Открийте ни и в

България

След три опита: Няма нов директор на БНТ, Кошлуков остава до нова процедура

Това е прецедент, заяви председателят на медийния регулатор Соня Момчилова

публикувано

на

Камен Воденичаров се отказа от конкурса за шеф на БНТ, Кошлуков обаче не

Нито един от основните кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) не получи достатъчно подкрепа и при третото гласуване в Съвета за електронни медии (СЕМ). Гласуването напрактика повтори втория вот.

При него бившият шеф на Би Ти Ви новините Венелин Петков получи още един глас в подкрепа – от члена на СЕМ Симона Велева. Велева предложи на гласуване и още една от кандидатурите – тази на журналиста Сашо Диков, като гласува и в негова подкрепа. “За” него при втория и третия вот гласува и председателят на СЕМ Соня Момчилова.

“Това е прецедент. Благодаря на колегите, че отстояха решенията и показаха своята независима позиция”, заяви председателят на медийния регулатор Момчилова, след като стана известно, че няма нов избран директор. “Обединихме се около извода, че българската медийна среда е болна. Трябва да подходим с други принципи и прийоми и да убедим телевизионери да участват в процедурата”, заяви още Момчилова.

“Не съм горда от този резултат. Не правим услуга на СЕМ, на БНТ, това решение не е обществен интерес”, заяви Пролет Велкова. Тя взе думата след вота.

Според правилата, ще трябва да бъде открита нова процедура. До тогава настоящият главен директор Емил Кошлуков ще остане начело на обществената телевизия. По думите на Момчилова още на следващото си заседание, СЕМ ще открие процедура.

Гласовете и след второто, и третото гласуване са разпределени така: “За” Емил Кошлуков – само един член, против – четирима. “За” Венелин Петков два гласа, трима въздържали се. Сашо Диков – два гласа “за” и трима въздържали се.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено