Открийте ни и в

Войната в Украйна

След незаконните референдуми в Украйна: Чехите с петиция за анексия на Калининград

В Чехия смятат, че сегашният Калининград, бъдещ Краловец, ще бъде вторият по население в страната след Прага и най-после ще получат излаз на море.

публикувано

на

След незаконните референдуми в Украйна: Чехите с петиция за анексия на Калининград

Референдум за присъединяването на Калининград към Чехия поискаха в петиция чешки активисти. В сайта „petice.com“ вече са събрани около 17 000 подписа в подкрепа на идеята. Основанието за искането е, че град Кьонигсберг, днешен Калининград, е основан през 1255 г. от кръстоносци, ръководени от чешкия крал Пшемисл Отокар II.

По призив на папа Инокентий ІV кралят е оглавил кръстоносния поход в Прусия и е дал нареждане на водача на Тевтонския орден Фон Остерн да издигне крепост на възвишенията над река Прекел. Така се е родило и името Кьонигсберг или Кралска гора – в чест на чешкия крал.

„През цялата си история градът е принадлежал на Прусия, Полша, Германия, а сега се управлява от Русия.

Смятаме, че Русия е гостувала в Калининград твърде дълго

и е време да го предадем на друга държава, както показва 800-годишната практика. Тъй като градът е основан от чешки крал, този път трябва да отиде при своя законен собственик – Чехия“, се казва в петицията.

Напрежение между Русия и Запада. НАТО задейства бойна група

Според авторите ѝ най-накрая има „уникална възможност за разширяване на територията на Чешката република и осигуряване на достъп до морето“.

Интернет потребителите настояват Чешката република да изпрати армията си в Калининград, да проведе референдум там, да анексира района и

да промени името му на Краловец.

Вече е създаден и сайт на града с новото му име, както и акаунт в Twitter. В Чехия смятат, че сегашният Калининград, бъдещ Краловец, ще бъде вторият по население в страната след Прага и най-после ще получат излаз на море.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено