Открийте ни и в

СВЯТ

След тайно споразумение: Талибани са ескортирали американски военни до летището в Кабул

Американските сили за специални операции са създали „секретен вход“ на летището, както и „центрове за повикване“, които да насочват американците през процеса на евакуация

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Американските военни са договорили тайно споразумение с талибаните, в резултат на което групи американци са били ескортирани до гейтовете на летището в Кабул, съобщиха двама представители на отбраната пред CNN. Единият от информаторите също разкри, че американските сили за специални операции са създали „секретен вход“ на летището, както и „центрове за повикване“, които да насочват американците през процеса на евакуация.

Длъжностните лица съобщиха, че американците са били уведомени да отидат на предварително определени „точки за събиране“ близо до летището, където талибаните са проверили техните пълномощни и са ги отвели на кратко разстояние до входа, охраняван от американски сили, които стоели там, за да отблъскват огромни тълпи афганистанци, искащи да избягат от страната.

Длъжностните лица говориха пред CNN при условие за анонимност поради чувствителността на договореностите, които досега не бяха разкривани, тъй като САЩ бяха загрижени за реакцията на талибаните на всякаква публичност, както и на заплахата от атаки от страна на Ислямска държава.

Това е последният американски войник, напуснал Афганистан

По време на евакуацията служители на администрацията на Байдън подчертаха, че си сътрудничат с талибаните, а висшите служители заявиха, че са поели ангажимент да осигурят „безопасно преминаване“ на американците.

Ескортните мисии на талибаните са се случвали „няколко пъти на ден“, заяви един от източниците.

Една от ключовите точки за събиране е била сградата на Министерството на вътрешните работи точно пред входа на летището, където близко разположените американски сили лесно са могли да наблюдават приближаването на евакуираните.

Американците са били уведомявани чрез различни съобщения къде да се събират.

„Работи, работи прекрасно“, каза един служител за споразумението.

До понеделник, когато САЩ завършиха изтеглянето си, общо над 122 000 души са били превозени с въздушен транспорт от международното летище Хамид Карзай, а над 6 000 цивилни американци са били евакуирани.

Талибаните: САЩ пречат на евакуацията, не ние

Не е ясно дали талибаните, които проверяваха пълномощията по време на евакуацията, са отказали да евакуират някой от американците. Има многобройни съобщения, че някои граждани с американски паспорти или притежатели на зелена карта в САЩ са били отклонени от контролно -пропускателните пунктове на талибаните в близост до летището.

Сн.: АП/БТА

В друга отделна тайна договореност, която не е разкрита изцяло, докато операцията не приключи, войски от елитното Съвместно командване за специални операции също са били на място, помагайки на американците да избягат, като се свързвали с тях чрез „кол центрове“, съобщи един от източниците. Силите за специални операции създадоха свои собствени “секретни входове” на летището и понякога бяха в пряка комуникация с американците, като им казваха къде точно да отидат, за да намерят портата и да могат да влязат вътре в летището.

Командирът на централното командване на САЩ генерал Франк Макензи за първи път публично разкри участието на силите за специални операции на пресконференция в понеделник, като заяви, че тези сили са помогнали за евакуацията на повече от 1000 американски граждани и повече от 2 000 афганистанци „чрез телефонни разговори, вектори и ескорт“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА