Открийте ни и в

България

След санкциите от САЩ: Какво следва в България

Ще има ли още „асоциирани“ лица, потърпевши от списъка „Магнитски“

bgvoice

публикувано

на

Санкциите на САЩ срещу шестимата българи от миналата седмица посочиха с пръст корупцията, но и оголиха липсата на правни механизми в България, които да се приложат в тази ситуация.

Заради законодателния вакуум и неработещото Народно събрание, което спешно да го попълни, служебното правителство предприе мерки, с които да защити държавата и фирмите. Кабинетът възложи на ДАНС и НАП да открият свързаните лица със санкционираните фирми на бизнесмена Васил Божков и бившия депутат на ДПС Делян Пеевски. Целта е да установят свързаните с двамата други дружества и степента на тяхната свързаност, за да се сведат до минимум рисковете за българския бизнес в международен план.

Възможните опасности от тези обвързаности е да да се стигне до

замразяване на активи

в банките на бюджетните организации, държавните структури и предприятия, които имат договори със свързани с двамата санкционирани фирми. Може да се стигне и до блокиране на международните преводи, изключване и недопускане до участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможността за търговия и други.

Засега Министерството на финансите обяви „черен“ списък, който повтаря публикувания от САЩ списък с 64-те фирми на Божков и Пеевски. Сред тях са и баскетболният отбор на ЦСКА, свързан с бившия хазартен бос, както и партията му „Българско лято“, която участва в предстоящия пресрочен парламентарен вот и засега изглежда, че Централната избирателна комисия няма законов ход, по който да предприеме някакви действия срещу нея.

Най-сложно ще е установяването на свързаните с фирмите на Пеевски лица, доколкото депутатът от ДПС скри голяма част от официалния си бизнес зад офшорни компании.

Очаква се след санкциите всички банки в България да спрат отношенията си с посочените от САЩ фирми и физически лица. Според бившия председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян вероятно повечето банки вече са казали „стоп“ на отношенията си с тези клиенти, защото в противен случай рискуват и те да попаднат в „черния списък“ на Вашингтон.

Санкциите са автоматични – например ако банка продължава да обслужва име от списъка, може да получи глоба и санкции за това. Ако някоя компания се чуди дали може да работи с даден контрагент или не, би могла

да отправи запитване към ОФАК

(Office of Foreign Foreign Assets Control – Службата за контрол на чуждестранните активи, която движи програмата за налагане на санкции). „ОФАК отговаря, макар че отнема време“, уточни Хампарцумян.

Идеята на санкциите е посочените в списъка да бъдат поставени в тотална финансова изолация, никой да не прави сделки с тях. „Ако някой от списъка реши да тегли пари от банкомат в Дубай, трансакцията ще бъде спряна, защото той е в черния списък. Компаниите за международни разплащания „Виза“ и „Мастеркард“ са американски и са длъжни да прилагат санкциите“, посочи банкерът.

Не е ясно обаче как точно ще бъдат регламентирани нещата в България заради неясния брой компании и хора, „асоциирани“ с 64-те фирми от списъка „Магнитски“. Експерти уточняват, че американската дефиниция за „асоциирано лице“ е много по-широка от българското определение за „свързано лице“, като не изисква непременно връзките да са доказани и проследими в регистър или в документи. „Достатъчно е да се знае, че ядат и пият заедно“, даде пример и Хампарцумян.

„Заради неяснотите в обхвата на „черния списък“, други държави са приели специални закони, свързани с прилагането на санкциите по американския закон „Магнитски“ на тяхна територия“, обясни анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него това, което правителството в България може да направи, е да даде инструкции на държавните дружества да избягват имената от „черния списък“, за да не попаднат и те под ударите на закона „Магнитски“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Започнаха консултациите на „Има такъв народ“ с ДПС

Представителната група, която ще води консултациите от страна на ДПС, включва лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов Станислав Анастасов

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Започна срещата на политическите сили „Има такъв народ“ и ДПС, която се провежда в зала „Запад“ на Народното събрание. Започна срещата на политическите сили „Има такъв народ“ и ДПС, която се провежда в зала „Запад“ на Народното събрание.

Представителната група, която ще води консултациите от страна на ДПС, включва лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов Станислав Анастасов.

Тези политически консултации са последни на ниво ръководство в парламентарните групи, които трябва да очертаят приоритетите за бъдещо управление, както и дали ще има по-широка парламентарна подкрепа за бъдещо правителство.

Кратки изявления направиха в началото на разговорите Виктория Василева от ИТН, която е заместник-председател на парламентарната група, и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Бихме искали да ви представим нашите приоритети, нашите идеи за управление страната и да чуем Вие какво мислите за всичко това. Надявам се на един конструктивен и добронамерен диалог, така че с удоволствие ще споделим нашите виждания с Вас“, каза Виктория Василева, като се обърна към ДПС.

„И ние от наша страна да благодарим за възможността да се видим с ръководството на парламентарната група на партията, която има най-много народни представители в НС. От друга страна да Ви приветстваме за идеята, че процесите в Народното събрание трябва да текат през диалог, за да може да се очертаят и приоритетите, и темите от дневния ред и на обществото, и на НС.

Добра е средата, която е създадена в 46-ото Народно събрание според нас, защото има една добра основа за диалог. Възстановяването на нормалността в политиката, което за нас не е тема от последните 10-12 години, минава през диалог на политическите партии, през диалог на институциите и т.н.

Така че нашата оценка е, че 46-ото Народно събрание засега има една добра основа за диалог. И нашият призив е всички отговорни политически партии в Народното събрание да се възползваме от тази ситуация  и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото, за да може на база на дневния ред на обществото и на политическата среда да очертаем и дневния ред и на Народното събрание, дневния ред и на евентуално бъдещо управление в страната“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Стойчо Кацаров: Случаят с „Пирогов“ е знак, че здравната реформа вече не търпи отлагане

По думите на Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

„Случаят с „Пирогов“ е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти COVID вълна“. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева.

„Не е имало томахавки в отношенията ни с „Пирогов“, заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.

Новият директор на „Александровска”: Сключвани са неизгодни договори със странни възнаграждения

По думите на Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран:

„Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с „Пирогов“.

Министърът на здравеопазването беше категоричен, че промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип – да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено – пациентът е удовлетворен.

„Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера“.

Той призова за незабавно започване на преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство.

Стойчо Кацаров подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите:

„Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си“.

„Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. … Със 130 млн. лева се финансират ремонти на Covid отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на Covid-19. Не съм спокоен за последиците от следваща Covid вълна заради лошото състояние на здравната система“, заяви служебният министър на здравеопазването.

Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент:

„Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от COVID-19“.

Кацаров изказа мнение, че ваксинацията за COVID трябва да остане доброволна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Новият директор на „Александровска”: Сключвани са неизгодни договори със странни възнаграждения

„Служители от болницата казват, че в този случай ставало дума за грешка. Но тази грешка е допусната няколко пъти”, добавя още той

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: nova.bg

След седмици на скандали „Александровска” болница вече е с нов директор. Какво откри неговата проверка?

„Добрата новина е, че в това лечебно заведение работят едни много добри специалисти, които са отдадени на пациентите си. През цялото напрежение и натоварване те не са абдикирали от задълженията си и са спасили десетки животи”. Това заяви в ефира на Нова телевизия новият директор на „Александровска” д-р Атанас Атанасов.

Той обясни, че проверката в лечебното заведение показва и друго:

„Аз имах възможност да се запозная с доклада от проверката и в него е записано, че в последните 7-8 години, в болницата е създадена тенденция за увеличаване на текущата загуба. Така се стига до края на 2020г., в която непокритата текуща загуба е в размер на 68 млн. лв”.

„Последната година през която болницата е приключила с положителен баланс е 2012г. , която е последната година от управлението на академик Трайков. През 2013г., когато за изпълнителен директор е определен проф. Ангелов, започва изпадането в лошите текущи резултати”, каза още д-р Атанасов.

„Ние сме назначили финансов и мениджърски одит и резултатите ще са готови след месец. Всеки ден обаче излиза нов проблем. Например – сключвани са неизгодни договори. През 2017г. един консуматив е договорен за 33ст., а през 2020г. той е договорен на 17 пъти по-висока цена – 5.71лв. Нямам обяснение на това явление”, обясни д-р Атанасов.

„Служители от болницата казват, че в този случай ставало дума за грешка. Но тази грешка е допусната няколко пъти”, добавя още той.

„Назначавани са били хора на трудови и граждански договори със странни възнаграждения. Има назначение на шофьор с втори трудов договор на 4 часа за куриер, който получава по-високо възнаграждение, за тези 4 часа, от началника на транспорта, който работи на пълно работно време. Натъкнахме се и на хаос в работните процеси. Включително и във ваксинациите с COVID-19. Въвеждането на данните е било забавено и това е довело до проблеми”, казва д-р Атанасов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Слави Трифонов: Медиите не се фокусират върху истински важните теми

"Нещо не е наред с медиите. То отдавна не е наред, все пак сме на 112-о място по свобода на...

Затвори