Открийте ни и в

България

След разпита в прокуратурата: Премиерът Петков с нови данни за злоупотреби от предишните управляващи (ВИДЕО)

Ето какво каза премиера след разпита в СГС

публикувано

на

“Разказах много подробно всичко, дадох отново същите сведения, както и първия път. Това, което обясних в детайли, е, че има няколко неща, които ме притесняват, това казах и на разпита”, това заяви за свидетелските си показания министър-председателят Кирил Петков на излизане от сградата на Софийска градска прокуратура. От държавното обвинение преди дни информираха, че призовката на Петков е в качеството му на свидетел за провеждане на повторен разпит по образуваното дело за евентуално изнудване на бизнесмена Васил Божков.

Премиерът обясни кои са точно тези неща, които го притесняват: “Първото е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета от над 550 млн. Това за мен е факт, който е на база истински доклад, че господин Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати, и бюджетът е ощетен. От друга страна, ако се окаже вярна неговата информация и надявам се скоро и свидетелски показания, че е дал 60 млн. под формата на подкуп и пари срещу изнудване, тези два факта като министъ-председател ме притесняват”.

И още нещо: „Отделно – като говоря за третия доклад, който беше издаден от Министерство на финансите, където под същия министър – Горанов, одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти. Този доклад може да се покаже и дава сериозни съмнения, че има неправомерни действия от одитната изпълвителна агенция под МФ”, допълни Петков.

По думите на премиера връзката между тези три случая е Владислав Горанов. Всички останали неща, обаче, са следствена тайна и премиерът не даде повече подробности.

“Надявам се, е следователите ще проверят точно тези факти. Аз не съм следовател, аз съм министър-председател, който закъснява”, заяви Петков пред медиите.

Относно днешното заседание на Висшия съдебен съвет и началото на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор, премиерът заяви отново, че няма доверие на Иван Гешев.

“Много бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен”, допълни Петков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено