, че части от източното крайбрежие и крайбрежието на Мексиканския залив на САЩ остават изложени на риск от буря, която ще стигне до бреговете.

След Иън: Ураганите продължават и през октомври

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Между 1950 г. и 2021 г. САЩ са били засегнати от 19 достигащи сушата урагани през месец октомври според NOAA. Тoва не включва супербурята Санди, тъй като бившият ураган отслаби силата си, преди да достигне сушата близо до Атлантик Сити, Ню Джърси, на 29 октомври 2012 г.

Само от 2016 г. насам

пет октомврийски урагана

достигнаха бреговете на САЩ, включително Матю (2016), Нейт (2017), Майкъл (2018), Делта (2020) и Зета (2020). Миналата година беше първият път от 2015 г., когато САЩ не бяха връхлетяни от ураган през октомври.

Повече урагани са засягали Южна Флорида през октомври, отколкото през всеки друг месец.

До ноември обаче Атлантическият океан обикновено се успокоява за последния месец от сезона на ураганите, който приключва на 30 ноември.

Данните на NOAA показват, че само три урагана някога са достигали сушата на САЩ през ноември. Ураганът Кейт през 1985 г. е последният от тях, който достигна сушата с интензивност от категория 2 вечерта на 21 ноември близо до Мексико Бийч, Флорида.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено